Gazete Emek-Diyarbakır cezaevlerinde tutuklulara 12 Eylül darbe uygulamalarına benzer cezalar veriliyor. Kamber Ateş’in Mamak Cezaevi’nde tutuklu olduğu yıllarda sadece üç kelime Türkçe bilen annesiyle olan (Kamber Ateş nasılsın) hikayesi, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tekrarlandı. 

ANNEYE GÖRÜŞ YASAĞI

Cezaevinde olan oğlu Emrullah Demir’le 28 Nisan’da kapalı görüş yapan anne Fatime Demir (53), bekleme yaptığı sırada yan kabinde ailesiyle görüşen tutuklu Cüneyt Aslan’a “Çawanî başî (Nasılsın, iyi misin)” dediği için görüş cezası verildi. Gardiyanların, başka tutukluyla konuşmanın yasak olduğu gerekçesiyle, Demir hakkında tutanak tuttuğu öğrenildi. Bunun üzerine Cezaevi Disiplin Kurulu'nun Demir’e, "Cezaevi güvenliği ve işleyişini bozma suçu" işlediği gerekçesiyle 6 ay görüş yasağı cezası verildiği belirtildi. 

'CEZA HUKUKSUZ'

16 Mayıs’ta ailesini arayan tutuklu Emrullah Demir, annesi Fatime Demir’e görüş yasağının kendisine tebliğ edildiğini söyledi. Cezanın hukuksuz olduğuna dikkati çeken Demir, cezanın 28 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile çıkarılan “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmenlik”e dayandırıldığını kaydetti.

TUTANAK TUTULDU

Demir’in babası Bahattin Demir, oğluna yapılan tebligatın kendilerine daha ulaşmadığını belirterek, “Zaten uzun bir süredir kapalı görüşler yasaktı. Uzun bir süredir oğlumuzu göremiyorduk. Kapalı görüş yasağının bitimi ile görmeye başladık. Ancak sudan sebepler ile görüş engelleniyor. Eşim oğlumun arkadaşı ile konuştu diye ona ceza kestiler. Görüşte sadece Kürtçe ‘Nasılsın, iyi misin’ dedi eşim. Daha sonra tutanak tutup bize görüş yasağı verildi. Bunu hukuki bir zemini olmamasına rağmen yaptılar” diye konuştu.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Pandemi gerekçesiyle tutukluların tüm haklarının elinden alındığını ifade eden baba Demir, hukuksuz uygulamalara karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim