Gazete Emek- Diyarbakır Keçi Burcu’nda 16 Ekim’de açılışı yapılan sanatçı Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” sergisine katılan Gazeteci İsmail Saymaz,  Ertuğrul Özkök ile  halay çektiği anlara dair  eleştirileri değerlendirdim 

Saymaz, "Ertuğrul Özkök, Ahmet Kaya'nın ölümünden evvel çok kötü bir gazetecilik yaptı. Sadece o yapmadı ama o akılda kaldı. Sonra mezarına çiçek bıraktı, özür diledi."diye konuştu. 

Özkök'ün Kürtçe halay eşliğinde halay çekmesini bir özeleştiri olduğunu iddia etti. 

AYM, Osman Baydemir hakkında 'hak ihlali' kararı verdi

"FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERİ HATIRLATAN ÇALIŞMALAR VAR" 

'Hafıza Odası' sergisine ilişkin konuşan Saymaz, şunları aktardı: 

  "Daha önce başka şehirlerde açtığı projeyi bu kez Diyarbakır'da açtı. Diyarbakır Ticaret Odası da destek veriyor. Ahmet Güneştekin'in bilinen bazı çalışmalarının hep beraber bulunduğu bir sergi. Onlardan biri bugüne kadar faili meçhul cinayetlerde hayatını kaybedenlerin isimlerinin sokak levhasına yazıldığı bir çalışma var. Bir diğeri Soma maden kazasından sonra bir işçinin babası cenazeye Trabzon lastiğiyle katılmıştı. Bunu sembolize eden bir Trabzon lastiği tepeciği söz konusu. Aynı zamanda Diyarbakır cezaevinin ses ve ışık yöntemiyle hatırlatılması söz konusu. Bir tünele girdiğinizde "Vatandaş Türkçe konuş" sesleri geliyor. Oradaki şiddeti hatırlatan ışık ve ses gösterisi var. Türkçe'de olup Kürtçe'de olmayan 3 harfin gösterildiği görsel var." 

"BİRÇOK SİYASETÇİ VARDI"

Birçok siyasetçinin de sergiye katıldığını belirten Saymaz,"Ben Ahmet Güneştekin'in davetlisi olarak gittim. Oraya İstanbul'da çeşitli galeri sahipleri, iş dünyasında tanınan insanlar, gazeteciler ve çok sayıda insan  Diyarbakır'a gitti. Diyarbakır için bu zamana kadar galiba karşılaşılmadık bir buluşma meydana geldi. Sergi açıldığında müthiş bir kuyruk vardı. Binlerce insan serginin açılışını bekliyordu. Orada çok sayıda siyasetçi gördüm ben. Altan Tan'ı gördüm, AKP'li İhsan Arslan'ı da gördüm, HDP'lileri gördüm. Ekrem İmamoğlu da bizim gibi katılımcı olarak geldi. Akşam bir gala yemeği yapıldı. 500'e yakın davetli vardı. Orada İmamoğlu ve  Mithat Sancar konuşma yaptı." ifadelerini kullandı. 

Son anket: AKP ve CHP arasındaki fark azalıyor

 

"HERKES HALAY ÇEKİYORDU"

Saymaz, Ertuğrul Özkök ile gündem olan halay görüntülerine ilişkin ise şunları söyledi: 

"Kardeş Türküler sahneye çıktı ve konser verdi. Halay çekilen bir şarkı çalındı. O çalınınca kendiliğinden insanlar sahneye çıktı. Baktım kalabalık halay çekiyor, ben de gittim. Sonra halaylar devam etti. Biz Ertuğrul Özkök'le halay çekiyorduk, İsmail Küçükkaya da bizi gördü ve görüntüledi. Sanki ikimiz halay çekiyormuşuz gibi bir pozisyon var ama herkes halay çekiyordu.Bu sergiye gelenler yazdığı için onları söyleyebilirim. Nihal Bengisu Karaca, Yıldıray Oğur, Sevilay Yılman geldi. Ben başkalarını gördüm ama öyle bir iklim var ki, yazmadan kimseyi söylemek de istemiyorum. Bu yakışıksız geliyor bana. O an orada kimsenin böyle yaklaşmadığı bir meseleye bugün bir itiraz oldu. Diyarbakır'da ben bildim bileli, kim toplanırsa bir halay başlıyor zaten. Orada halay çekilmeyeceğine dair bir şey söz konusu olsaydı sahnedeki grup buna o şarkıyı çalmayarak engel olurdu sanıyorum." 

"HALAYA EŞLİK ETMESİ ASLINDA BİR ÖZELEŞTİRİ"

Halay görüntülerine ilişkin gelen tepkilere yanıt veren Saymaz, "Ertuğrul Özkök, Ahmet Kaya'nın ölümünden evvel çok kötü bir gazetecilik yaptı. Sadece o yapmadı ama o akılda kaldı. Sonra mezarına çiçek bıraktı, özür diledi. Şöyle düşünmek hepimiz için yol gösterici olmaz mı; linç edilen Ahmet Kaya'nın, ondan 20 yıl sonra Kürtçe müzik yapan bir grubun sahne aldığı bir etkinlikte halaya eşlik etmesi aslında bir özeleştiri de sayılmaz mı?"dedi.

Editör: TE Bilişim