Gazete Emek- Covid-19 ismi verilen yeni tür korona virüsünün ilk ortaya çıktığı Çin’deki yayılma hızı düşerken, Avrupa’da ölümler ve panik artıyor. 16 milyon kişinin karantinaya alındığı İtalya’da en az dört cezaevindeki mahkumlar yeni önlemlere karşı isyan çıkardı. İngiltere’deyse ülkenin en büyük süpermarket zincirlerinden biri satışlarına sınırlama getireceğini açıkladı.


Virüsle ilgili son gelişmeler şöyle:

AVRUPA KOMİSYONU’NDA VİRÜS

Avrupa Komisyonu’nda çalışan bir kişide korona virüsü tespit edildiği açıklandı. Reuters’a konuşan bir AB yetkilisi, İtalya’yı ziyaret etmiş bir Komisyon çalışanına yapılan testin pozitif çıktığını, hastanın geçtiğimiz haftadan bu yana Brüksel’de karantinada tutulduğunu söyledi. Avrupa Komisyonu’nun yaklaşık 32 bin çalışanı bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu, önümüzdeki haftaki bir oturumun Fransa’nın Strasbourg kenti yerine Brüksel’de yapılacağını açıklamıştı. Şimdiyse, Parlamento’nun aylık oturumunun tümüyle iptal edilebileceği belirtiliyor.

VİRÜS NATO’YA SIÇRADI

NATO Karargahı’nda görevli bir kişiye virüs teşhisi konuldu. NATO Oana Lungescu, Twitter paylaşımında ‘bir kişinin enfekte olduğunu ve karantinaya alındığını’ duyurdu.

ABD KONGRESİ’NDE VİRÜS ŞÜPHESİ

ABD’de Cumhuriyetçi Partili Senatör Ted Cruz ve Temsilciler Meclisi Üyesi Paul Gosar, virüs şüphesiyle kişisel karantina kararı aldıklarını duyurdu. Gosnar ve Cruz, virüsten enfekte olan kişilerle temas kurduklarını, bu yüzden ‘önlem amaçlı’ tedbir aldıklarını söyledi.

İRAN’DA ÖLÜ SAYISI 237’YE YÜKSELDİ, 70 BİN MAHKUM SERBEST

İran Sağlık Bakanlığı, korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısının 237’ye, vaka sayısının ise 7 bin 161’e yükseldiğini açıkladı. Buna göre, İran’da son 24 saatte 43 kişi virüs nedeniyle ölürken, 595 yeni vaka tespit edildi.

Ülkede İran’da 70 bin mahkum da salgın nedeniyle serbest bırakıldı. İran Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, “Mahkumların serbest bırakılması toplum için tehlike arz etmiyor” dedi. Serbest bırakılan mahkumların cezaevlerine ne zaman gönderileceği henüz belli değil.

POLONYA’DA HOLOKOST ANMASI ERTELENDİ

11 kişinin virüsten etkilendiği Polonya’da ter yıl mart ayında düzenlenen Holokost anma töreni ertelendi. ‘The March of the Living’ isimli Holokosttan kurtulanların bir araya geldiği anmanın ne zaman düzenleneceği henüz belli değil.

VİRÜS ALMANYA’DA İLK KEZ CAN ALDI

Almanya’da bir günde 210 yeni vaka tespit edildiği açıklandı. Buna göre, dün 902 olan vaka sayısı 1112’ye yükseldi. En fazla vakanın, 484 kişi ile ülkenin en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya’da görüldüğü belirtildi. Sağlık Bakanlığı sözcüsü, Essen’de yaşayan 89 yaşındaki bir kadın ve salgından en çok etkilenen Heinsberg şehrindeki bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İTALYA’DA CEZAEVLERİNDE İSYAN ÇIKTI: 6 ÖLÜ

İtalya’da mahkumlar, korona virüsü nedeniyle getirilen karantina kurallarına isyan etti. En az dört İtalyan cezaevinde mahkumlar ayaklandı, altı kişi öldü.

Hapishaneler İdaresi Başkanı Francesco Basentini, “Ülkede bir dizi ayaklanma oldu” diyerek altı mahkumun İtalya’nın kuzeyindeki Modena kentinde düzenlenen ayaklanmada cezaevinde öldüğünü duyurdu.

Ülkenin güneyindeki Napoli Poggioreale’de, kuzeyde ise Modena, Frosinone ve Alexandria’daki cezaevlerinde ayaklanma çıktığı açıklandı. Virüs nedeniyle karantinada olan cezaevlerinde, görüşlerin de yasaklanmasının ardından isyan çıktığı belirtildi.


Padova, Bari, Foggia and Palermo kentinde de benzer sahneler yaşandı. Antigone isimli sivil toplum kuruluşu, Modena’da bir mahkumun öldüğünü duyurdu. Bologna yakınlarında yer alan Modena’daki cezaevinde iki memur yaralandı, yaklaşık 80 mahkum diğer cezaevlerine gönderildi.

Yerel basına göre isyan, mahkum ailelerinin görüşlerin yasaklanmasını protesto etmesinin ardından patlak verdi. Mahkumların kendi aralarında başta ziyaret hakkı olmak üzere bazı taleplerin yer aldığı bir liste hazırlayıp cezaevi yönetimleriyle müzakere etmeye çalıştığı belirtiliyor.

İtalya’da korona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bugün 97 kişi daha artarak 463’e yükseldi.

İtalya Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, korona virüsü vaka sayısının 7 bin 985, ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde virüs bulaşanların toplam sayısının ise 9 bin 172’ye ulaştığını aktardı. Borrelli, iyileşenlerin sayısının bugün 102 kişi daha artarak 724’e yükseldiğini söyledi.

ARNAVUTLUK’TA İLK VAKA

Sağlık bakanlığı, İtalya’dan gelen bir kişide virüs tespit edildiğini açıkladı. Covid-19 teşhisi konulan kişinin Floran’da geldiği belirtildi.

ÇİN’DE SADECE 40 YENİ VAKA

Korona virüsünden dünya çapında etkilenen kişilerin sayısı 110 bine, ölenlerin sayısı da 3 bin 830’a yükselirken, Çin ocak ayından bu yana en az yeni vakayı bildirdi. Ülkede virüsün bir günde sadece 40 kişiye bulaştığı açıklandı.

MISIR’DA İLK ÖLÜM

Mısır’da ilk defa bir kişi virüs nedeniyle öldü. Sağlık bakanlığından yapılan açıklamada 60 yaşındaki bir Alman turistin Hurghada şehrinde öldüğü belirtildi.

KALİFORNİYA’DA YOLCU GEMİSİ KARANTİNA ALTINDA

Kaliforniya Vlisi Gavin Newsdom, virüs şüphesiyle karantinaya alınan Grand Princess isimli yolcu gemisinden enfekte olanların 14 günlük karantina süresi geçmeden gemiden ayrılmayacaklarını söyledi. En az 54 ülkeden 3 bin 500 kişilik gemide, 19’u mürettebat olmak üzere 21 kişinin enfekte olduğu belirtildi.

KUZEY KORE DİPLOMATLARI TAHLİYE ETTİ 

Kuzey Kore’den onlarca diplomatı taşıyan uçak Rusya’ya iniş yaptı. Kuzey Kore’de henüz resmi olarak virüs vakası bildirilmedi. Ancak, ülkede tedbir amaçlı en az 7 bin kişinin karantinaya alındığı belirtildi.

GÜNEY KORE’DE YAYILMA HIZI AZALIYOR

Güney Kore’de 248 kişi daha enfekte oldu, ülkede virüsten etkilenenlerin sayısı 7 bin 380’in üzerinde. 26 Şubat’tan bu yana, bir günde kaydedilen en düşük artış.

ABD VE LÜBNAN’DA VAKA SAYISI ARTIYOR

ABD’de 70’i başka ülkelerden gelen 550’den fazla kişi enfekte oldu. 18 kişi Washington’da, iki kişi Florida’da, bir kişi ise Kaliforniya’da virüs nedeniyle öldü.

Lübnan’da vaka sayısı 41’e çıktı. Lübnan hava yolu şirketi Middle East Airlines (MEA) da Covid-19 vakalarının görüldüğü Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar uçuşlarını askıya aldığını açıkladı.

Irak’ta ise 1 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim