Gazete Emek-Dünya Mülteciler Günü Türkiye'nin birçok yerinde yapılan açıklamalar ile anıldı. Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Van'da Birleşmiş Milletler Mülteci Günü açıklamalarla anıldı. 

 İzmir'de yapılan açıklamayı, İzmir İHD Mülteciler Komisyonu Üyesi Mehmet Akar yaptı. Aker, mülteciliğin bir tercih olmadığını belirtti.  

Birleşmiş Milletlerin Raporuna göre, 1996 yılında zorla yerlerinden edilenlerin sayısının 37.3 milyon olduğunu hatırlatan Aker, 2016 yılında ise rakamın 65.3 milyona ulaştığını kaydetti. Türkiye’de bulunan 4 milyona yakın Suriyeli mültecinin bulunduğunu aktaran Aker, kamplarda kalan mültecilerin sayısının yüzde 10 ile açıklandığını söyledi. Aker, kamp dışında kalan mültecilerin durumunun içler acısı olduğunu belirtirken, kamplara dair de, “Kamplarda birçok hak ihlali yaşanmaktadır. Kamplarda yaşanan hak ihlalleri, cinsel istismar vakalarının boyutu, halkın tanıklıkları, anlatımlarına rağmen sivil toplum kuruluşlarının girmesine ve araştırma yapmasına izin verilmediği için ne durumda olduğu bilinmemektedir. Bağımsız kurum ve kuruluşların inceleyemediği, verilerin alınamadığı ve mağdurlarla görüşmelerin yapılamadığı alanlar olarak kamplar bir bilinmez olarak karşımızda durmaktadır" dedi.. 

Aker, Türkiye’nin mülteci politikasını gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizerek, mültecilerin sorunlarının karşılanmasının insani bir mecburiyet olduğunu ve devletler ile birlikte tüm kurumların görevlerini insani çerçevede yerine getirmesi gerektiğini dile getirdi. 

Van'da Mülteciliğin Cinsel İstismar'ı da veraberinde getirdiği vurgulandı

İHD Van Şubesi Mülteciler günü nedeniyle dernek binasında basın açıklaması yaptı. Toplantıda konuşan İHD Göç ve Mülteciler Komisyonu Üyesi Kasım Kalkan, Suriye savaşı ile birlikte Türkiye’de artan mülteci sayısına dikkat çekerek, “İçişleri Bakanlığı tarafından Şubat 2017’de verilen rakamlara göre, mülteci olarak bulunan insan sayısı 3 milyon 551 bin 78 kişidir. Bu sayının yüzde 10 kadarı AFAD kamplarında barınmaktadır. Geri kalanlar dışarıda adeta yaşam savası veriyor. Kamplarda yaşanan hak ihlalleri, cinsel istismar vakalarının boyutu, halkın tanıklıkları, anlatımlarına rağmen sivil toplum kuruluşlarının girmesine ve araştırma yapmasına izin verilmediği için ne durumda olduğu bilinmemektedir. Bağımsız kurum ve kuruluşların inceleyemediği, verilerin almadığı ve mağdurlarla görüşmelerin yapmadığı alanlar olarak kamplar bir bilinmez olarak karşımızda durmaktadır” dedi.


İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, ise Ortadoğu'da süren savaş nedeniyle milyonlarca insanın mülteci olmak zorunda kaldığını belirtti. 

İHD VAN ŞUBE BAŞKANI MURAT MELET'İN AÇIKLAMASINI İZLEYEBİLİRSİNİZ

....

Şanlıurfa'da Mültecilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekildi

İHD Urfa Şubesi ise, şube binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada konuşan İHD Urfa Eşbaşkanı Atilla Yazar, mülteciliğin bir tercih olmadığını belirterek, açlık, savaş ve yıkımın insanları yaşam alanlarını değiştirme zorunda bıraktığını söyledi. OHAL uygulamaları nedeniyle on binlerce insanın Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldığına işaret eden Yazar, "Devam eden silahlı çatışma ortamında sokağa çıkma yasağı ilan edilerek abluka altına alınan kentlerin yıkılması ile 500 bin insan zorla yerinden edilerek iç göçmen durumuna düşürüldü. Türkiye biran önce yıkıma neden olduğu kentlerde ki mağduriyetleri gidermeli ve geri dönüş imkanlarını yaratmalıdır. Bunun içinde Kürt sorununda barışçıl ve demokratik politikalara acilen ihtiyaç vardır” dedi.

Gazete Emek- Dihaber
 

Editör: TE Bilişim