Gazete Emek- Koronavirüs Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Başkanı Erol Özvar'ın katılımıyla toplandı. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "500 bine yakın aktif vakaların yüzde 81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Vefat edenlerin yüzde 10'u tam aşılı kişiler. Vefat edenlerin yüzde 90'ı ya aşı olmamış ya da eksik aşı olmuş" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de "Yüz yüze eğitime geçilmesi bir tercih olmaktan çıkmış zorunluluk haline gelmiştir. Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır. Yüz yüze eğitim için gerekli adımları Sağlık Bakanlığı ile birlikte attık atmaya devam ediyoruz. Okullarımızın bu süreçte hazırlanabilmesi için 650 milyon lirayı tüm il ve ilçelerimizdeki okullarımıza göndermiş bulunuyoruz," dedi.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

* Kurumlarımız arasındaki tam 2021-2022 yılına başlamadan son toplantımızda, eğitime başlanılması ve tedbirlerin son bir değerlendirmesini yapmaktı. 2020 yılı başlarından itibaren sağlık yönünden en çok büyüklerimizi, eğitim öğretim açısından gençlerimizi etkiledi.


2021 yılı ile birlikte gerek hastalığın tıbben daha anlaşılması, gerekse aşının devreye girmesiyle önümüzü görebileceğimiz günlere geçtik.

* Sizlere aşı programımız başlarken "tünelin ucundaki ışık göründü" demiştim. "Bugün tünelin çıkışı görünüyor" diyebilirim. Son 4 haftada vaka sayılarındaki artışın özellikle aşı olmamış kişilerden kaynaklandığını ifade etmiştim.

* Bugün itibariyle aktif vakalarımızın %81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Yani 500 bine yakın olan vakamızın %81'i tam aşılı olmayan kişilerdir. Hastanede yatan hastaların %90'ını da aşı olmayanlardır. Vefat eden vatandaşlarımızın %90'ı ya hiç aşı olmamış ya da aşıları eksik kişilerdir.

* Önümüzdeki hafta başından çocuklarımız gençlerimiz okullarına kavuşacak. Tüm gayretimiz onlara yüz yüze eğitim vermek ve bunun sürekliliğini sağlamaktır. Gençlerin eğitimin eksik kalması bugün ve geleceğimiz için çok üzücüdür.



BAKAN ÖZER: OKULLARIMIZ İLK AÇILAN VE SON KAPATILAN YERLER OLMALI


Milli Eğitim Bakanı Özer'e ise, salgından en az düzeyde etkilenmek için sağlığı önceleyen kararlar aldıklarını söyledi.

Okullarda alınması gereken önlemler rehberini tüm valiliklere gönderdiklerini kaydeden Özer, “81 ilimizde yaklaşık 58 bin okulumuz için 113 bin temizlik personelinin görevlendirmesini tamamlandırmış bulunuyoruz. Okullarda gerekli temizliği sağlayacak güce de finansman kaynağına da sahibiz. Minikler okula başladı, iki günlük süreç başarılı bir şekilde tamamlandı. Okullarımızın bir daha hiç kapanmaması için tüm velilerimizi ve öğretmenlerimizi ve de personelimize bir kez daha çağrı yapmak isterim. Lütfen belirlemiş olduğumuz kurallara harfiyen uyun. Bir daha okullarımız kapanma sorunuyla yüz yüze kalmasın. Okullarımız ilk açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır." açıklamasını yaptı.


ÜNİVERSİTELER DE AÇILACAK MI?

''Bizler kampüslerimizi kapatmadık. Fakat salgın sebebiyle biz eğitim-öğretim faaliyetlerimizi uzaktan yapmaya karar verdik.

Akademik yıl açılışı ay sonunda ya da Ekim ayının başında yapılacak.''

AŞI ZORUNLU OLACAK MI?

Bakanlar ve YÖK Başkanı'nın açıklamaları sonrası Fahrettin Koca, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. 

Aşının zorunlu olup olmayacağı yönünde soruya yanıt veren Koca, ''Aşılama zorunlu değil, tercihe bırakarak devam edilmesi kanaatindeyiz'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gerçek Gündem 

Editör: TE Bilişim