Gazete Emek- Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyon ikinci gününde devam ediyor. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sabaha kadar patlama sesleri meydana gelirken, çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği belirtiliyor. 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonu devam ederken, daha önce Azerbaycan-Ermenistan ve Afrin'de yaşanan çatışmalara destek paylaşımları yapan ünlü isimlerin, Ukrayna  için savaş karşıtı paylaşımlarda bulunması tepki çekti. 

Rusya'nın Ukrayna operasyonu ikinci gününde: Gelen tepkiler ve Kiev'de yaşanan gelişmeler neler? 

O paylaşımlar şu şekilde; 

AFRİN TEPKİSİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun Rusya’nın Ukrayna işgaline ilişkin “Yurtta sulh cihanda sulh. Savaşa hayır” paylaşımı sanal medyada tepki topladı. 

Çerçioğlu, Türkiye’nin Efrin’e yönelik operasyonunda tonluk bombaların üzerine adını yazdırmış ve fotoğraf karesini de sanal medya hesabından paylaşmıştı.

Twitter’da çok sayıda kullanıcı Çerçioğlu’nun “Savaşa hayır” paylaşımına, Efrin operasyonu üzerinden tepki gösteren paylaşımlarda bulundu.

Son seçim anketi: Faturalar Cumhur İttifakı'nı vurdu

Türk savaş uçaklarının Afrin'e girmesinin ardından Oyuncu Doğa Rutkay, bir savaş uçağının pilotunu paylaşarak Türk bayrağı emojisi ile "Afrin" notunu düşmüştü. Rutkay, Ukrayna için ise 'Ukrayna’da bulunan tüm vatandaşlarımıza da tıpkı diğer vatandaşları gibi sabırlar diliyorum onların acısını paylaşıyorum korkularını derinden paylaşıyorum dilerim az yaralı atlatırlar…#SAVASAHAYIR" dedi. Bir başka paylaşımda, "Sığamadınız caanım dünyaya!! #SAVASAHAYIR" diye yazdı. 

CİNSİYETÇİ PAYLAŞIMLAR 

Blu Tv'deki Çıplak dizisinin yanı sıra Peri, Ev Kadını ve Baskın: Karabasan filmleriyle sinema sektöründe adını duyuran yönetmen Can Evrenol devam eden Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili tepki çeken bir paylaşım yaptı.

Can Evrenol, Twitter hesabından "Ukrayna, Rusya. Blu TV'de arama kısmına 'Çıplak' yazınız." diye paylaşımda bulundu. Tepkilerin ardından genç yönetmen bu paylaşımı kısa süre içerisinde kaldırdı ve hesabını korumaya aldı.

İktidara yakın isimler tarafından hedef alınmıştı: Tarkan'dan 'Geççek' açıklaması 

Operasyonun konuşulduğu Habertürk TV ekranlarında konuyu gündeme getiren Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın sözleri ise tepki çekti.

Alçı, canlı yayında çirkin bir imada bulunarak “Suriyeli göçmenlere yönelik nefret dilini adeta bir alışkanlık haline getirenler, 'Biz Suriyelilere karşı değiliz, uyum politikalarına yönelik itirazlarımızı dile getiriyoruz' diyenler bakalım Ukraynalı göçmenler gelince de aynı şekilde itiraz edecekler mi?" diye sordu.

Alçı, sorusunun cevabını da "Bunun etnik kökenli bir itiraz olup olmadığı Ukraynalı göçmenler Türkiye'ye gelmeye başladığında görülecek. Ben orada fazla bir itiraz olacağı kanaatinde değilim” ifadelerini kullanarak yanıtladı.

TV100, Ukrayna'daki savaş ile skandal bir paylaşım yaptı.

"Hepsi birbirinden güzel!" diyerek asker gibi giyinmiş Rus ve Ukraynalı kadınları paylaşan Tv100Magazin, tepkiler üzerine paylaşımı sildi.

Tam 58 kadın asker fotoğrafının yer aldığı haber ise halen sitede duruyor. 

Fazıl Say, cumhurbaşkanı adayını açıkladı

CİNSİYETÇİ PAYLAŞIMLARA SERT TEPKİ 

Ülkede savaş devam ederken, sosyal medyada da birçok kullanıcı, "Ukraynalı kadın mültecileri kabul edelim" şeklinde cinsiyetçi paylaşımlar yapmaya başladı. Komedyen Şahan Gökbakar da, sosyal medyada Ukraynalı kadınlar hakkında yapılan paylaşımlara sert tepki gösterdi. 

Twitter'dan bir paylaşımda bulunan Gökbakar, şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal medyada y..... ve hayasız bir şakamtrak dolaşıyor.

1) "Ukraynalı kadınlar mülteci olarak gelecek, yaşasın" şeklinde.

İnsanlar ölürken ve evsiz yurtsuz kalırken bu aşağılık şakayı yapabilmek için cehalet, vicdan yoksunluğu ve arsızlık üçlüsü lazım...Yazık"

Songül Öden konuyla ilgili resmi Twitter hesabından gündem olacak paylaşımda bulundu. Öden; “Ukraynalı kadın mültecileri kabul edelim “ şakalarınızı alıp defolun.. Bu espiri yapma telaşınız tiksinti verici.. Düşün kadınların yakasından.. Savaşın en kırılgan guruplarından biri olan kadının bedeni üzerinden gündem oluşturmanızdan utanç duyuyoruz…" cümlelerini kullandı.

SAVAŞA KARŞI SESSİZLER

Daha önce Azerbaycan-Ermenistan arasında Gence ve Mingeçevir kentlerinde yaşanan çatışmalarda, Azerbaycan'a destek vermiş ünlü isimlerin şimdiki sessizliği ise gözlerden kaçmadı. 

ECE ÜNER 

ABD'li magazin ünlüsü Kim Kardashian, Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan çatışmaya ilişkin sosyal medya hesabından 'Türkiye, Azerbaycan'a yardım etmesin' ifadelerine Show TV Ana Haber Spikeri Ece Üner, ana haber bülteninin kapanışında Kardashian’a, "Kim Kardashian'ın kameralara göstermeye alışık olduğu büyük bir kaynağı var, yine aynı kaynağı mı referans aldı acaba?" ifadelerini kullandı. Üner'in bu cinsiyetçi sözleri tepki çekmişti.

SERDAR ORTAÇ 

Gerekirse Azerbaycan'a giderek savaşacağım

MUSTAFA CECELİ

Bir avuç soytarı kendi sonunu hazırlıyor ve tüm dünya bunu sessizce izliyor! Çocuk katillerinin akıttığı kan, yerde kalmayacak. Başın sağolsun Azerbaycan...

HADİSE

Azerbaycan'a düzenlenen hain saldırıda hayatını kaybeden Azerbaycanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum.

BERGÜZAR KOREL

Hiç acımadan savunmasız masum insanları, küçücük bebekleri, çocukları öldürmek... Tüm hayatlarını, anılarını, hayallerini, geleceğini o toprağın altına gömmek...

Kelimelerin bittiği yerdeyiz. Allah'ım, duy seslerini bu günahsız insanların... Kalbim Azerbaycan'la, Gence'yle... Tüm savunmasız siviller ve o küçücük canlarla...

MURAT ÖVÜÇ 

Murat Övüç, yaptığı paylaşımda, “Siz Ermeniler pisliksiniz. Sen kimsin benim Osmanlı büyüklerime barbar diyorsun” ifadelerini kullanmıştı. Bu paylaşım sonrası Övüç hakkında 'halkın bir kesimini alenen aşağılama' suçundan dava açıldı.

"SAVAŞA HAYIR

Savaşa ve ölümlere yönelik tepki gösteren ünlü isimler ise, "Savaşa hayır!" çağırısında bulundu.

CEM ADRİAN

Bu kadar aç gözlü ve ahmak insan varken ve bu insanlar bu kadar güç sahibi iken... Geriye kalan insanlar olarak tüm savaşları zaten baştan kaybettik

FAZIL SAY

Halbuki savaş çıkartmamak için ne çok sebep vardır. Birincisi insanları düşünmek. Sevmek, düşünmek, anlamak... İyi bir dünyayı düşünmek. Sadece düşünebilmek...

TARKAN

Affedin bizi, affedin çocuklar. Büyüdük ama adam olamadık. Anlatın, öğretin hepimize yeniden; niye kirlendik, saf kalamadık...

NİLGÜN BELGÜN

Her yaştan insan olarak kötü bir zamana geldik. Gençler için daha üzücü. 'Pandemi bitecek' diye ümit ederken savaş da çıktı... Gördüğüm bir tek şey var ki; kimse insanları düşünmüyor.

YEŞİM SALKIM

Savaşa hayır! Ne bitmek bilmez hırsmış! Hastalık bitiriyor, bu sefer de savaş başlıyor. Şu annenin gözünden, o çocuğun gözünden bakın hayata! Sırf birkaç ruh hastası canı sıkıldı diye ülkene dalıp, 'Çık buradan! diyor. Gelmedi ki Aatatürk gibi bir lider şunlara haddini bildirsin!

YILDIZ TİLBE

Allah Ukrayna'ya yardım etsin, savaş çıkaranlardan razı olmasın!

FUNDA ARAR

'Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir.' Mustafa Kemal Atatürk...

Editör: TE Bilişim