Gazete Emek- Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nden rahatsızlığı nedeniyle Mardin’e sevk edildikten sonra, karantinaya alınan, ardından koronavirüs tanısı konulan HDP’li Mazıdağı Belediye Eş Başkanı Nalan Özaydın, gazete istasyon'a konuştu. Özaydın, cezaevi koşullarını, virüse yakalanma sürecini ve yaşadıklarını anlattı:

"KOĞUŞA ALMADILAR 5 GÜN HÜCREDE KALDIM"

Tarsus Kapalı Cezaevinde, panik atak rahatsızlığım nedeniyle 18 Mart’ta hastaneye gittim. Adana’ya sevk ettiler. Tekrar dönünce, cezaevine alamayacaklarını söylediler. Dışarıyla temas eden tutukluların hücrede tutulacağını ifade ettiler. ‘Dışarıda virüs kapmış olabilirsiniz’ dediler. 5 gün hücrede kaldım. Panik atak rahatsızlığım nedeniyle ailemin bulunduğu Mardin’e sevk edildim. Ancak, Mardin cezaevi, Korona ihtimali nedeniyle kabul etmeyince, raporum olması nedeniyle Hastaneye götürüldüm. 14 gün sonra test yapıldı ve pozitif çıktı. Cezaevi’ne götürülüşüm ertelendi. Avukatlarım, rahatsızlığım nedeniyle mahkemeye başvurunca tahliye edildim.

"YÜZDE 80 KORONAVİRÜS BULAŞMA RİSKİ VAR"

Virüsü nereden kapmış olabileceği ile ilgili olarak ise, ‘’Hastaneye götürülüp getiriliyordum. Ringe biniyorsunuz. Cezaevindekilerin yüzde 80 virüse yakalanma ihtimali vardır. İçerdekilerin bağışıklık sistemi zayıflıyor. Kilo kaybından bunu hissediyoruz. Yeterli beslenemiyoruz. Gribi daha erken kapıyoruz. İçerisi, dışarısı gibi değil. Tarsus’ta 15 kadın bir aradaydık. İçeride psikolojik savaş veriyorsunuz. İki öğün yemek getiriliyor. Ne kadar sağlıklı olabilir ki?

"EN ÇOK CEZAEVLERİ RİSK ALTINDADIR"

Süreç çok hassas, korona zannettiğimizden çabuk yayılıyor. En çok risk altında olan cezaevleridir. Çünkü korunamıyorsunuz, eliniz kolunuz bağlı. Dışarıda, kendinizi koruyabiliyorsunuz. Günde bir kez su veriliyor. Dezenfekte ürünleri yok. 15 kişi, yan yanayız. Koğuşumuzda 67 yaşında Sakine Bozkuş adlı tutuklu kadın, şeker hastasıydı. 20 gün önce eli yüzü şişti, hastaneye kaldırıldı. 3,5 yıldır cezaevinde 10 ay cezası kalmış. Ve halen cezaevinde.

KALDIĞI KOĞUŞ KARANTİNAYA ALINDI

Tarsus’ta kaldığı koğuşun karantinaya alınmadığına dikkat çeken Nalan Özaydın, 20 gün önce Tarsus cezaevinden çıkış yaptığını ve koğuştakilerde ateş, yüksek ateş belirtisi olmadığını vurgulayarak, Mardin’de Devlet Hastanesinde ki odada tek kaldığını, ilaç tedavisi gördüğünü ve ateşinin düşmesinin beklendiğini söyledi.

"KENDİMİ İYİ HİSSEDİYORUM"

Mardin Devlet Hastanesinin tüm katlarının karantina için ayrıldığını, vaka sayısının fazla olduğunu anlatarak, "Tekli odalarda tutuluyoruz. Doktor ve hemşirelerde özveriyle, gece- gündüz çalışıyorlar.3 gündür karantinadayım. Kendimi çok iyi hissediyorum. Moralim yüksek" dedi.

BAŞSAVCI ÖZAYDIN DIŞINDA BAŞKA VAKA OLMADIĞNI AÇIKLADI

Mazıdağı Belediyesi’nin HDP’li Eşbaşkanı Nalan Özaydın’ın kaldığı Tarsus Cezaevindeki koğuşta, her hangi bir vakanın tespit edilmediği belirtildi. Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, şu ana kadar Nalan Özaydın’ın kaldığı koğuş dahil, Tarsus Cezaevi’ndeki tutuklu ve hükümlüler ile personelinde tespit edilen bir vakanın bulunmadığını açıkladı.

Editör: TE Bilişim