Gazete Emek- Kocaeli Gebze’de özel bir hastanenin kapısında fenalaşan ve acil müdahale geciktiği için hayatını kaybeden 60 yaşındaki Sebahattin Duru’nun ölümüne ilişkin Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan idari soruşturmada kalp krizi geçiren Duru’ya müdahalede bulunmayan Özel Gebze Merkez Hastanesi kusursuz bulundu.

“OLAY HASTANE SINIRLARI DIŞINDA OLMUŞTUR”

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından valiliğe gönderilen ve İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan’ın imzasını taşıyan kararda, “Özel Hastaneler Yönetmeliği madde 39. gereği özel hastanelerin kendilerine acilen başvuran hastalara müdahale etme sorumluluğu var. Olay hastane sınırları dışında olmuştur. Özel Gebze Merkez Hastanesi idaresinin kusuru saptanmamıştır” ifadelerine yer verildi.

KİMSEDE ‘KUSUR’ BULUNMADI!

Evrensel”de yer alan habre göre karar yazısında “Acil servis başvuru şartları oluşmadığı için hastaya müdahale edememişlerdir” denilen acil servis hemşiresi ve acil tıp teknisyeni ile; “Hastayla ilgili bilgi verilmemiştir” denilen acil servis görevlisi doktorun da olayda kusurunun bulunmadığı ifade edildi. Valiliğe gönderilen yazıda ayrıca başvuru sonrası hızla olay yerine gelen 112 sağlık ekibinin de kusuru olmadığı belirtildi.

İl Sağlık Müdürlüğü, “İşlem tesisi teklifi getirilmesini gerektirecek tespit yapılamadığından adli, disiplin, idari ve mali yönden işlem tesisi teklifine yer olmadığı” yönünde görüş bildirdi.

“CEZASIZLIĞIN İLK AŞAMASI”

İdari soruşturmada takipsizlik verilmesi yönündeki görüşe Duru ailesinin Avukatı Ziya Çelik tepki gösterdi. Açık kusuru bulunan hastaneye ilişkin idari yaptırım talebinde bulunduklarını hatırlatan Çelik, “Savcılık soruşturması devam ediyor. Bu soruşturmada da yalnızca acil serviste görevli hemşire ve acil tıp teknisyeninin adı geçiyor. Burada verilen idari kararın savcılık soruşturmasında takipsizliğe gerekçe yapılabileceğini düşünüyoruz. Bunu cezasızlığın ilk aşaması gibi görüyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Sebahattin Duru 28 Eylül 2020’de Özel Merkez Hastanesinin kapısı önünde aniden fenalaşarak yere yığılmıştı. Duru’yu görenler hastane görevlilerinden yardım istemiş ancak iddiaya göre görevliler Duru’ya müdahalede bulunamayacaklarını söylemişti. Duruma tepki gösteren çevredekiler 112 acil servisi arayarak yardım istemiş; bunun üzerine bölgeye ambulans gönderilmişti. Olay yerine gelen sağlık görevlilerinin müdahale ettiği Sebahattin Duru’nun kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği tespit edilmişti.

Ölüme tanık olan bir kişi “İçeriden doktor çağırıyoruz, gelmiyor. Doktor, yetkisi olmadığını söylüyor. Güvenlik de bakıyor, doktora söylüyoruz, ikisi de gelmiyor. ‘Yetkimiz yok’ denilerek, özel hastaneden kimse gelmiyor” diyerek yaşananları anlatmıştı.

Olaya ilişkin görüntülerin sosyal medyada tepki çekmesinin ardından Özel Gebze Merkez Hastanesi yönetimi açıklama yaparak bu iddiayı yalanlamış; sosyal medyada yayılan video görüntülerine ilişkin “Kasıtlı videoyu çeken kişinin yardım etmek yerine görüntüsünü kayda alması ve bunu hikayeleştirmeye çalışması insanlıktan uzak trajik bir tutumdur” demişti.

2003’te Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Hastanenin Sahibi Hakan Höbek, 2018 genel seçiminde AKP’den milletvekili adayı olmuştu. Höbek, daha önce ise AKP Gebze İlçe Başkan Yardımcılığı, Kocaeli İl Başkan Yardımcılığı ve Darıca İlçe Başkanlığı gibi görevlerde bulunmuştu.

Kaynak: Yazıyor.org 

Editör: TE Bilişim