Gazeteemek- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Referandum sonrası ilk grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu referandum sonrası gösterdiği tepkide çok yumuşak davranmakla eleştirilmişti. Kılıçdaroğlu, eşitsiz bir referandum olduğuna dikkat çekerek, "Devletin bütün bürokratlarını kullandılar.

Valilileri, kaymakamları, savcıları kulandılar. Bir tehdit unsuru olarak devlet halkın karşısına çıktı.  Devletin bütün mali imkânlarını kulandılar. Uçaklarını, televizyonlarını, forslarını her şeyi kullandılar. Buna rağmen yolamadık yolumuza devam ettik.  Gak dedikçe para gug dedikçe para harcadılar her türlü parayı harcadılar" dedi. 


Referandumda "yüzde 60 evet çıkacak" diyen Adil Gür'ü de eleştiren  CHP lider, "Evet için devlet hayır için millet kampanyasına dönüştü. Bizim elimizi kolumuzu bağlamaya çalıştılar. Özel anketörler tuttular. 'Yüzde 60 evet oyu çıkacak' diye. Sandığa gitmeleri engellemek için" dedi. 


HDP'ye teşekkür etti


Kılıçdaroğlu, "Yüzde 50'nin üzerinde sandıkta 'Hayır'ı sandıkta ifade ettik. Bu başarı, eğri oturup doğru konuşalım bu başarı tek başına CHP'nin başarası değildir. Bu başarı demokrasiyi savunana herkesin ortak başarısıdır. Saadet Partililere, Vatan Partisi'ne, ÖDP'nin genel başkanı ve üyelerine bütün üst düzey yöneticileri hapiste olmasına rağmen HDP'nin doğu, güneydoğuda yaşanan bütün baskılara, acılara rağmen 'hayır' oyunu kullanan bütün vatandaşlarıma, Demokrat Parti genel başkanı ve üyelerine, Anavatan Partisi, Doğruyol Partisi bütün bunlara teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu. 


En sert eleştiri YSK'ya


Kılıçdaroğlu, "YSK yasaları çiğnemiştir. YSK üstüne düşen görevi yapmamıştır. YSK, gücünü halktan, anayasadan değil belli bir merkezden, siyasi otoriteden almaktadır. Bu güç güç değildir. Demokrasiye aykırıdır. Maç ortasında kural değişirse, o maçın meşruiyeti olmaz. Şaibeli maçtır. Bu seçimin adı mühürsüz seçimdir. Bu seçimin mühürü yoktur. 24 milyon oyun namusu için bugün başvuruyoruz.

Diyarbakır’dan bir vatandaşım aradı, onun ifadesiyle “Sayın Kılıçdaroğlu siz neden bir şey demiyorsunuz? Eski bir savcı “Ey YSK üyeleri sizlere milletvekili sözü mü verildi” Ben de sorayım, ey YSK yöneticileri size milletvekili sözü mü verildi, siz anayasayı yasaları çiğniyorsunuz? 


Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi, mühürsüz oy pusulası ve zarf ile kullanılan oylar geçersiz sayılır diyor. YSK şimdi geçerli diyor. Meclis'i zaten takmıyorum diyor. Beni buraya getiren siyasi iradeye bakarım diyor. Sen öyle kararı veremezsin kardeşim. O koltuklardan inecekseniz aşağıya indereceğiz sizleri" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, "Bu seçimin mühürü yok milli irade tecelli etmemiş sabote edilmiştir. Sabote edenler de birilerinden talimat alan kendisine yargıç diyenlerdir" dedi. 

Daha henüz sayımlar bitmemişti. YSK, yasaları çiğnemiştir. YSK, üstüne düşen görevi yapmamıştır. YSK, gücünü öyle anlaşılıyor ki, haktan hukukun üstünlüğünden anayasadan değil belli bir merkezden, siyasi otoriteden almaktadır. Siyasi otoriteden alınan güç güç değildir, demokrasiye ihanettir.

Meşruiyet tartışmalı olan bir anayasayı referanduma götürdük. Meşruiyeti tartışılır. Örnek mi 1982 Anayasası. 1982 anayasası yürürlükte ama meşruiyetini evet diyenler de hayır diyenler de tartışıyorlar. Demokrasiyi yok eden bir anayasa olamaz.

Yüksek Seçim Kurulu yasaları çiğnemiştir, YSK, üstüne düşen görevi yapmamıştır. YSK, gücünü halktan, hukukun üstünlüğünden değil belli bir siyasi otoriteden almaktadır.


24 milyonun namusu için başvuruyoruz


YSK başkanı diyor ki, oyların sahte olmadığı ispat edilmedikçe seçim geçerlidir. Yahu oyların sahteliğini engellemek için bu mühür getirildi değerli kardeşim sen hala bunu anlayamadın mı? 2010’da getirildi bu, bu karar da henüz yayınlanmış değil. Bugün başvuruyoruz. 24 milyon oyun namusu için bugün başvuruyoruz. 

Bakın 2014 Bitlis Güroymak’ta seçim yapılır. Seçimlerde mühürsüz oy pusulaları olduğu görülür. Ve seçim iptal edilir. Ve yenilenir. İtiraz edilir, YSK’ya gelir. YSK alır bakar der ki kusura bakmayın mühürsüz oy pusulaları var, ilçe seçim kurulunun aldığı karar doğrudur, seçimin yenilenmesi gerekir. Şimdi ki başkan da YSK başkanıdır aynı zamanda. 


Şimdi Anayasa Mahkemesi’ne başvurulur bunun üzerine 6 Şubat 2014’te karar verilir “Mühürsüz oy pusulası ve zarfla kullanılan oylar geçersiz sayılır” Ne kadar güzel değil mi? Mühürsüz oy pusulası ve zarfla kullanılan oylar geçersiz sayılır diyor. Anayasa Mahkemesi diyor. YSK şimdi ne diyor? Bunlar geçerlidir diyor. Ben Meclis’i takmıyorum diyor, Anayasa Mahkemesi’ni de takmıyorum diyor. Ben beni buraya getirenin iradesine bakarım diyor. Sen öyle kararı veremezsin kardeşim.  O koltuklardan ineceksiniz aşağıya o koltuklardan indireceğiz sizi.

Ve şunu da kimse unutmasın: Üsküdar'a geçen çalınan atını geri alan Köroğlu'dur. Başkası değil. Tarih, çalınan atını geri alan Köroğlu'nu yazar. Tarih, atı çalan hırsızları asla yazmaz. 

Editör: TE Bilişim