Gazete Emek- Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye kentinde, Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel'e silahlı saldırı düzenlendi.

Gazeteci-yazar Akarsel, Süleymaniye’deki evinin önünde saat 10.00 sıralarında silahlı saldırıya uğradı. Olay yerinde vefat eden Akarsel’in cenazesi, Süleymaniye Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

Kadın haberciliği ve kadın üzerine çalışmalarıyla bilinen Akarsel, Jineoloji çalışmaları kapsamında Süleymaniye’de yaşıyordu. Akarsel, Süleymaniye’de Jineoloji Akademisi’nin kurulması, ayrıca Kürdistan Kadın Kütüphanesi’nin kurulması için bir proje kapsamında çalışma yürütüyordu.

HDP'Lİ DİLŞAT CANBAZ'DAN TEPKİ

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, saldırıya sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Canbaz, "Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel, Federe Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Son dönemde Kürdistan bölgesindeki bu tip cinayetler AKP-MHP faşizminin ve bölgedeki suç ortaklarının parmak izlerini taşıyor" dedi.

PERVİN BULDAN'DAN TAZİYE MESAJI 


 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. Jineoloji Araştırmaları Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in silahlı suikast sonucu katledilmesini kınayan Buldan, şu ifadeleri kullandı: 

"Jineoloji Araştırmaları Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in silahlı suikast sonucu katledildiği haberini aldık. Tam da genel kurula sansür yasasının getireleceği bugünlerde gazetecilik mesleğini sürdüren ve üstelik bir kadın olan gazeteciyi katledenleri şiddetle kınıyoruz. Akarsel, ailesi ve arkadaşlarına baş sağlığı diliyoruz."

Emek alanında birlikte çalışacağımız yeni arkadaşlar arıyoruz, sen de var mısın?

KADIKÖY'DE NAGİHAN AKARSEL EYLEMİNE MÜDAHALE 


 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), İstanbul Kadın Meclisi ve Tevgera Jinen Azad (TJA), Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye kentinde Gazeteci ve Jineoloji Editörü Nagihan Akarsel’in katledilmesini Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde protesto etti. Protesto eylemi başladığı anda polis kadınları kalkanlarla çembere aldı. Polis, daha sonra gazetecileri de alandan zorla çıkardı. Gazetecilerin alandan çıkarılması ardandan kadınlar darp edilerek gözaltına alınmaya başlandı.

Darp edilen kadınlar "Jin Jiyan Azadi” sloganı ile polis müdahalesine tepki gösterdi. Protesto eylemi düzenlemek isteyen yaklaşık 30 kadın gözaltına alındı. Polisler, kadınların gözaltına alınması esnasında haber takibi yapan kadın gazetecilere de küfretti.

Protesto eylemi düzenlemek üzere operanın önünde gelen HDP Gençlik Meclisi üyeleri gözaltı işlemine tepki göstererek, Kadıköy sokaklarında yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, “Nagihan Akarsel ölümsüzdür” sloganı yanı sıra İran’da süren halk başkaldırısına dair de sloganlar atıldı. Gençler, sık sık “Biji Berxwedana Rojhilat” sloganı attı.

51 KENTTE EYLEM 

HDP Kadın Meclisi öncülüğünde 51 kentte açıklama yapılacak. Ayrıca Akarsel’in katledilmesi yüzlerce ilçede protesto edilecek. 

 

HDP Kadın Meclisi tarafından paylaşılan bilgi notunda şu ifadelere yer verildi: “Kadın özgürlüğün hakim olduğu demokratik sistemi biz kadınların öncülüğünde mutlaka inşa edeceğiz. Nagihan’a sözümüz mücadelemizi yükseltmek olacaktır. Kalemini de, sesini de, hayallerini de asla yarım bırakmayacağız. Bizler Nagihan’ın bıraktığın yerden kalemini aldık, sesini sözünü bulunduğumuz her yerden en güçlü şekilde duyuracağımızın sözünü veriyoruz. Jin, Jiyan, Azadî sloganımızı en güçlü şekilde haykırmaya devam edeceğiz!” 

KATİLİ YAKALANDI 


 

Süleymaniye Asayişi yaptığı yazılı bir açıklama ile bugün Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in katilinin Koye ilçesinde yakalandığını açıkladı.

Süleymaniye Asayişi tarafından yapılan açıklamada, “Bugün sabah saatlerinde Süleymaniye’nin Bahtiyar mahallesinde Nagihan Kemal Akarsel isimli bir kadının yaşamını kaybettiği bilgisi alındı. Güçlerimiz hemen olay yerine intikal ederek incelemelere başladı. Detaylı bir soruşturmanın ardından birkaç saat içinde Bölge Asayiş Kurumu Başkanı’nın talimatı ve Hewlêr-Koye Asayişi işbirliğiyle olayın faillerini yakaladık. Faillerin sorgusu devam ediyor. Faillerin yakalanması sırasında bizlerle bilgi paylaşarak işbirliği yapan yurtsever halkımıza teşekkür ediyoruz” denildi.

Açıklamada faillerin kimlik bilgileriyle ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Ulaştığımız kaynaklar saldırıyı gerçekleştiren saldırganın Hewlêr’e kaçmak istediği ve YNK denetimindeki son asayiş noktasında yakalandığını belirtti. (MA)


 

Kaynak: Artı gerçek 

Editör: TE Bilişim