Gazete Emek- Heşdi Şabi güçleri ile Irak Güçleri'nin dün Kerkük'te kontrolü sağlamasının ardından bugün ise Heşdi Şabi güçlerinin Şengal'e girdiği bilgileri geldi. Rudaw, Ezidi Peşmergeler'le Heşdi Şabi güçlerinin anlaşma yaptığı ve Peşmergelerin çekildiğini belirtti. 


Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin dün sabah saatlerinde başlattığı saldırıya peşmerge güçleri karşılık vermeden Kerkük'ü teslim etti. Federe Kürdistan Bölgesi yönetiminin talimatı doğrultusunda peşmerge güçleri kentten çekilince Heşdi Şabi güçleri kentte yerleşti. Benzeri bir gelişme bu kez Şengal Maxmur'da yaşanıyor. 


 
Irak ordusu ve Heşdi Şebi güçleri, dün Kerkük'e yönelik düzenlediği saldırının ardından bugün de Maxmur, Bakırme hattından Şengal'e kadar uzanan bölgeye yöneldi. Irak hükümetinin peşmerge güçlerine dün gece saat 00.00'a kadar Dubiz, Maxmur ve Şengal arasında bulunan, KDP peşmergelerinin 2014 DAİŞ ile savaş sonrası girdiği bölgeleri, boşaltmasını istediği öğrenildi.
 
2014 SINIRLARINA ÇEKİLİYOR
 
KDP peşmergelerinin Maxmur kasabası, Bakırme, Guwer ve Şengal'i dün geceden itibaren boşalttığını ve 2014 öncesi sınırlara doğru çekildiklerini bildirdi.
 
Maxmur kasabasında bir tek polis gücünün kaldığı aktarılırken, Maxmur kasabasında bulunan halkın da çoğunun evlerini bırakarak, Hewler'e gittiği öğrenildi.
 
MAXMUR MÜLTECİ KAMPI
 
Maxmur Mülteci Kampı halkının ise yerlerini boşaltmadığı bildirildi.
 
ŞENGAL’DEN YİNE KAÇTILAR
 
KDP peşmergelerinin Şengal kent merkezi ve Sinune nahiyesi başta olmak olmak üzere, denetimi altındaki bölgelerin hepsini terk ettiğini ve Heşdi Şebi güçlerinin gelip bu bölgelere yerleştiğini bildirildi. Daha önce KDP peşmergelerinin hakim olduğu Şengal kent merkezi ve çevresinde bulunan Şebabît, Solax, Til Qesep, Hemedan, Til Benat, Faprîqa Çemento, Qinê, Sinûn, Cidalê, Heyalê, Domîz, Werdiya, Golat, Niyêniyat, Herdan, Zorava ve Mezargeha Şerefedîn yerleşim yerlerine Heşdi Şabi güçlerinin yerleştiği kaydedildi. 


 
SIHÊLA KAPISI KAPATILDI 
 
Geri çekilen KDP peşmergelerinin ayrıca, Êzidî halkının Şengal'e dönmek için kullandığı Dicle Nehri üzerinde bulunan Sihêla Kapısı'nı kapatarak, halkın Şengal'e gidişini engellediği vurgulandı. 
 
VAKFIN ERZAKLARI ÇALINDI
 
Öte yandan Borik köyünde bulunan Barzani Yardım Vakfı'daki tüm erzakların da peşmergeler tarafından gece çalındığı ileri sürüldü. 
 
YBŞ SAVUNMADA 
 
Şengal'i savunan Êzidîlerden oluşan Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ise mevzilerinde kenttin savunmasını sürdürüyor. 
 
Peşmerge daha önce 3 Ağustos 2014 yılındaki DAİŞ saldırısında da tek kurşun atmadan geri çekilmiş ve böylece Êzidî toplumu ağır bir katliama maruz kalmıştı.
 
Peşmergenin Kerkük ve Maxmur’da 2014 sınırlarına, Şengal’de ise 2003 sınırlarına geri çekileceği kaydediliyor. 

500-600 civarında Haşdi Şabi milisi ise Şengal’e girdi. Rûdaw muhabiri Tahsin Kasım, Peşmerge güçlerinin çekildiğini, herhangi bir çatışma yaşanmadığını aktardı.

Federal Polis ve ordu güçlerinin ise kent merkezine girmeyip çevre bölgelerde beklediği öğrenildi.

Haşdi Şabi mensupları resmi kurumlara Irak bayrağı çekerken, kentin doğusunda çatışmalar olduğu bildiriliyor. Çatışma sonrası Heşdi Şabi bu bölgeden çekildi.

Rabia ve Ewene’ye doğru hareket eden bir Haşdi Şabi birliğinin ise Irak Kürdistan Bölgesi Rojava (Suriye) sınırını ele geçirmeye çalıştığı kaydedildi.

ABD: İZLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kerkük’te yaşananlara ilişkin, “Gelişmeleri yakından takip ediyoruz” açıklaması geldi.

 
Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert, Kerkük ve çevresinde yaşanan olaylara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, bölgedeki bütün taraflara askeri aktiviteleri koordineli bir şekilde yapmaları ve sükuneti sağlamaları yönünde çağrıda bulunuldu.

ABD Başkanı Trump da, Kerkük’teki çatışmalarda taraf tutmadıklarını söyledi. Trump, “Kürtler ile Bağdat’ın anlaşamamasından memnun değiliz” dedi.

Almanya ise Peşmerge güçlerine eğitim desteğini durdurduğunu açıkladı. Bu karara gerekçe olarak da, Kerkük’teki çatışmalarda ve can güvenliği riski gösterildi.

IŞİD HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan IŞİD’in de Kerkük’te bazı noktalarda saldırıya geçtiği ve iki köyü ele geçirdiği belirtiliyor.

Petrol kuyuları ordu güçleri ve Haşdi Şabi’nin eline geçti.

Köy sakinleri canlarını kurtarmak için kaçarken, IŞİD’in petrol sahalarına yöneldiği de iddialar arasında.

PEŞMERGELERLE HEŞDİ ŞABİ ANLAŞTI

Peşmerge Güçleri Dicle Batı Cephesi Komutanlığı, Ezidi peşmergelerin Şengal ilçesi ve bölgeyi korumakla görevli olduğunu bildirdi.
 
Dicle Batı Cephesi Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, sayları 8 bin olan ve Ezidi peşmergelerden oluşan Şengal Komutanlığı'nın Şengal bölgesini korumakla görevli olduğu belirtildi.
 
Açıklamada, Ezidi peşmergelerle ve Heşdi Şabi içindeki bir grup arasında çatışma yaşanmaması konusunda anlaşma sağlandığı ifade edildi.
 
Heşdi Şabi'nin içindeki Ezidi grubun Şengal'e girdiği kaydedildi.

Kaynak: MA, Rudaw
 

Editör: TE Bilişim