Gazete Emek- İzmir'in Kınık ilçesinde saat 21.00 sıralarında Polyak Eynez Enerji Üretim Madencilik San. Ve Tic. A.Ş'ye ait kömür ocağında metan gazı patlaması meydana geldi. Madende patlama nedeniyle göçük oluştu. Madende 50'ye yakın işçinin çalıştığı belirtildi.

İhbar üzerine olay yerine arama kurtarma, itfaiye, sağlık, polis ve jandarma ekibi sevk edildi.

Ajansların aktardığına göre, grizu patlaması olduğu belirtilen olay sonrası İzmir ve Manisa'dan sağlık ve kurtarma ekipleri sevk edildi. İlk bilgilere göre, madende 50'ye yakın işçinin çalıştığı ve bazı işlerin gazdan etkilendiği bildirildi. Öte yandan Kınık kömür ocakları, daha önce facianın yaşandığı Soma'daki madenlere çok yakın bulunuyor.

YARALI SAYISINDA TUTARSIZ AÇIKLAMALAR 

Yaralanan işçilerle ilgili bakan ve kamu kurumlarından ise birbirinden tutarsız açıklamalar geldi.

VALİ KÖŞGER'DEN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, patlamanın ardından açıklama yaparak; 8 kişinin yaralandığını açıkladı.

Vali, ''Kınık ilçesinde bir kömür madeni işletmesinde kısmi bir göçük olduğu ilk belirlemelere göre can kaybı ve ağır yaralı kimse olmamıştır'' ifadelerini kullandı.

SENDİKADAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Bağımsız Maden İş Sendikası Temsilcisi Başaran Aksu ise, “Şu anda ne söylesek afaki olur. Kaç kişinin göçük altında olduğu, kaç yaralı olduğu, ölen olup olmadığı hakkında maden şirketi açıklama yapmıyor, bilgi vermiyor” dedi.

Hak İş Sendikası İzmir Bölge Başkanı Gültekin Şimşek de yaptığı açıklamada, “Ölen yok. 8 işçimiz yaralı. Ağır yaralı bilgisi gelmedi. İşçilerimiz Kınık ve Bergama Devlet Hastanelerinde tedavi altında” dedi.

KINIK KAYMAKAMLIĞI: 35 YARALI VAR

Kınık Kaymakamlığı patlamaya dair, "İlçemiz Polyak Eynez Madeninde meydana gelen maden kazasında şu ana kadar 35 yaralımız bulunmaktadır. Maden sahasında kurtarılmayı bekleyen vatandaşımız bulunmamaktadır. Can kaybımız yoktur" açıklamasında bulundu.

TUNÇ SOYER: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Kınık’ta meydana gelen maden göçüğü bölgesine ulaşan itfaiye ekiplerimizin verdiği bilgiye göre biri ağır 35 işçi kardeşimizin yaralı olduğunu öğrendim. Ekiplerimiz bölgede, konuyu yakından takip ediyoruz. Yaralı kardeşlerimize acil şifa dilerim” dedi.

CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZEL: YARALI SAYISI 50

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise yaralı sayısının 50 olduğunu ifade etti. Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Kınık'ta yaşanan maden kazasından etkilenen 50'ye yakın yaralı civar hastanelerde tedavi altında. Can kaybı yaşanmaması tek tesellimiz, tedavisi devam eden kardeşlerime acil şifalar diliyorum. Madenlerdeki iş güvenliği konusundaki uyarılarımızın bir kez daha altını çiziyorum.”

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: 22 MADENCİMİZ HAFİF YARALI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ise patlamayla ilgili olarak, "Can kaybımız yok. 22 madencimiz hafif yaralı, yaralılarımız bölge hastanelerinde tedavi altına alındı" açıklamasında bulundu.

SOMA’DAKİ FACİANIN YAŞANDIĞI MADENE ÇOK YAKIN

Öte yandan Kınık kömür ocakları, daha önce facianın yaşandığı Soma’daki madenlere çok yakın bulunuyor.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İzmir Kınık’ta bir maden ocağında yaşanan göçük olayında yaralanan 18 kişi Kınık, 6 kişi Bergama, 21 kişi Soma Devlet Hastanesinde tedavi altındadır. Yaralı sayısını 45 olarak düzeltiyoruz. Olay yerinde 14 Ambulans, 2 UMKE Timi ile toplam 48 sağlık personeli görevlendirilmiştir" açıklamasında bulundu.

SORUŞTURMA AÇILDI

Bergama Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, ilçede faaliyet gösteren kömür ocağında göçük meydana geldiği hatırlatıldı.

Konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedilen açıklamada, "Sorumlular hakkında Bergama Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Kınık Cumhuriyet Başsavcılığınca derhal soruşturma işlemlerine başlanmış, 2 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş olup soruşturma titizlikle ve hassasiyetle takip edilmektedir." denildi.

Kaynak: Cumhuriyet 

Editör: TE Bilişim