Gazete Emek- İkinci el piyasasındaki durgunluk bir süredir konuşuluyordu. Öyle ki, birkaç ay önce Sahibinden.com’daki toplam otomobil ilanı sayısı 350 bin seviyelerindeydi.

Bugün itibariyle bu sayı 440 bin seviyesine ulaşarak rekor tazeledi. SUV, pickup, panelvan ve motosiklet gibi araçlarda da durum farklı değil. Pazardaki durgunluktan en fazla etkilenenler ise lüks araçlar ve sıfır km ikinci el araçlar oldu.

İlana çıkan araç sayısı arttı ancak satılan araç sayısı hızla düştü. İç pazar daraldı ve piyasa dengelenme sürecine girdi. Özellikle 0-5 yaş aralığındaki araçların fiyatlarında ciddi düşüşler görülmeye başlandı. Türkiye’deki alın gücünü ortaya koyan, satışların büyük kısmını oluşturan 10 yaş ve üzeri araçlarda ise ufak indirimler görüldü.

Önceleri çeşitli yollarla bayilerdeki sıfır araçları toplayan galeriler artık yeni araç almaya yanaşmıyor. Bayilerde sıfır araçlar yeniden ulaşılabilir hale gelmeye başladı.

Uzmanlar Aralık, Ocak ve Şubat aylarının dahil olduğu 3 aylık dönemin ikinci el araç almak için iyi bir fırsat olduğunu söylüyor. Yeni yılda sıfır araçların da çeşitli kampanyalar ile daha uygun fiyatlardan satışa sunulması bekleniyor.

"AYDA 20 ARAÇ SATARKEN 40 GÜNDE İKİ ARAÇ SATABİLDİK"

Sözcü gazetesinden Merthan Sümbelli'nin haberine göre sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, konuyu şu şekilde özetledi: 

"Kasım ayı ile birlikte sokak kısıtlamalarının başlaması, şehirler arası seyahatlerin azalmasından kaynaklı olarak otomobil ihtiyacı azaldı. Normalleşme sürecinde fabrikaların yüksek kapasiteyle çalışmaya başlaması ve sıfır araç üretiminin artmasıyla beraber daha aylar öncesinden sıfır araç bekleyen belli bir grup tüketiciler de otomobillerine kavuştu. Bu sebeple kasım itibarıyla bir miktar düştü. Otomobil firmalarının yaptığı kampanyalar da eklenince fiyatlardaki yukarı yönlü ivmeyi aşağı doğru çevirdi." Diğer yandan arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk, TL'nin kasım ayında değer kazanmasının altını çizerek, “Ekonomide yeni bir reform dönemine adım atmamız, takip ettiğimiz ülkemize yeniden yabancı sermaye girişlerinin olduğuna dair ekonomi haberleri de, piyasalardaki bu olumlu havayı güçlendirdi. Bir yandan dövizdeki kayda değer düşüş, diğer yandan ekonomideki bu iyi gelişmeler ve devam eden sıfır araç üretimi, özellikle sıfır otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 10'lar civarında bir düşüşe sebep oldu" dedi.  "Ayda 20 araç satarken 40 günde iki araç satabildik" 

"ŞU AN PİYASAYA GÜVENMİYORUZ"

Galeri sahibi Kasım Tunç da ikinci el araç fiyatlarındaki düşüşü sıfır araçlardaki kampanyalara bağlayarak "Sıfır araç fiyatlarıyla 2. el araç fiyatlarındaki dengesizlik arttı. Bu makasın bu kadar çok açılması piyasayı dengesiz bir hale getirdi. Şu an piyasada çok fazla 2. el araç var" dedi. Tunç, 2. el araç fiyatlarındaki düşüşün süreceğini düşünüyor. Bir aydır hiç satış yapamadıklarını vurgulayan Tunç, "Normalde ayda 20 araç satabiliyorken 40 günde yalnızca 2 araç satabildik. Bu şartlarda piyasadan da araç alamıyoruz. Lüks segmentte piyasanın 30-40 bin TL altında araç bulsak bile almıyoruz. Çünkü şu an piyasaya güvenmiyoruz. Zaten elimizde satış yapamadığımız için çok fazla araç var. Araç sayısı bakımından şişmiş durumdayız" ifadelerini kullandı.

İkinci el araçlar için uyarı: Fiyatlar yüzde 15 düştü

"DÜŞÜŞ EĞİLİMİNİN DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

"Düşüş eğiliminin devam edebileceğini düşünüyorum" 2. el araç fiyatlarının seyrini sıfır araç fiyatlarının belirlediğini söyleyen Dr. Naim Çetintürk ise sözlerine şu şekilde devam etti: "Sıfır araç fiyatları; üretim, talep ve yurt dışından otomobil ve parça ithal eden bir ülke olduğumuz için döviz fiyatları ile paralellik arz ediyor. Bu bağlamda ben 2021 yılında eğer konuşulan aşı takviminde olumsuz bir gelişme olmaz ve üretim sıkıntıya girmezse, ekonomik reform adımlarının da kurdaki ani artışları önleyeceği beklentisi ile özellikle ilk çeyrek ve sonrasında düşüş eğiliminin devam edebileceğini düşünüyorum."

Nazım Erdoğan da "Son dönemde sıfır araçların daha fazla sayıda piyasaya arzı ve ikinci el araçlara yönelik artan talebin de dengeye oturmasına paralel, fiyatlarda bir düşüş yaşandı. Aralık ayı içerisinde sıfır araç kampanyalarının da artması ile ikinci el araç piyasasının stabil olacağını hatta bir miktar daha düşüş olabileceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. 

"NORMALLEŞME ADIMLARIYLA FİYATLAR YÜKSELECEKTİR"

Kullanılmış otomobil pazarında kurumsal olarak faaliyet gösteren Otomerkezi’nin CEO’su Muhammed Ali Karakaş hem 2020’de 2. elde neler olduğunu hem de 2021’de neler olacağıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, “Tüketici için Ocak ayının ortalarına kadar bir fırsat söz konusu. Aşılamanın başlaması, vakaların düşüşü ve buna paralel olarak hızla kısıtlamaların kaldırılması yine ikinci el araçlara olan talebin ani şekilde artmasına ve aynı şekilde fiyatların da radikal biçimde yükselmesine sebep olacaktır” dedi.

Uzmanlar 2021 yılına ilişkin de yaptıkları uyarılarda, "Aşının bulunması ile birlikte araba sektörü yeniden canlanacaktır. 2021 yılında ikinci el araba fiyatları daha da düşebilir" dedi.

Editör: TE Bilişim