Gazete Emek- Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Hayvan Rehabilitasyon Merkezi'nde çalışan görevlinin kürekle vurarak bir köpeği öldürdüğü görüntüler, hayvan hakları aktivistlerini ve baroların hayvan hakları merkezlerini harekete geçti.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, kendilerine ulaşan görüntülerde köpeğin vahşice öldürüldüğünü ve yaşam hakkının yok sayıldığını söyledi.

Dün geceden itibaren sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına giren görüntülerde yerde öldürülen köpeğin daha sonra da başka bir görevli tarafından iple çekildiği görüldü.

Konuyla ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi bu sabah açıklama yayımladı.

Belediye, açıklamasında "Medyada yayınlanan görüntülerle ilgili sorumlular hakkında yasal süreç başlatılmıştır. Konu hassasiyetle takip edilmektedir," dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bir görevlinin elindeki kürekle bir köpeğe vurarak yerde sürüklediği görüntülerin sosyal medyada gündem olmasının ardından söz konusu barınakla ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından soruşturma başlatıldı.

Belediyenin resmi hesabından yapılan açıklamada "Hayvan Rehabilitasyon Merkezimizde yaşandığı iddia edilen üzücü olay hakkında soruşturma başlatılmıştır. Bu hususlarda kurumsal hassasiyetimiz en üst noktadadır. Konu etraflıca değerlendirilerek sorumlular hakkında yasal işlem ve suç duyurusu yapılacaktır” denildi.

Öte yandan, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 2 şüphelinin gözaltına alındığı aktarıldı.

HAYVAN HAKLARI AKTİVİSTLERİNDEN KONYA'YA ÇAĞRI

Sokak Hayvanları Koruma ve Besleme Platformu, Pati Koruyucuları Hayvanları Koruma Derneği (Paw Guards) konuyla ilgili bir çağrı yaparak bugün saat 13.00'te Ankara Kurtuluş Parkı'ndan Konya'ya ücretsiz otobüs kaldıracağını duyurarak herkesi desteğe çağırdı.

ERDOĞAN ÖRNEK GÖSTERMİŞTİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım'da yaptığı ve sokakta yaşayan köpeklerin belediyeler tarafından toplatılması gerektiğini söylediği açıklamasında, Konya Büyükşehir Belediyesi'ni hayvanlara yönelik çalışmaları konusunda "örnek" olarak göstermişti.

Erdoğan şöyle demişti:

"Bu konuda öncelikli olarak belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı. Mesela bizim Konya Büyükşehir Belediyemizin gerçekten çok örnek bir çalışması var. İstanbul'da Beykoz Belediyemizin de gerçekten çok örnek bir çalışması var.

Yani hem teşhis hem tedavi ve ondan sonra da hayvanları garipsemeyecekleri alanlara salıverme gibi bir çalışmayı şu anda Beykoz Belediyemiz de Konya Büyükşehir Belediyemiz de yapıyor."

* Köpeğin öldüğü İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi tarafından doğrulanmıştır.

Hayvanların yaşam hakkını koruyan ve 2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı kanuna göre:

Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.

Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.

Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ

Görüntülerin paylaşılmasının ardından Twitter'da #KonyadaKatliamVar etiketi gündem oldu.


 

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim