Gazete Emek- Komisyonda yer alan Hakların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, bulundukları temaslara dair Mezepotamya Ajansına konuştu.
 
Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan’ın kızının düşerek değil, araba çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini düşündüğünü belirten Kerestecioğlu, “Aile kızlarına arabanın çarpması sonrasında evinin önüne bırakıldığın söylüyor. Olayın hem Belediye Başkanı hem de siyasiler tarafından karartıldığını iddia ediyorlar” dedi.   
 

‘DAHA DERİN BİR İNCELEME GEREKİYOR’
 
Olayın yaşandığı yerde de incelemede bulunduklarını aktaran Kerestecioğlu, gözlemlerini şöyle paylaştı: “Rabia Naz’ın intihar ettiği öne sürülen evin çatısına çıktık. Yukarıdan aşağıya baktığımız zaman gördük ki Rabia Naz çatıdan düşmüş olsa bile evin önünde bulunan verandaya çarpmadan yere düşmesi imkansız. Ama yandan da düşüşün olabileceği iddia ediliyor. Sürünmüş olarak o yattığı yere gelmiş olabileceği konusunda da bir olay yeri tanığının ifadesi var. Tabi bizler savcı ya da yargıç değiliz. Dolayısıyla her şeyi tam anlamıyla anlayabilmek çok da kolay bir şey değil.”
 
Kerestecioğlu, bu nedenle olayın çok daha derin bir araştırılma ile açığa çıkarılabileceğini ifade etti.
 
HDP’li vekil, Vatan ailesinin ‘delillerin karartıldığı’ duygusuna kapılmasına nedenin ise olay yaşanması ardından başlatılan soruşturma sürecinde eksiklikler ve sürecin şeffaf yürütülmemesinden kaynaklandığını vurguladı. Rabia Naz’ın ölümüne dair bir çok söylenti olduğunu dile getiren Kerestecioğlu, iddiaların ise dosya kapsamında açıklığa kavuşturulmadığını kaydetti. 
 
 ‘ADLİ MİMARLIK İNCELEMEYE İHTİYAÇ VAR’
 
Kerestecioğlu, Rabia Naz’ın ölümünün açığa kavuşturulması için İngiltere'nin Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’nun (Forensic Architecture) Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi cinayeti ile ilgili hazırlamış olduğu adli mimarlık raporu gibi bir incelemeye ihtiyaç olduğunu da belirtti. Kerestecioğlu, yine “Dosyadaki ‘gizlilik’ kararı kaldırıldı. Avukatların ve araştırmacı gazetecilerin de daha dikkatli incelemesi ve şüpheli gördükleri yerleri kamuoyuna yansıtmaları iyi olacaktır” diye ekledi.
 
Çalışmalar için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu söyleyen Kerestecioğlu, “Tabi bütün bunlar için çok geç kalınmış. Olay yeri keşfi ve başka incelemeler olaydan bir sene sonra yapılıyor” dedi.
 
‘ÇEŞİTLİ UZMANLAR DİNLENECEK’
 
Vatan ailesinin,  başka görgü tanıkları varsa korkmadan gelip anlatmalarını istediğine değinen Kerestecioğlu, şunları söyledi: “Belki bizim oraya gitmemiz bunu da sağlar. Hakikaten başka tanıklar varsa, anne ve babanın iddia ettiği şeyler varsa onlarında konuşması iyi olacaktır. Daha şeffaf ve her türlü incelemenin yapılması herkesi rahatlatacaktır. Komisyon çalışmaları kapsamında çeşitli uzmanlar dinlenecek. Tutanakların çözülmesi lazım. 17 kişiyle görüştük. Baya yoğun bir görüşme oldu. Bunları bizim de değerlendirmemiz lazım. Sonrasında dinlenmek üzere Ankara’ya davet edilecek kişiler olacak. Tekrar Eynesil’e gidebiliriz. Bütün bunlardan sonra bir rapor hazırlanacak.”
 
‘BUNDAN SONRAKİ OLAYLARA GÖZDAĞI OLACAKTIR’
 
Ailenin, kamuoyunun ve gazetecilerin çabalarıyla böyle bir komisyon kurulmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, “En azından bundan sonrasında karartılmak istenen, güç kullanılarak bu tarz şeylere yeltenmek isteyenlere bir tür aslında gözdağı olacaktır. ‘Biz mecliste komisyon kurabiliriz, olayı inceleyebiliriz ve gerçekten gözümüz üzerinizdedir’ duygusunu verebilirsek ne mutlu. Bu anlamda önemli bir işlevi olacağını düşünüyorum. Önemli olan gerçeğe ulaşabilmek, bu komisyonun da onu yapabileceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
KOMİSYON ÜYELERİ
 
Komisyon’da HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, AKP Balıkesir Milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, AKP Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ve İYİ PARTİ İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu yer aldı.
 
NE OLMUŞTU ?
 
Giresun'un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin farklı iddialar gündeme gelmişti. Rabia Naz'ın ölümünün intihar ya da yüksek yerden düşme olduğu öne sürülürken baba Şaban Vatan ise kızına araba çarptığını ancak AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını iddia etmişti. Baba Vatan, edindiği bilgelere göre Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini iddia etmişti.
 
Olayın ardından hukuki yollara başvuran baba Vatan'ın mahkeme kararıyla ruh ve sinir hastalıkları hastanesine kaldırılması kararlaştırılmıştı. Babanın adalet arayışını kamuoyuna duyurmak isteyen Metin Cihan ise olayın ayrıntılarını Twitter üzerinden duyurmuş, bunun ardından çok sayıda kişi konuyla ilgili sosyal medyada paylaşımlarda bulunarak kamuoyu oluşturmuştu.

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim