Gazete Emek- Tekirdağ Çerkezköy’deki 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda zorunlu askerlik yapan er Hasan Düdük, üstleri tarafından darp edilip, vücudunda sigara söndürüldü. 6 ay zorunlu askerlik yapmak üzere 1 Temmuz 2020 tarihinde birliğine teslim olan Düdük, 10 Kasım günü temizlik faaliyetine katılmadığı gerekçesiyle Uzman Çavuş R.K. tarafından darp edildi. Boynunda ve kolunda morluklar oluşan Düdük, 13 Kasım’da kışladan firar edip, yaklaşık 8 saat sonra birliğine geri döndü. Fakat kendisine yönelik kötü muamele ve tehditlerinin devam etmesi üzerine 25 Kasım’da tekrar firar edip, geldiği memleketi Mardin’de şikayetçi oldu. 
 
Er Hasan Düdük, şikayetçi olmasının ardından yaşadıklarını anlattı. 
 
Askerlik yaptığı sırada psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığını dile getiren Düdük, temizlik faaliyetine katılmadığı gerekçesiyle kendisini darp etmesine karşı çıktığı uzman çavuş R.K.’nin elinde sigara söndürdüğünü ifade etti.
 
Darp raporu almak için hastaneye sevk edilme talebiyle revire gittiğinde, kendisine refakat eden uzman çavuşun doktoru hastane sevk belgesi vermemesi yönünde ikna etmeye çalıştığını söyleyen Düdük, sevk raporu almasına rağmen bölük komutanının hastaneye gitmesine izin vermediğini kaydetti. Düdük, ancak bir yolunu bularak Çerkezköy Devlet Hastanesi’nde gidip darp raporu aldığını belirtti.
 
BÖLÜK KOMUTANI TEHDİT ETTİ
 

Olaydan sonra “nöbette usulsüzlük” gerekçesiyle hakkında tutanak tutulduğunu paylaşan Düdük, darp raporu almasının ardından bölük komutanın ‘Eğer şikayetçi olursan askerliğini uzatırım. Sana en ağır yaptırımları uygularım. Ufacık bir hatanda sana tutanak tutarım’ şeklinde tehditlerde bulunduğunu söyledi. 
 
YAŞADIKLARINI ANLATINCA BAŞÇAVUŞU DARP ETTİ
 

Yaşadıklarına dayanamayıp firar edip, 8 saat sonra geri döndüğünde hakkında bu kez “firar” gerekçesiyle dava açıldığını anlatan Düdük, askeri savcılıkta ifade vermeye götürüldüğünde yaşadıklarının tümünü anlattığı bir savunma hazırladığını, ancak darp edildiğini yazdığı için üstleri tarafından savunmasının yırtıldığı, ancak sözlü verdiği ifadesinde her şeyi savcıya anlattığını dile getirdi. Düdük, ifadesini değiştirmediği için Başçavuş rütbesindeki bir başka üsttü tarafından darp edilip, ayak tırnağının kırıldığını ifade etti.
 
2 ASKER İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU
 

Kışlada olduğu sırada  iki askerin intihar girişiminde bulunduğunu da belirten Düdük, “Tugayda sık sık intihar ve firar vakaları yaşanıyordu. Komutanların baskısı yüzünden. İnsanlık dışı muamelelerde bulunuyorlar. Sürekli hakaret ediyorlar, aşağılayıcı kelimeler kullanıyorlar” diye anlattı. 
 
‘ÖRTBAS ETMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR’
 

 Düdük, gördüğü baskı, hakaret ve tehditlerin devam etmesi üzerine askerliğinin bitmesine 26 gün kala 25 Kasım’da ikinci kez firar edip, memleketine döndü.
 
Yaşadıklarından kaynaklı psikolojisinin bozulması nedeniyle tedavi görüp, antidepresan ilaçlar kullanmaya başladığını dile getiren Düdük, bacağında üç platin olmasından kaynaklı çürük raporu alma imkanı bulunmasına rağmen askere gittiğini, ancak bunları yaşadıklarını kaydetti.  Düdük, “Ben oraya güzel hayallerle gittim. Asker olduğum için annem benimle gurur duyardı. Ama orada karşılaştığım şiddetten dolayı kaçtım, vatandan soğudum. Darp olayını örtbas etmek için ellerinden geleni yaptılar. Ben gece uyurken, telefonumu alıp, başka numaraya ‘Hasan kendi kendini darp etmiş’ gibisinden mesajlar attılar. Üzerime yalancı şahitler tuttular. Ben kendi kendimi darp etmedim” diye konuştu.
 
‘CAN GÜVENLİĞİM YOK!’
 

Halen tehdit ve baskı altında olduğu için geceleri uyuyamadığını söyleyen Düdük, can güvenliği olmadığı için birliğine geri dönmeyeceğini belirtti. Düdük, yaşadıkları nedeniyle eğitim hayatı ve çalışma hayatının bittiğini dile getirerek, “Beni sivil ölüme mahkum ettiler” dedi. 

Kaynak:MA

Editör: TE Bilişim