Gazete Emek-Önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, 'İBB'de terörle iltisaklı isimler çalışıyor' diyerek hedef göstermesi, ardından ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan sahneye çıkarak; Soylu'nun İBB'yi hedef alan iddiasını desteklememesi...

Erdoğan'ın açıklamalarının hemen ardından İçişleri Bakanlığı'nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için inceleme kararı alması...

İBB'ye yönelik teftiş incelemesi ile ısınan Türkiye siyaseti, AKP'nin çelişkili açıklamaları ve CHP'li başkanların birlik mesajları akarken; bugün Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. 

Nihat Genç'in sahneye etekle çıkan Bartu Küçükçağlayan'ı hedef göstermesi tepki çekti 

ÖCALAN'IN DEMOKRATİK İSLAM KONFERANSI ÇAĞRISI SONRASI KURULDU

İBB'nin gassalhanelerinde çalışırken gözaltına alınan gassalların DİAYDER (Din Adamları Yardımlaşma Derneği)'e üye olması ve bu dernek hakkında PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle başlatılan soruşturma ve iddianameyi konu alan Terkoğlu, derneğin 2013 yılında çözüm sürecinde Abdullah Öcalan'ın Demokratik İslam Konferansı çağrısı sonrası kurulduğunu yazdı. 

''DEVLET YETKİLİLERİNİN GÖZÜ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ''

Demokratik İslam Konferansı'na ilişkin tartışmaların mektuplar yoluyla ve heyetlerle yapıldığını bildiren Terkoğlu, sürecin devlet yetkililerinin gözü önünde ve onların onayladığı mektuplarla devam ettiğini ifade etti. 

''ÇÖZÜM SÜRECİNİN YARGILANMASI ANLAMINA GELİYOR''

FETÖ'cülerin Çözüm Süreci'ni soruşturmak istemeleri ile başlayan MİT krizini hatırlatan Terkoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB'yi hedef alsa da Çözüm Sürecini yargılatmak istediği anlamına geldiğini de belirtti. 

Terkoğlu'nun yazısının ilgili bölümü şöyle: 

''Devlet yetkililerinin gözü önünde, onların onayladığı mektuplarla mesajları taşındı. Bu sayede Kürt İslamcılığı çözüm sürecine taşındı. Basit bir basın taramasıyla DİAYDER’in çözüm süreci açıklamaları, çalışmaları da rahatça bulunabiliyor. Tam da aynı dönem, hükümet tarafından “melelerin maaşa bağlanması” gündeme getirildi. Öcalan’ın 2013 Nevruzu’nda yaptığı “İslam bayrağı altında toplanma” çağrısı da bu süreci tamamladı.

Garip ama gerçek...

Yıllar sonra İBB yönetimi, o derneğin üyesi bazı imamları, gassal yani ölü yıkayıcı olarak çalıştırdığı için terörle suçlanıyor.

Yıllar önce çözüm süreci FETÖ’cü savcılar tarafından yargılanmak istemişti. Hakan Fidan ifadeye çağrılmış, Türkiye “MİT krizi”yle tanışmıştı. Hedef İmamoğlu olsa da Soylu’nun çıkışı, 2012’de yargılanamayan o sürecin fiilen yargı önüne çıkması, sorumluların suçlanması anlamına geliyor. İBB’yi soruşturacak İçişleri Bakanlığı müfettişleri, meseleyi derinleştirirse kafaları bayağı karışacak!''

Bakan Nebati 20 Aralık gecesiyle ilgili detayları anlattı: Cumhurbaşkanımız konuştu, ‘lan nasıl’ dedim

NE OLMUŞTU? 

Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine (DİAYDER) yönelik PKK ile iltisaklı oldukları iddiasıyla yürütülen soruşturma sonucunda 23 şüpheli hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle iddianame düzenlendi.

'İBB'DEKİ İŞE ALIMLARDA REFERANS OLDU' İDDİASI

İddianamede ifadesine yer verilen şüphelilerden Mehmet İ. İBB'de gassal olarak alınmasında DİAYDER yöneticilerinin referans olduğunu belirterek, kendisiyle birlikte bazı kişilerin de dernek sayesinde işe alındığını söyledi. Mehmet İ., bu kişilerle belediyeye ilk girdiklerinde maaşlarından bir kısmını DİAYDER'e vereceklerini söylediklerini aktararak, ancak sonrasında bu kişilerin derneğe para verip vermediklerini bilmediğini ifade etti.

İddianamede ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının örgüt üyelerinin ailelerine dağıtıldığı öne sürüldü. Başsavcılıkça onaylanan ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, 9'u tutuklu 23 şüphelinin "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 3,5 yıl ile 15'er yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

'MÜVEKKİLLERİMİZ ÜZERİNDEN İBB HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR'

Davanın avukatlarından Fırat Epözdemir, kısıtlılık kararı olan dosyanın sızdırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "Dosyada bir kısıtlılık kararı vardı. Bu kısıtlılık kararı kaldırılmamıştı. İddianame kabul edilmeden önce kısıtlılık kararı varken dosya içeriği hakkında bilgi sahibi olduğunu iddia eden yandaş medyaya bu servisi kim yaptı? Ne amaçla yaptı? Yargılama aşamasında bu bizim aklımızda bir soru işareti. Elbette bu durumu tartışacağız. Anlaşılan o ki, birçok kez yapıldığı gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yerel seçimlerden sonra hedef haline getiriliyor. Burada bir kez daha hedef haline getirilmeye çalışılıyor. Bu da müvekkillerimiz üzerinden yapılıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Dosyada kısıtlılık kararı varken bu bilgilerin yandaş medyaya servis edilmesi doğru değil. Bununla ilgili biz yargılama aşamasında gerekli eleştirilerimizi yapacağız. Ayrıca bu müvekkillerle ilgili de suçsuzluk karinesinin ihlalidir. Bu yönüyle ilgili de bir değerlendirme yapıp gerekmesi halinde gerekli başvuruları yapacağız.” 

“BİR DERNEK VAR VE APO'NUN TALİMATIYLA KURULMUŞ BİR DERNEK ”

İçişleri Bakanı Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başlatılan teftişle ilgili, "Terör bağlantılı birçok kişinin çalıştığına dair ihbar aldık. Bu konu siyasi değil, bir güvenlik meselesi" dedi. Soylu ayrıca Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) adlı derneğin PKK Lİderi Abdullah Öcalan'ın talimatıyla kurulduğunu savunarak "Bir dernek var ve Apo'nun talimatıyla kurulmuş bir dernek. Buradan referansla İBB'ye bazı kişilerin girdiklerini gördük" ifadelerini kullandı.

 Soylu, şu açıklamalarda bulundu:

 Yarın böyle bir eylem gerçekleştirilse bize sormazlar mı arkadaşlar siz ne iş yapıyorsunuz? Biz laf cambazlığıyla mücadele etmiyoruz. Bir dernek var ve Apo'nun talimatıyla kurulmuş bir dernek. Buradan referansla İBB'ye bazı kişilerin girdiklerini gördük. PKK ile iltisaklı başka terör örgütleriyle bağlantılı, polislerimizin şehit edilmesine neden olmuş yine ByLock tarafından işten çıkarılmış kimselerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde hizmete alınmış insanlar olduğu bilgisini edindik.


 

Editör: TE Bilişim