Gazete Emek- Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum yönetiminde olduğu döneme ilişkin İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı skandal raporun detayları ortaya çıktı. Raporda kayyumu öven müfettişler, "güvenlik zafiyeti" olacak kentlerde belediye başkanının Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını "uygun olacağı" şeklinde görüş bildirdi.


Kasım 2016 ile Mart 2019 yılları arasındaki icraatlarına ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın ulaştığı raporda, teftişe tabi dönem içerisinde Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin "uyguladığı yönetim formatı" ile "kaynakları verimli kullandığı, paydaşları ile işbirliğine önem verdiği, yaptığı projeler ile Mardin’in insanına, sosyal yaşamına, ekonomisine dokunarak ideal belediyecilik hizmeti verdiği, yaptığı hizmetler ile sadece kayyum belediyelere değil, birçok belediyeye rol model olduğu memnuniyetle müşahede edilmiştir" iddiaları yer aldı.

Müfettiş raporunun devamında "Kayyumlukta Mardin Modeli" diye bahsedilerek, bölgede belediye başkan seçimlerinin kaldırılması ve sadece Meclis seçiminin yapılması önerileri yer alırken, bölge belediye başkanlarının merkezi atama ile yapılmasının "uygun olacağı" ifadelerine yer verildi.

İlgili kısımda raporda şu ifadelere yer verildi:

"Kayyum Dönemindeki Belediyecilik hizmetleri bir sistem olarak ele alınabilir. Merkezi Hükümetin temsilcisi olan Valinin yerel yönetimin de başı olacağı bir sistemin oluşturulması ile ilgili çalışmaların gerek ilgili bakanlık temsilcilerinden oluşan bir komisyon marifeti ile gerekse üniversiteler tarafından oluşturulan komisyon tarafından yapılmasının uygun olacağı. Bu kapsamda; Demokratik katılımı sağlamak ve karar süreçlerini oluşturmak adına; Belediye Meclisinin seçimle gelmesi ama başkanın cumhurbaşkanı tarafından atanması hususu özellikle milli güvenliğimizin tehlikeye girdiği şehirlerde uygulanmasının daha yönetilebilir kentlerin oluşacağı şeklinde Müfettişliğimizce değerlendirilmektedir.”


Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim