Gazete Emek- İspanya Özerk Bölgesi Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesinin ardından ilk tepki İspanya'dan geldi. İspanya'nın hemen ardından ise Türkiye'den sert tepki geldi. AB Bakan Ömer Çelik, Katalonya'nın kararına ilişkin açıklama yaptı. 


AB Bakanı Çelik,  "Biz, Katalonya'nın bağımsızlık ilanını meşru bulmuyoruz, yanlış buluyoruz ve bu çerçevede baktığımızda İspanya anayasasına, İspanya'nın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine desteğimizi sürdürüyoruz." dedi.

İspanya ve Katalonya'da ne oldu?

İspanya'nın Özerk Katalonya bölgesi yaptığı bağımsızlık referandumundan yüksek bir oranda 'evet' çıkmasıyla beraber bağımsızlığı ilan edeceğini açıklamıştı. O ilan bugün geldi. Katalonya tek taraflı olarak bağımsızlık ilan ettti. 


Katalan parlamentosunda düzenlenen tarihi oylamadan bağımsızlık kararı çıktı.

Katalan parlamentosunun oturumunda önce, Madrid yönetiminden ayrılmak için anayasal sürecin başlatılması onayladı. Ardından da bağımsızlık oylamasına geçildi. Bu oylama gizli yapıldı.

KAÇ ‘EVET’ ÇIKTI?

135 sandalyeli mecliste bağımsızlık lehinde 70 oy kullanılırken, 10 oy aleyhte çıktı. Oylamada iki oy da boş atıldı.

KABUL EDİLEN METİNDE NE DENİYOR?

Barcelona’daki özerk parlamentoda kabul edilen metinde, ‘Katalonya’nın bağımsız, egemen ve sosyal demokrat bir devlet’ olduğu belirtiliyor. Metinde, diğer ülkelere ve kurumlara bu kararı tanıma çağrısı yapılıyor.

MUHALEFET BOYKOT ETTİ


 
Katalonya’nın İspanya’dan ayrılmasına karşı çıkan Halk Partisi, Sosyalist Parti ve Ciudadanos’dan (Yurttaşlar) vekilleri oylamayı boykot etti. Bağımsızlık yanlısı ‘Junts pel Si’, CUP ve Podemos bağlantılı ‘Catalunya Si Que Es Pot’ partileri katıldı.

RAJOY’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ilk açıklamasında itidal çağrısı yaparak, Katalonya’da hukukun üstünlüğünün yeniden tesis edileceğini söyledi.


Bağımsızlık yanlısı binlerce Katalan kararı kutlamak için sokaklara dökülmüş durumda.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumunda katılım oranı yüzde 43’de kalmış, halkın yüzde 90’ı bağımsızlığa ‘Evet’ demişti. Madrid yönetimi Katalonya’nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkarken, İspanyol Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlık oylamasını yasadışı ilan etmesi bekleniyor.

İSPANYA KATALONYA ÖZERK YÖNETİMİNİ FESHETTİ

İspanya, bağımsızlık kararı alan Katalonya parlamentosunu feshetti. Yeni seçimin 21 Aralık'ta yapılacağı belirtildi.


İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya parlamentosunu feshettiklerini ve yerel hükümeti görevden aldıklarını açıkladı. Rajoy, yeni seçiminin 21 Aralık’ta yapılacağını belirtti.

İspanya senatosu, bugün Katalonya’nın özerkliğinin askıya alınmasına karar vermişti. İspanya Başbakanı Mariano Rajoyi televizyon konuşmasında bağımsızlık kararı alan Katalonya parlamentosunun feshedildiğini söyledi.

Katalonya hükümetinin görevden alındığını açıklayan Rajoy, Katalan polis şeflerinin de görevlerine son verileceğini belirtti

Editör: TE Bilişim