Gazete Emek- 12 Ekim günü, Girê Spî kentine giden sivillerin bulunduğu bir konvoy hedef alındı. Yapılan saldırıda Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hewrîn Xelef de öldürüldü. Saldırıyı gerçekleştiren Türkiye denetimindeki "Suriye Milli Ordusu" (SMO) çatısı altındaki grup, o anlara dair görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Görüntülerde Xelef ve konvoyda yer alan diğer sivillerin katledildiği anlar yer aldı. Öldürülen bir siyasetçi olmasına rağmen hükümet yanlısı Yeni Şafak gazetesi, katledilen Xelef’e ilişkin “Başarılı bir operasyonla etkisiz hale getirildi” haberi geçti. 
 
Türkiye’nin ‘savaş suçu’ işlediğinin kanıtı olarak gösterilen saldırı görüntüleri uluslararası kamuoyunda da gündeme oturdu. ABD’nin eski Koalisyon Özel Temsilcisi Bret McGurk, Yeni Şafak’ın haberini alıntılayarak duruma “Savaş suçu” dedi.
 
Uluslararası Af Örgütü de 18 Ekim’de yaptığı açıklamasında Hewrîn Xelef’in öldürülmesi üzerinde durdu. Açıklama işlenen cinayete dair “Ahrar El Şarkiye savaşçıları tarafından aracının dışına kadar sürüklendi, dövüldü ve soğukkanlı bir şekilde kurşunla öldürüldü” denildi.
 
MUAYANE RAPORU
 
Katledilen Xelef’e dair hazırlanan dış muayene raporuna ulaşıldı. Dr. Tayceer Al-Makdesi tarafından cinayetin işlenmesinden 6-8 saat sonra hazırlanan raporda şu bulgular yer aldı:   
 
“Khalaf’ın vücudunu inceleyen adli tıp uzmanıyım. Kırklı yaşlarında kadın cesedi üzerinde koyu kırmızı gömlek ve siyah pantolon vardır. Giysiler çıkarıldığında ceset sıcak, ölü lekeleri sırtta, ölü katılığı orta sertliktedir. Başın sağ üst şakak bölgesinden sağ ağız köşesine kadar 12x1,5 cm’lik bir alanda çoklu ateşli silah giriş yaralanması ve çevresinde is, şakak, damak ve çene kemiğinde kırıklar, bu bölgede çökme, ağız köşesinde yaralanma, sol gözde çökme görülmektedir. 
 
SAÇLAR CİLTTEN KOPARILMIŞ
 
Baş arkasında sağ üst kısımda 5 cm morluk ve altında 5 cm'lik çökme görülmektedir. Aynı bölgede 4 cm çapında çoklu ateşli silah giriş yarası ve buradan dışarı beyin dokusu çıkmaktadır. Kafa arka altta yatay seyirli 7x1 cm’lik ateşli silah çıkış yarası, kafa arka kemiğinde kırık, aynı bölgede 1,5 cm çapında yuvarlak yara, saçlı deri kaybı – saçlar ciltten koparılmış gibi - görülmektedir. Göğüs sağında köprücük kemiği orta 5 cm alt kısmında yatay seyirli 3x1 cm’lik sıyrık, sağ üst kol arka kısmında sıyrık, sağ el ve parmakların üst kısmında tırnakla meydana gelmiş sıyrıklar görülmektedir. 
 
Arka kısımda omurga sağında 3. bel omuru hizasında 7 mm çapında yuvarlak, etrafında atış artığı bulunmayan ateşli silah giriş yarası, bunun 5 cm sağında benzer özellikte 3 giriş yarası bulunmaktadır. Karın bölgesinde sol üst yan ön koltukaltı çizgisi hizasında 2 adet 2,5 cm çapında içinden bağırsak dokusu çıkan çıkış yarası ve göbek deliğinin 7 cm altında solda 7 mm çapında ve sağda göbek deliğinin 8 cm altında aynı boyutta çıkış yarası gözlenmektedir. Sol bacak alt orta kısımda iç yüzde ayağa doğru uzanan 7x5 cm yara, her iki bacak kemiklerinde kırık ciltte yırtık ve her iki bacak arka yüzde kaslar görülmektedir. Başka yaralanma görülmemiştir. 
 
YÜZÜNE YAKIN MESAFEDEN ATIŞ AÇILDI
 
Bu bulgularla kadının baş bölgesine sert bir cisimle vurulduğu ve çökme kırığı oluştuğu, ayrıca sol bacağına sert cisimle vurulduğu ve bacağın iki kemiğinde böylece kırıklar oluştuğu, ayrıca her iki bacak arkasına keskin bir cisimle vurulduğu, saçlarından tutulup yerde sürüklendiği saçlı derinin koptuğu, başına yakın mesafeden 40-75 cm sağ önden atış yapıldığı, yukarıdan aşağı, önden arkaya ve hafif sağdan sola seyirle başın arkasından çıktığı sonucuna varılmıştır. Yüz kemiklerinde kırıklar ve doku hasarı yüzün sağ yarısında çökme, doku kaybına yol açmıştır. Yere düştükten sonra arkadan uzak mesafeden 4 ateşli silah isabeti ile bunlar karın kısmından vücudu terk etmiş. Ölüm kafa yaralanması ve beyin hasarı ile kanamadan olmuştur.”

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim