Gazete Emek- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyum, öncesinde kasasında 26 milyon TL bulunan belediyeyi, ayrılan yüksek bütçe payına rağmen 2017 yılında 10 milyon TL borçlandırdı.

Sayıştay denetçileri tarafından belediyelerde yapılan incelemeler neticesinde hazırlanan raporlar, kayyum atanan belediyeler ile birlikte AKP’li belediyelerde yaşanan rüşvet ve yolsuzlukları, halka harcanması gereken kaynakların yandaşlara nasıl pay edildiğini gözler önüne serdi. 

Hazırlanan raporlarla milyonlarca TL’nin çarçur edildiği ortaya çıkan belediyelerden biri de, DBP’li eşbaşkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın İçişleri Bakanlığı kararıyla görevlerinden alınması sonrası 1 Kasım 2016’da kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBP) oldu.
 
KAYYUMUN BÜTÇE ÇATLAĞI

Kayyum atanması öncesi DBP’li belediyenin 2017 yılı için oluşturduğu tahmini bütçe 700 milyon TL’ydi. Atanan kayyum ise, tahmini bütçeyi 845 bin 132 milyon TL olarak hesapladı. 

DBP’li belediyenin projelerini yürüten kayyum, hesapladığı bütçeden 678 milyon lira harcayarak, tahmini bütçenin yüzde 80.29’unu gerçekleştirebildi. DBP’li belediyenin hesapladığı bütçe ise, yüzde 95 gerçekleştirmiş olacaktı.

Kayyum atandığı 1 Kasım 2016 tarihi itibariyle DBP’li belediyenin kasasında 26 milyon TL artı bulunuyordu. Kayyum atanması sonrasında kasada bulunan bu 26 milyon TL’nin yanı sıra 2017 yılı için ayrılan bütçeyi de aşıp, yılı 10 milyon TL eksi ile kapatan belediye, 2018 yılına 36 milyon TL borçlu girmiş oldu.

İHALELELERE YÜZEYSEL İNCELEME

Sayıştay tarafından Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) döneminde yapılan incelemeler ile kayyım atandıktan sonra yapılan incelemeler arasındaki farklar da dikkat çekti.

DBP dönemindeki ihaleler tek tek incelemeye alınırken, kayyum döneminde yapılan ihaleler yüzeysel olarak şekilde incelendi. Öyle ki 2017 yılı içerisinde zorunlu gerekçeler olmamasına rağmen birçok ihale “davetiye usulü” (4734 sayılı kanununda yer alan 21-B maddesine göre davetiye usulü) yapılarak, ihaleler yandaşlar arasında paylaştırılırken, Sayıştay raporunda buna ilişkin tespit ve eksikliklere yer verilmedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: TE Bilişim