Gazete Emek- Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında rekor değer kaybı, ekonomideki kötü gidişat ve hayat pahalılıyla ilgili protestolar başladı. Birçok ilde hayat pahahlılığını ve ekonomik krize karşı bir araya gelen halk hükümetin istifasını istedi.

Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında rekor değer kaybı, ekonomideki kötü gidişat ve hayat pahalılıyla ilgili protestolar hız kesmeden devam ediyor. Kararın ardından TL, yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetti. Birçok market ürünleri, yakıt ve elektrik fiyatlarına zam yapıldı.

ARD ARDA GELEN ZAMLAR

Yılın son çeyreği her zaman fiyat artışları ve zamlar ile anılır fakat geride bıraktığımız Kasım 2021'deki zamlar uzun yıllardır görülmeyen cinstendi.

Dolar/TL kurunda yaşanan artış sonrası benzin, motorin ve LPG fiyatlarına bir zam daha geliyor.27 Ekim'de 28 KRŞ/LT artışı, 28 Ekim'deki 25 KRŞ/LT indirim takip etti. 11 Kasım'da bir kez daha, bu kez 32 KRŞ/LT indirim yapıldı ancak 20 Kasım'da bunu 52 KRŞ/LT'lik zam takip etti. Dövizde sert yükselişin görüldüğü birkaç günlük dönemin sonunda 25 Kasım'da ise 1.02 TL/LT'lik zam pompaya yansıdı. Son olarak ise 2 Aralık'tan itibaren geçerli olacak 58 KRŞ/LT'lik indirimin 24 saatte ancak 14 kuruşu kaldı. 3 Aralık'tan itibaren yapılan zam 44 KRŞ/LT'lik zam en son hamle oldu.

BOTAŞ, aralık ayı doğalgaz toptan satış fiyat tarifesiyle ilgili yaptığı açıklamada elektrik üretim santralleri ve sanayide kullanılan doğalgaza yüzde 20 oranında zam yapıldığını duyurdu. Konutta kullanılan doğalgazın fiyatı ise değişmedi. BOTAŞ konutta uygulanmamak kaydıyla ekim ve kasım aylarında da zam yapmıştı.

Devlet her yıl vergi, harç ve cezalara belli oranda zamlar yapıyor. Bu zamların ismine 'yeniden değerleme oranı' deniyor. Bu yıl yeniden değerleme oranı yüzde 36.2 olarak açıklandı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Doğalgaza bir zam daha!

TIKLAYIN- Bakan, doğal gaz faturasının nasıl düşeceğinin formülünü açıkladı: Az açın

TIKLAYIN- Kömür fiyatlarına iki ayda yüzde 72 zam: "Sobalar kendini bile ısıtamayacak"

TIKLAYIN- Erdoğan: Elektrik faturalarındaki TRT payı ile enerji fonu kesintilerini kaldırıyoruz

ÇİLEM DOĞAN’IN CEZASI ONANDI

Yargıtay, kendisini sistematik şiddete maruz bırakan ve fuhuşa sürüklemek isteyen Hasan Karabulut’u öldüren Çilem Doğan hakkında verilen 15 yıl hapis cezası kararını onadı.

Konuya ilişkin haberimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Yargıtay, Çilem Doğan'ın hapis cezasını onadı

ESKİ MİT YÖNETİCİSİNDEN İTİRAFLAR

Eski MİT yöneticilerinden Mehmet Eymür, 1990'larda aktif olarak faili meçhul ve işkence yöntemleriyle adı duyulan JİTEM'in gerçek olduğunu kayderek öldürülen kişilerin devlet tarafından para ile katledildiğini doğruladı.

Konuya ilişkin haberler şu şekilde;

TIKLAYIN-"MİT Altaylı'ya talimat verdi, gazeteci kovuldu" Lube Ayar, Mehmet Eymür'ün konuşmasını paylaştı; Fatih Altaylı cevap verdi

TIKLAYIN- Eski MİT yöneticisi Eymür: Çiller cinayetleri biliyordu ama kim bilir Ağar nasıl takdim ediyordu

KÜRDİSTAN TARTIŞMALARI DEVAM ETTİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Siirt'te esnaf ziyaretinde bulundu. Burada Akşener ile vatandaşlar arasında 'Kürdistan' tartışması yaşandı.Yaşanan tartışmaya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de katıldı. Bahçeli, “İYİ Parti Başkanı soluğu Siirt'te almıştır. ‘Burası Kürdistan’dır bühtanına tek kelime edememiştir. Yazıklar olsun. Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları dahilinde 'Kürdistan' diye bir yer yoktur.” İfadelerine yer verdi. Bu tartışmalara ilişkin ilk defa konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, "Neymiş nasıl olur da burası Kürdistan dermiş. Niye şaşırıyorsunuz muhteremler? Bu kişi bir HDP çalışanı" diyerek HDP'ye yüklendi.

‘Kürdistan’ gözaltıları sadece Cemil Taşkesen ile sınırlı kalmadı. Sosyal medya hesabından “Bijî Kurdistan” paylaşımı gerekçesiyle görevden alınan Elazığ Fırat Üniversitesi İktisat ve İdari Bilimler Maliye Bölümü Araştırma Görevlisi Hifzullah Kutum, hakkında açılan soruşturma gerekçesiyle 6 Kasım’da çıkarıldığı mahkemece “örgüt propagandası” iddiasıyla tutuklandı.Kutum, daha sonra serbest bırakıldı.

Bir diğer gözaltı ise Hacı Tunç oldu.TDP Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün Van'da esnaf ziyaretinde, "Burası Kürdistan’dır” dediği için gözaltına alınan esnaf Hacı Tunç, serbest bırakıldı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Akşener'den ''Burası Kürdistan'' tartışmasına ilişkin açıklama: Neye şaşırıyorsunuz?

TIKLAYIN- Akşener'in 'Kürdistan' tartışmasına  Bahçeli'den tepki: "Kürdistan diye bir yer yoktur"

TIKLAYIN- ‘Bijî Kurdistan’ paylaşımı nedeniyle tutuklanan akademisyen serbest bırakıldı

TIKLAYIN-'Kürdistan' paylaşımı nedeniyle tutuklanan akademisyen anlattı: "Manipülatif oyunlara düşmeyeceğim"

TIKLAYIN- Mustafa Sarıgül’e "Burası Kürdistan’dır" diyen esnaf serbest bırakıldı

TIKLAYIN- IKBY Peşmerge Bakanlığı’ndan Hulusi Akar'ın "Kürdistan diye bir coğrafya yok" sözlerine yanıt

BAŞAK DEMİRTAŞ’A HAPİS CEZASI

Başak Demirtaş, 2015 yılında aldığı bir sağlık raporundaki 3 günlük fark nedeniyle yargılandığı davada 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldıRaporu düzenleyen doktorun da aynı sürede hapisle cezalandırıldığı karar sonrasında açıklama yapan Başak Demirtaş’ın avukatları, “Kararın, Başak Demirtaş’ın gündeme geldiği ve hedef alındığı bugünlerde çıkması tesadüf değildir, kolektif bir cezalandırma anlayışını içeren anlayışın ürünüdür” dedi.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Başak Demirtaş hakkında 2 yıl 6 ay hapis cezası kararı

TIKLAYIN- Barış Terkoğlu: Hapisteki adama kızdık, eşine de bedel ödetmeye karar verdik

TIKLAYIN- Selahattin Demirtaş'tan "Başak Demirtaş" tepkisi: Allah insana, düşmanının bile merdini nasip etsin

MERKEZ BANKASI  FAİZ İNDİRİMİNE GİTTİ; HALK YOKSULLUĞA KARŞI SOKAĞA ÇIKTI

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu dolar kuru beklentisi 9.9785'e yükseldi, enflasyon tahmini yüzde 19.31'e çıktı. BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 17,82 iken, bu anket döneminde yüzde 15,53 oldu.

Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından dolar 10.45 liradan 11.30 liraya kadar yükselerek rekor kırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiye gelen eleştirilere  "Biz ekonominin kitabını yazdık, yazmaya devam ediyoruz. Ekonomimizi, çalışmadan zenginleşmeyi alışkanlık haline getirmiş bir avuç elite rağmen büyüttük. Hamdolsun bugüne kadar sabit ücretle çalışan kardeşlerimizi enflasyona ezdirmedik, bundan sonra da ezdirmeyeceğiz." Diyerek yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun helalleşme çağrısına destek veren HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, helalleşme tartışmasına ilişkin ekonomik krizden çıkışın da anahtarlarından biri olduğunu savundu.

Döviz kurundaki artışları ve zamları protesto etmek için toplanan hükümetin istifasını istedi. AKP Genel Merkez Gençlik Kolları Genel Başkan Danışmanı Yusuf Özoğul ve Alaattin Çakıcı iktidara ve hayat pahalılığına karşı sokağa çıkan halkı tehdit etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) liranın döviz karşısında değer kaybetmesi nedeniyle paylaşım yapan 271 tweet hakkında işlem başlattı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminini yükseltti

TIKLAYIN- Erdoğan: Ekonominin kitabını evelallah yazdık, yazmaya devam ediyoruz

TIKLAYIN- Erdoğan: Hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım

TIKLAYIN- Selahattin Demirtaş: Helalleşme ekonomik krizden çıkışın anahtarlarından biridir

TIKLAYIN- Kurdaki yükseliş nedeniyle araç ve konut ilanları geri çekildi

TIKLAYIN- Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar tüm araçları kullanacağız

TIKLAYIN- Prof. Dr. Korkut Boratav, döviz krizinin nedenini anlattı: Bundan sonra ne olacak?

TIKLAYIN- Trabzon’da sokağa çıkan halk “hükümet istifa” sloganları attı

TIKLAYIN- AKP’li Savcı Sayan'dan tepki çeken ''Bir tas hoşafa şükredin'' paylaşımı

TIKLAYIN- AKP'li isimden sokağa çıkanlara tehdit: Sokakların dolması Cumhurbaşkanımızın bir kelimesine bakar

KILIÇDAROĞLU’NDAN HELALLEŞME ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabında videolu açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, videolu açıklamalarını “Ben ömrümde, ülkemizde nefreti ve sevgiyi gördüm. Artık sevgi kazansın istiyorum. Ülkemizin iyileşmeye, helalleşmeye ihtiyacı var. Helalleşmek geçmişi değiştirmez ama geleceğimizi kurtarır. Geçmişte partimizin de hataları oldu; helalleşme yolculuğuna çıkma kararı aldım” notuyla paylaştı.

Kılıçdaroğlu, Meclis’te yaptığı açıklamada kimler ile helalleşeceğini şu ifadelerle açıkladı;

Açık yaralar var, biliyorum zor olacak ama kesinlikle yapacağız. 28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz, ikna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz. Roboski'yle helalleşeceğiz. Sivas, Maraş mağdurlarıyla, Diyarbakır hapishanesi mahkumlarıyla helalleşeceğiz. Varlık vergileri altında inim inim inleyen azınlıklar, 6-7 Eylül mağdurlarıyla helalleşeceğiz. Ali İsmail Korkmaz'ın ailesiyle, Soma'yla helalleşeceğiz. darbeciler tarafından bir sağdan bir soldan gençlerimiz asıldı, onlarla helalleşeceğiz. Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun helallik adımını sert sözlerle hedef aldı. Erdoğan, "Bana ve bize oy veren tabanımıza 'gayrı milli' dersen seninle asla helalleşemeyiz. Bu şekilde saygısızlık yapan, asla helallik beklemesin" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Kemal Kılıçdaroğlu'ndan 'helalleşme' videosu: "Yolculuğa çıkma kararı aldım"

TIKLAYIN- Kılıçdaroğlu, helalleşeceği isimleri saydı: "Açık yaralar var, sarmamız lazım"

OSMAN ÖCALAN YAŞAMINI YİTİRDİ

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Öcalan'ın ölümü sonrası AKP'ye ve TRT'ye "baş sağlığı" mesajı yayımladı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Osman Öcalan hayatını kaybetti

https://www.gazeteemek.net/gundem/osman-ocalan-hayatini-kaybetti-h23755.html

KADİR İNANIR HASTANEYE KALDIRILDI

Muğla’nın Ortaca ilçesinde 20 Kasım’da aniden rahatsızlanan Kadir İnanır, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Beyin damarına pıhtı attığı teşhisi konulan İnanır, girdiği ameliyatın ardından hastanede kontrol altında tutuluyor.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Kadir inanır hastaneye kaldırıldı

https://www.gazeteemek.net/kultur-sanat/kadir-inanir-hastaneye-kaldirildi-h23838.html

TIKLAYIN- Kadir İnanır yoğun bakımdan çıktı

https://www.gazeteemek.net/gundem/kadir-inanir-yogun-bakimdan-cikti-h23910.html

EMNİYET GENELGESİ

Danıştay 10. Dairesi, toplumsal olaylarda yurttaşların cep telefonuyla video çekmesini engelleyen Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesine "dur" dedi. Kararda, söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.

Konuya ilişkin haberimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Danıştay, Emniyet'in kamusal alanda ses ve görüntü kaydı alınmasını yasaklayan genelgesini durdurdu

TIKLAYIN- Soylu'dan 'Emniyet genelgesi'ne ilişkin açıklama: "Meselenin ana amacını taşıyan noktada bir eksiklik yok"

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), "Gelirde adalet, vergide adalet” kampanyası kapsamında birçok ilde alanlara çıktı. DİSK, zam yağmuruna dikkat çekti ve halkın taleplerinin karşılanması çağrısını yineledi. İstanbul'da düzenlenen basın açıklamasını okuyan Arzu Çerkezoğlu, "2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için bütçede ve asgari ücrette acil önlemler alınmalı" dedi.

Asgari ücret görüşmelerine kısa bir süre kala Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ortak bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "2022'de geçerli olacak asgari ücretin, ekonomide yaşanan gelişmeler de dikkate alınarak, insana yakışır bir yaşam düzeyini sağlayacak şekilde tespit edilmesi gereği ortak düşüncemizdir." denildi.

CHP Milletvekili Erdoğan Toprak, "Asgari ücretin 5 bin 500 - 6 bin TL düzeyinde olması ve hızlı enflasyon artışına karşı alım gücünün korunması için de yılda bir değil altı ayda bir belirlenmesi kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.

Asgari ücrete ilişkin açıklama yapan AKP’li Cahit Özkan, "Asgari ücret düzenlemesi vatandaşımızın yüzünü güldürecek" dedi.

DİSK, 2022 yılı asgari ücret talebini açıkladı. Asgari ücretin net 5 bin 200 TL olması talep edildi.

Konuya ilişkin haberler şu şekilde;

TIKLAYIN- DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: "Bu masalları dinlemek değil geçim sorunumuza çözüm istiyoruz"

TIKLAYIN- DİSK'in asgari ücret talebi belli oldu: Net 5200 lira

TIKLAYIN- AKP'den asgari ücret açıklaması: "Vatandaşın yüzü gülecek"

TIKLAYIN- "Asgari ücrette en az yüzde 25 oranında artış olacak" iddiası

TIKLAYIN- DİSK birçok ilde alanlara çıktı: Geçinemiyoruz, artık yeter!

TIKLAYIN- Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'ten ortak asgari ücret açıklaması: İnsana yakışır bir yaşam düzeyini sağlamalı

TIKLAYIN- CHP'den asgari ücret önerisi:6 bin TL olmalı ve altı ayda bir belirlenmeli

KADINLAR 25 KASIM’DA KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ALANLARDAYDI

2015 yılından bu yana yürütülen Medyaya Yansıyan Kadın Cinayetlerinin Haritalaması araştırması, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde son 10 yılın kadın cinayetlerini derledi. Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin haritalama çalışması, Türkiye'de 2010-2020 yılları arasını kapsayan 10 yılda işlenen kadın cinayetlerinin detaylı bir veritabanını oluşturuyor. Kadincinayetleri.org adresi üzerinden yayınlanan interaktif haritalama çalışması, Türkiye'de 10 yılda en az 2 bin 534 kadının öldürüldüğünü ortaya koydu.

Birçok kentte 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıkmaya başladı. “Hayatımızdan da haklarımızdan da vazgeçmiyoruz” diyerek, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

TIKLAYIN- Kadınlar sokaklardan seslendi: Hayatımızdan da haklarımızdan da vazgeçmiyoruz

TIKLAYIN-Türkiye’nin son 10 yıllık kadın cinayetleri haritası çıktı: En az 2534 kadın katledildi

TIKLAYIN- Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nin durdurulması talebini reddetti

ERTUĞRUL ÖZKÖK’ÜN HÜRRİYET’TEN KOVULMASI

Ahmet Güneştekin’in Diyarbakır’daki ‘Hafıza’ adlı sergisinde tepki çeken halay görüntüleriyle ve Ahmet Kaya’ya yönelik attığı “vay şerefsiz” manşeti ile hatırlanan Ertuğrul Özkök Hürriyet’ten kovuldu. 20 yıl aralıksız Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği yapan ve bu görevden alındığı Aralık 2009’dan beri Hürriyet'te köşe yazan Ertuğrul Özkök’ün gazeteden kovulmasının nedeni ortaya çıktı. Özkök'ün Hürriyet'ten kovulma nedeninin Aydın Doğan'ın Bodrum'daki evinde yapılan toplantıya katılması olduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin haberler şu şekilde;

TIKLAYIN- Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi’nden kovuldu!

TIKLAYIN- Ertuğrul Özkök'ten 'kovuldu' iddiasına yanıt: "Kandil'de halay çekmedim"

DEMİRTAŞTAN SOLA ÇAĞRI

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Evrensel’e yazdığı yazısında Türkiyeli solculara, seçim ve seçim çalışmalarına  ilişkin birtakım sorular sorduğunu ve yanıt vermenin de solculara düştüğünü belirtti. Solda birlik sorununu cezaevinden 'şakkadanak' çözme iddiasıyla bir çağrı yapmadığını söyleyen Demirtaş, "Türkiyeli solculara basit sorular sorup, sorularıma basit yanıtlar isteyerek meramımı daha net anlatmaya çalışayım" dedi.

Demirtaş’ın çağrısının ardından Sosyalist İktidar Partisi'nin (SİP) devamı olan TKP'nin Genel Sekreteri Kemal Okuyan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kaleme aldığı yazı hakkında da üslubun rahatsız ettiğini söyledi. EMEP ve SOL Parti’yle birlikte bir çağrı yapmaya hazırlandıklarını belirten Okuyan, "HDP’siz ittifak olur mu, olur" görüşünü savundu.

Konuya ilişkin haberler şu şekilde;

TIKLAYIN- Demirtaş’tan sola çağrı: “Meclis grubu, çatı partisine dönüşebilir mi?”

TIKLAYIN- EMEP ve Sol Parti ile çağrı yapmaya hazırlanan TKP: Demirtaş’ın yazısı bizi rahatsız etti, HDP’siz ittifak mümkün

Editör: TE Bilişim