Gazete Emek-  İsrail’de bir ilaç firmasının korona virüsüne karşı geliştirdiği ilacın, ağır hastalarda bile ‘yüzde 100 oranında başarı sağladığı’ belirtiliyor. Hayfa merkezli Pluristem isimli firmanın geliştirdiği ilaç, son olarak ABD’de de bir hasta üzerinde denendi.

İlacın denemelerinin sadece altı kişi üzerinde gerçekleştirildiği belirtilse de, uzmanlar sağlanan ön bulguların umut verdiğini söyledi. Firmadan yapılan açıklamaya göre, plazma bazlı bir hücre terapisi olan ilaç, çok yüksek ölüm riski altındaki altı kritik hasta üzerinde denendi. Buna göre, ilacın denendiği hastalar akut solunum yetmezliği ve enflamasyon kaynaklı komplikasyonlar yaşıyordu. Dördü, kalp ve böbrek gibi başka organ sistemlerinde de sorunlardan şikâyetçiydi.

Pluristem firmasından yapılan açıklamaya göre, ilaç bu altı hastanın altısında da olumlu etki gösterdi. Firma, ölüm beklentisi yüksek olan hastaların hepsinin bir hafta sonra hâlâ hayatta olduğunu, dördünün solunum parametrelerinde düzelme görüldüğünü, üçünün solunum cihazından çıkarılma aşamasına geldiğini açıkladı. Buna göre, altta yatan başka hastalıkları olan hastalardan ikisinin sadece solunum sıkıntıları değil, aynı zamanda klinik bulgularında da iyileşme kaydedildi.

‘ALTI KİŞİDE DENENMESİ YETERSİZ AMA UMUT VAAT EDİYOR’

Firmanın CEO’su Yaky Yanay ise İsrail basınına yaptığı açıklamada, ilaçtan umutlu olduklarını ve uluslararası çapta bir klinik deneme planlandığını savundu. Bazı uzmanlar ise ilacın umut vaat ettiğini ancak şu anki denemenin genel olarak bir tedaviye işaret edecek boyutta olmadığını söyleyerek temkinli davranılması çağrısı yaptı. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim