Gazete Emek- Muğla'da YK Enerji ve Limak, Işıkdere bölgesindeki zeytin ağaçlarını sökmeye başladı. Söküm işlemine karşı çıkan bölge halkı ve çevre aktivistleri jandarma tarafından gözaltına alındı.

 

 

Maden Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasının ardından Muğla İkizköy'de YK Enerji ve Limak, Işıkdere bölgesindeki zeytin ağaçlarını sökmeye başladı. Yaşanan olayın duyulmasının ardından bölge halkı ve çevre aktivistleri alana akın etti.

 

Söküm işlemini engellemeye çalışan bölge halkına saldıran şirketin özel güvenlikleri, çok sayıda kişiyi darp etti. Olay yerine gelen jandarma ekipleri ise sökümü durdurmak isteyen çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında EMEP İl Başkanı Nuri Alikoç ve TİP Muğla İl Başkanı Volkan Çetin'in de olduğu belirtildi. Öte yandan bölgede 80-90 yaşında olduğu tahmin edilen yaklaşık 30 ağacın tahrip edildiği ifade ediliyor.

 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

 

Yaşanan olayın ardından bölge halkının avukatlarından İsmail Atal suç duyurusunda bulundu. Milas Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede şirket hakkında, "Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanuna muhalefet" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlarından kamu davası açılması istendi.

 

'ENERJİ BAKANLIĞI SUÇ İŞLİYOR, UTANIYORUZ'

 

Bu arada Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Limak Holding'in Muğla'nın Milas ilçesindeki İkizköy mahallesi sınırları içinde yer alan Akbelen Ormanı'nda zeytinliklerin kesilmesine ve jandarma tarafından yapılan gözaltılara ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda söz aldı. Kadıgil şunları söyledi: 

 

"Zeytinliklere ilişkin 1939 tarihli açık kanun hükmüne karşın Enerji Bakanlığı haddini fersah fersah aşarak bir yönetmelik çıkardı 1 Mart'ta. Kanun uyarınca çivi çakılmayacak zeytinlikleri yönetmelikle talan etmek, yerli ve yabancı şirketlere peşkeş çekmek gayesindeki bu yönetmelik hukuksuzdur, vicdansızdır, daha mühimi yok hükmündedir. Buna rağmen az önce aldığımız bilgi uyarınca Muğla'ya bağlı İkizköy mevkiinde beşli çeteden birinin, Limak Holding'in zeytinlere saldırısı başlamış, kanuna aykırı yönetmeliği durdurması gereken kolluk kuvvetleri bölgeye giden çevrecilere saldırmış, Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı ters kelepçeyle gözaltına alınmıştır. Kanuna aykırı yönetmelik suçtur. Enerji Bakanlığı suç işlemekte, kanuna karşı hile yapmaktadır. Tüm bölge halkını bu talana karşı oraya, İkizköy'e dayanışmaya davet ediyoruz. Muğla Valisi'ne ve Enerji Bakanı'na şirketlerin değil, halkın hizmetkârı olduklarını utanarak bir kez daha hatırlatıyoruz.”

 

TARKAN'DAN TEPKİ 

 

Yaşananlara tepki gösteren sanatçı Tarkan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla "#ZeytinimeDokunma" ve "#ZeytinlikTaşınmaz" dedi.

 

Tarkan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

 

"Zeytinliklerimizin kıyımı başladı. Ne desek, ne yapsak yine kulak asan olmadı. Zeytin ağaçlarımız katlediliyor. Çok üzülüyorum. Yazıklar olsun.

 

Hem vicdandan hem akıldan yoksun insandan yana da umudum kalmadı artık. Doğayı şuursuzca yok ederken bindiği dalı kestiğini unutuyor. Tüm dünyada durum aynı. Doğa bitiyor. Sonumuz hayır ola."




Editör: TE Bilişim