Gazete EmekHDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden çıkarılan akademisyenleri, hukukçuları ve eğitimcileri Meclis'te bir araya getiriyor. Farklı gerekçelerle farklı meslek gruplarından ihraç edilenler, kendi meslek dallarından ihraç edilenlerle bir araya gelerek, çalışma izinlerinin ve işe iade haklarının geri verilmesi ile kooperatifleşme gibi alternatifler yaratma konusunda nasıl bir mücadele yürütüleceğini tartışacak.

Son 2 yılda KHK'lerle büyük insan hakkı ihlalleri olduğunu belirten Gergerlioğlu, "OHAL ile birlikte Anayasayı çiğneyerek KHK'leri ilan ettiler. Toplumsal hayatı boğmuş oldular. Sonuçta da kabul edilmeyecek bir şey çıktı ortaya. İki yıldır özelde bile çalışma hakları kısıtlanmış yüz binlerce insan var. 60 bine yakın öğretmen, binlerce hukukçu, mühendis var. Gerçekten sivil ölüm sunulmuş durumda. Adeta siyasi soykırıma giden uygulamalar bunlar" diye konuştu.

'İNSANLAR ARTIK BİTMİŞ DURUMDA'

İnsanların büyük bir baskı altında olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, ihraçlarla birlikte büyük travmalar yaşandığını belirtti. İhraç edilenlerin iki yıl beklediklerini ve artık bekleyecek durumda olmadıklarını belirten Gergerlioğlu, "İnsanlar artık bezmiş, bitmiş durumdalar. Her gün genç yaşta kanser olmuş KHK'li insanları yayınlıyorum. Niye bu insanlar kanser olmuş? Çünkü büyük dramlar, sıkıntılar yaşanıyor. KHK'lilerin boşanma oranı fazla, anti-depresif kullanma oranları fazla, ancak yüzde 20'si sigortalı bir yerde çalışabiliyor. İş kurup iflas edenlerin sayısı çok. Evlerinden çıkmayanlar var. O yüzden bu insanların özelde çalışabilmelerinin fırsatının olması lazım" diye konuştu.

'HAKLARINI İSTESİNLER'

Gergerlioğlu, yapacakları çalışmaya dair şunları söyledi:

"KHK'lilerin özellikle çalışma izinleri noktasında gündem oluşturma, hakların iadesi noktasında gayret oluşturmaya hizmet edecek hem de maddi ve manevi konularda, örneğin kooperatifleşme gibi işleri yapmalarına da zemin hazırlamak istiyoruz. İnsanlarda müthiş bir moral bozukluğu, bezginlik, tedirginlik, korkaklık hakim. Biz bunları başlatalım istiyoruz. Akademisyenler, öğretmenler, hukukçular bir araya gelip haklarını talep etsinler. Bunu başarabileceğimizi düşünüyorum. Akademisyen arkadaşlar yurt dışına gitmek zorunda değiller. Burada da formüller bulunabilir. Özel üniversitelerde çalışma hakkı alınabilir. Öğretmenler için formüller bulunabilir."

'MAĞDURİYET EKSENLİ'

Daha önce tüm meslek gruplarından ihraçlardan oluşan 80 kişi Meclis'te toplandıklarını hatırlatan Gergerlioğlu, şimdi ise her meslek grubu ile ayrı ayrı Meclis'te bir araya gelerek 'ne yapabiliriz' üzerinden toplantı alacaklarını söyledi. İhraçların kimlikleri, ihraç edilme gerekçelerine bakılmaksızın mağduriyet eksenli bir araya gelineceğinin altını çizen Gergerlioğlu, ilk olarak akademisyenlerle 22 Kasım Perşembe günü bir araya geleceklerini aktardı.

'SOMUT ADIMLAR ATACAĞIZ'

Gergerlioğlu, sağlıkta şiddeti önleme yasa teklifi ile gündeme gelen KHK'li hekimlerin özelde çalışmasını engelleyen yasadan geri adım atıldığını hatırlatarak, "Doktorlar direndi ve kazandılar. Doktorlar hakkını alabilmişse diğer meslek grupları da alabilmeli. Tüm meslek gruplarının direnerek haklarını alabileceğine inanıyorum. Onların insafıyla değil kendi gayretimizle kazanmamız gerekiyor. Hakkı söke söke almakla olacak. Bunu da talep edeceksin ki bu iş olsun. Meclis'te bu konuda daha etkin adımlar atabiliriz diye düşünüyoruz. Yürüttüğümüz tartışmalar sonucu somut adımlar atacağız. Bizim davamız umutsuzluğu yenmek" şeklinde konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı

Editör: TE Bilişim