Gazete Emek-IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek HDP'nin eski eş genel başkanları ve MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı davanın 20’nci duruşmasının 1’inci oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülmeye başlandı.

Duruşmada söz alan Selahattin Demirtaş “Bu mu tarafsız, bağımsız yargı? Bir yerde Kaftancıoğlu’na ceza v olerilir, bir yandan İmamoğlu’na, bir yandan Gültan Kışanak’a, bir yandan bize. Biz bunları teşhir edeceğiz, sizler taraflı bağımlı yargısınız. Bundan da gocunmuyorsunuz, çünkü iktidardan beklentiniz var. AİHM’nin kararları ile konuşuyoruz. Sizin görmezden geldiğiniz AİHM kararına dayanarak bunları söylüyoruz. Siz elinizdeki hangi karara dayanarak bizlere suçlu muamelesi yapıyorsunuz?  Hangi kararla bizlere ‘terörist’ muamelesi yapıyorsunuz? Siz bu kararları uygulamadığınız sürece bağımsızlığınız yoktur” ifadelerini kullandı.

"BU İKTİDAR SANDIĞA GÖMÜLECEK"
HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye atılan tokada tepki gösteren Demirtaş, “Milyonların iradesine İstanbul'da tokat atanlardan da, bizleri yargılayanlardan da hesap soracağız. Sözümüz var, bunlar yargı önünde hesabı görülecek davalardır. Bizler dünkü çocuk değiliz, Türkiye’nin en önemli seçim sonucunun kaderi ile oynadınız, şimdide öyle yapacaksınız. Ben Selahattin Demirtaş, bu hücrede canımı ortaya koyacağım ama ona o seçimi kazandırtmayacağız. O iktidar sandığa gömülecek” dedi.

Demirtaş’ın sözünü sık sık kesen mahkeme başkanı mikrofonu kapattı. Demirtaş’ın sözünün kesilmesine karşı mahkeme heyetine tepki gösteren Sebahat Tuncel hakkında “duruşma düzenini bozmaktan” tutanak tutuldu.

YÜKSEKDAĞ: OPERASYON MASASI
Ardından HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ söz aldı.

Yüksekdağ, “Siz, Türkiye ve halkları adına seçilmiş kişileri yargılıyorsunuz. Yıkıcı bir tutumla yaptığınız şeyin yargılama olduğunu iddia edemezsiniz. İmamoğlu hakkında ceza veren mahkeme heyetinden farkınız yok. Bir operasyon masası olduğunu gösteriyorsunuz” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin eski eş başkanı Gültan Kışanak da “Sizin yapmak istediğiniz operasyonun bir parçası olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Özgür Kadın Hareketinden Ayla Akat Ata da mahkeme heyetine, “Bizim sesimizi duymuyorsunuz. Eş başkanımız, sözünü nasıl kullanacağını bilen bir noktadadır” dedi.

Eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de “Cezaevinde, dışarıda, sokakta sürekli hak mücadelesi vermeye çalışıyoruz. Bu aynı zamanda bizim hakkımızın ihlalidir” dedi.


Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim