Gazete Emek- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin eski eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı 25 Ekim 2016’da gözaltına alınmış ve 30 Ekim 2016’da tutuklanmıştı. 1 Kasım 2016’da da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmıştı.

Anlı 14 Temmuz 2017’de serbest bırakılmış, bırakıldıktan sonra ise hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Kışanak ise hala tutuklu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı ile dönemin 63 meclis üyesine belediyedeki “eşbaşkanlık” uygulaması nedeniyle iddianame hazırladı.

Diyarbakır 10’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen davanın iddianamesinde, Kışanak ve Anlı “Görevi kötüye kullanmak” ve “Kamu görevini usulsüz üstlenmek”, 63 belediye meclis üyesi de

“Görevi kötüye kullanmak”la suçlanıyor.

İddianamede, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce 64 ‘evet’ oyu ile kabul ettiği “Belediye Eşbaşkanları Çalışma Yönetmeliği”nin İçişleri Bakanlığı’nın başvurusuyla Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesinin “yürütmeyi durdurma” kararına rağmen eşbaşkanlık uygulamasına devam edildiği belirtildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü’nce, tüm birimlere Gültan Kışanak ve Fırat Anlı imzasıyla 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren eşbaşkanlık uygulamasına geçildiğinin bildirildiği belirtilen iddianamede, “Eşbaşkanlık Yönetmeliği”nin 7 Temmuz 2014 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 2014/273 sayılı kararıyla 85 üyeden 64’ünün ‘evet’ oyu ile kabul edildiği hatırlatıldı.

“Kıyas yolu ile belediyede uygulanamaz”

Eşbaşkanlık sistemiyle belediye başkanının yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kaldığı dile getirilen iddianamede, 5393 sayılı Belediye Kanununa 11’inci fıkrası ve 15, 18, 38, 42 ve 48’inci maddelerine göre belediyelerde eşbaşkanlığın oluşturulamayacağı kaydedildi.

Belediye ve bağlı kuruluşlar “eşbaşkanlık” diye bir norm kadronun olmadığı ifade edilen iddianamede, belediyelerin belirlenen norm kadrolar dışına bir kadro kullanamayacağı, bu unvanlar dışına yeni bir unvan ihdas edemeyeceği belirtildi.

İddianamede siyasi partilerde eşbaşkanlık sistemine onay veren 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun belediyeleri kapsamadığı, bu kanuna dayanarak siyasi partilerde oluşturulan eşbaşkanlığın kıyas yolu ile belediyelerde uygulanmayacağı ifade edildi.

“Başkanlık yetkisi paylaşıldı”

Verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulanmadığı, Belediye Meclis Üyesi Fırat Anlı’nın “eşbaşkan” sıfatını kullanmaya devam ettiği, bazı evrakları bu sıfatla imzaladığı ve yargı kararlarını uygulamadığı aktarılan iddianamede, Anlı’nın bu şekilde mevzuata aykırı bir şekilde “kamu görevini usulsüz bir şekilde üstlendiği”, Kışanak’ın resmi evraklarda “eşbaşkan” imzası açarak başkanlık yetkisini Fırat Anlı ile paylaşarak Fırat Anlı’nın suçuna yardım ettiği ve bu şekilde suça iştirak ettiği kaydedildi.

Kışanak ve Anlı için 4 yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, Eşbaşkanlık Yönetmeliği’ne ‘evet’ oyu veren 63 belediye meclis üyesi hakkında ise 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim