Gazete Emek-  ANKA'nın haberine göre kaçak çay sorununa dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Rize'de üreticilerin büyük bir kısmı öteden beri iktidar partisine destek veriyor. Bugün gelinen noktada onların alın teri birilerine peşkeş çekiliyor. Buradaki soruna el koyduk. Rizeli kadınlara söz verdim. İnşallah Rizelilerin oylarıyla iktidar olacağız. Kaçak çayları yakalayacağım, Rize meydanında yakacağım. Hiç kimsenin, Rizelilerin alın terini çalmasına izin vermeyeceğim” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize’de Bozkale Mahallesi’nde çay yetiştiricilerinin sorununu dinledi.

“RİZE’Yİ SİZE TESLİM EDECEĞİZ”

Yaşlı bir yurttaş Kılıçdaroğlu’na, “Hoş geldiniz, size minnettarız. Artık tamam. Biz, Rize’yi size teslim edeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu daha sonra çay yetiştiricisi kadınlarla kahvaltı yaptı. Kılıçdaroğlu masasına koyulan kuymağın kapağını açarak, “Hadi başlayalım” dedi.

Kılıçdaroğlu; kadın çay yetiştiricilerinin sorunlarını dinlediğini aktararak, şunları söyledi:

"Çay fidanlarının bakımı konusunda en büyük emeği harcayan Rizeli kadınlar. Fiyatlardan memnun değiller. Fiyatların yükselmesini istiyorlar. ‘Bizi özel sektöre mahkum etmeyin, ektiğimiz ürünün, topladığımız ürünün hakkını ve alın terini almak istiyoruz. Emeklerimizin boşa gitmesini istemiyoruz.’ Devlet ürünü alsın, istiyorsa özel sektöre satsın. İhracatını yapsın. Dolayısıyla var olan yapıdan müthiş bir rahatsızlık var. Bu rahatsızlığın giderilmesi konusunda biz bir kanun teklifi hazırladık. Kanun teklifini parlamentoya verdik. Buradan bütün partilere çağrı yapıyorum. Rizeli çay üreticisinin sorunlarını çözmek istiyorsanız, bu kanun teklifini Meclis'ten geçirelim. Beraber geçirelim. Hatta istiyorsanız bu kanun telifini CHP değil onlar getirsinler biz destekleyelim."

Kılıçdaroğlu çayda taban fiyat belirlenmesi ve bu fiyatın altında çay satılmaması çağrısı yaparak, "Taban fiyat makul bir karı içeren bir fiyattır. Bu fiyatın altında eğer; özel sektöre satmaya mahkum ediliyorsa çay üreticisi; alın teri çalınıyor demektir. Bunun önüne geçmek lazım. Rizelilerin haklarını savunuyoruz." diye kaydetti.

"KAÇAK ÇAYLARI YAKALAYACAĞIM"

Kılıçdaroğlu, çay yetiştiricilerinin sorunları arasında kaçak çay da bulunduğunu vurgulayıp, şunları söyledi:

"Bakın adım gibi biliyorum, Rize'de üreticilerin büyük bir kısmı öteden beri iktidar partisine destek veriyor. Ama bakın, bugün gelinen noktada onların alın teri birilerine peşkeş çekiliyor. Biz alın terine değer veren, emeğe değer veren bir partiyiz. Herkesin kazanmasını, üretmesini, alın teri dökmesini ve bunun karşılığında da alın terinin karşılığını almasını isteyen bir partiyiz. Dolayısıyla da buradaki soruna el koyduk. Az önce içeride Rizeli kadınlara söz verdim. Kaçak çay Türkiye'de ciddi bir sorundur. İnşallah Rizelilerin oylarıyla iktidar olacağız. Kaçak çayları yakalayacağım, Rize meydanında yakacağım. Hiç kimsenin, Rizelilerin alın terini çalmasına izin vermeyeceğim. Eğer ben hak, hukuk, adaletten söz ettiysem; 450 kilometre yol yürüdüysem, o kaçak çayları yakmak da benim boynumun borcu."

MUHTAR, 73 YIL ÖNCEKİ FOTOĞRAFI HATIRLATTI

Kılıçdaroğlu daha sonra bir çay deposuna gitti. Burada bir genç çay yetiştiricisi Kılıçdaroğlu'nun eline yaş çayları verdi. Genç, "Rize'nin çayı sayın genel başkanım. Yurt dışından getiriyorlar şu çayı" dedi. Kılıçdaroğlu elinde yaş çaylar varken "Dünyada yok böyle bir çay" dedi.

Kılıçdaroğlu, koronavirüse yakalandığı için kendisine evinin penceresinden seslene Bozkale Mahallesi Muhtarı Mustafa Yıldız ile de konuştu. Yıldız, 73 yıl önce köylerine İsmet İnönü'nün geldiğini ve o dönemin muhtarıyla fotoğraf çektirdiğini anımsatarak, "Ben de sizden 2023 Cumhurbaşkanlığı veya başbakanlık, hangisi kazanılırsa o dönem içinde aynı fotoğrafı çektirme sözü istiyorum" dedi. Kılıçdaroğlu, muhtara “Söz veriyorum” yanıtını verdi.

MİLLİ SPORCU, BARINMA SORUNUNDAN DERT YANDI

Kılıçdaroğlu, milli sporcu bir gencin sorununu da dinledi. Genç, "Avrupa'daki arkadaşlarıma baktığım zaman dünyayı gezerken, biz üniversitedeki ev kiramızı nasıl ödeyeceğiz diye düşünüyoruz. Bizi bu durumdan kurtarabilecek misiniz?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, değişim olacağını belirterek, "Değişimin dinamosu gençler olacak. Değişimi birlikte yapacağız. Gerçekten de 19 yıldır iktidarda olanlar yurt sorununu çözememişlerse onların derhal yolcu edilmesi lazım. Yolcu edeceğiz, en geç 1 yıl içinde hiçbir çocuk Türkiye'nin neresine giderse gitsin 'Acaba yurt sorunum var mı?' diye soruyla karşılaşmayacak... Size özgürlük alanını vereceğiz, söz veriyorum" dedi.

Kaynak: Dokuz8haber

Gazete Emek ile güncel haberleri kaçırmayın ve sosyal medya hesaplarımızdan bize destek verin…

Telegram kanalımıza abone olmak için buraya tıklayın

Bizi Youtube’de takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Instagram’da takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Twitter’dan takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Facebook’ta takip etmek için buraya tıklayın

Bizi LinkedIn’den takip etmek için buraya tıklayın

 

Editör: TE Bilişim