GazeteEmek - Başkent Prag'da Çek polisinin gözaltına aldığı Prof. Dr. Yekta Uzunoğlu mahkemece serbest bırakıldı.

Cuma akşam saat 20.00 sularında çek polislerinve evi basılan Kürt Siyaset Bilimci Prof. Dr. Yekta Uzunoğlu, hakkında devam 'soruşturma ve gözaltı' gerekçesiyle kelepçelenerek gözaltına alındı. Yaklaşık 1 gün süren gözaltı süresinin ardından hakim karşısına çıkarılan Kürt Profesör, hakim kararıyla serbest bırakıldı. 

Serbest bırakılmasının ardından İMPNews’e konuşan Uzunoğlu, tutuklanmasına ve polis tarafından saygısızca muamele edilmesine Prag’daki Türk Büyükelçiliği’nin girişimlerinin neden olduğunu iddia etti.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan'ında sosyal medya hesabından gözaltına alınmasına tepki gösterdiği ve serbest bırakılması gerektiğini söylediği Kürt profesör, 1994 yılında Prag’da suikast girişimine maruz kalanmış, daha önce de Çek polisi tarafından tutuklanmış uzun süren hukuk mücadeleleri sonucunda devleti tazminat ödemeye mahkum etmişti. 

Prof.Dr. Yekta Uzunoğlu Kimdir?

Çek Cumhuriyeti’nin en önemli ödüllerinden biri olan František Kriegel ödülü sahibi Dr. Yekta Uzunoğlu, 1970’li yılların başından beri Avrupa’da yaşıyor. Fransa, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nde yaşamını sürdüren Uzunoğlu, 1988 yılında Almanya’nın Bonn kentine kurulan Kürd Enstitüsünün de kurucusu. 

Almanca, Çekce, Kürtçe ve Türkçe çok sayıda kitap yazan ve çeviren Dr. Yekta Uzunoğlu, yakın dostu 2 dönem Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Ekonomi Bakanlığı yapan Vaclev Klaus ile birlikte "Çek ekonomisinin perspektifleri"  adlı kitabın da yazarı.

Editör: TE Bilişim