Gazete Emek- Son 7 yılda sadece medyaya yansıyan haberlerde en az 10 ırkçı saldırı oldu. Bu saldırılar nedeniyle en az 4 kişi hayatını kaybetti 10'dan fazla kişi yaralandı. 

Ankara’da nefret cinayeti. Ankara Etimesgut’ta yaşayan Barış Çakan adlı genç, Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle kalbinden bıçaklanarak öldürüldü.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Ankara Etimesgut ilçesi Alsancak Mahallesi’nde Ağrı Patnos’lu yirmi yaşındaki Barış Çakan adlı genç dün akşam saat 22.30’da Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle kalbinden bıçaklanarak öldürüldü.

SALDIRGANLAR ÜÇ KİŞİ

Ailesinden alınan bilgilere göre gece arkadaşlarıyla parkta oturmak için evden çıkan Çakan Kürtçe müzik dinlediği için üç kişilik bir grubun saldırısına uğradı.

Kürtçe şarkı söylediği için ya da dinlediği için öldürülen ilk kişi Barış Çakan değil. Buna benzer nefret cinayetleri Türkiye'de çokça yaşandı. Kamuoyuna yansımayanların yanısıra kamuoyuna yansıyan buna benzer bazı cinayetler ve saldırılar şu şekilde oldu:

RIDVAN İŞLER

2013'te İstanbul'da servis aracında Kürtçe konuştuğu için Rıdvan İşler bir grup ırkçının saldırısına uğradı. İşler, kaldırıldığı Köroğlu Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İşler ve akrabaları uzun süre tehdit altında yaşamıştı. 

SEDAT AKBAŞ

İstanbul Kağıthane'de 2015 Eylül ayında durakta otobüs beklerken telefondan Kürtçe konuşan 21 yaşındaki Sedat Akbaş, 6 ırkçı ülkücünün bıçaklı saldırısına uğradı ve hayatını kaybetti. AKP'li belediye Akbaş için cenaze aracı vermeyince Akbaş'ın cenazesi Batman'a otobüsle gönderildi. 

FİKRET AYDEMİR

10 Kasım 2018'de bir Kürt asker ırkçıların saldırısına uğradı. Ağrı'da askerlik yapan Fikret Aydemir, Kürtçe konuştuğu için bazı ırkçı askerler tarafından uzun süre taciz edildi ve "sana tezkere aldırmayacağız" denilerek tehdit edildi. Göz göre göre saldırıya uğrayan Aydemir, uzun süre hastanede tedavi görmek zorunda kaldı. 

YÜKSEKOVALI ASKER TELEFONUNDA DEMİRTAŞ FOTOĞRAFI VAR DİYE LİNÇ EDİLDİ

HDP'li eski milletvekili Lezgin Botan, Gaziantep'te askerlik yapan Yüksekovali bir gencin telefonunda Demirtaş fotoğrafı olduğu ve Kürtçe şarkı söyleyip halay çektikleri için linç edildiğini açıkladı. 

"Daha önce Antep'te de Yüksekovalı bir askerin telefonunda Demirtaş fortoğrafı var diye linç edildi. Kürtçe halay çektikleri için önce linç edilen, bir kısmı tutuklanıp, bir kısmı adli kontrol şartıyla serbest bırakılan askerler var. Zaten bu insanlar asker, adli kontrol ne demek. Bunlar çarşı iznine gidemeyecek, sakıncalı piyadeler gibi muamele görecekler. Bu çocukların da can güvenliği yok. Askerde şaibeli ölümler çok sık yaşandığı bir ülkedeyiz" şeklinde konuştu.

74 YAŞINDAKİ EKREM YAŞLI

2019 Kasım ayında bu defa ırkçılığın adresi 71 yaşındaki bir Kürt oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde göz ameliyatı olan 71 yaşındaki eşiyle Kürtçe konuşan 74 yaşındaki Ekrem Yaşlı, bir hasta refakatçısı tarafından darp edildi. Bu olay kamoyunda büyük tepki topladı. 

BABA VE OĞLU IRKÇI SALDIRIYA UĞRADI

16 Aralık’ta da Sakarya’da ırkçı saldırıya maruz kalan 43 yaşındaki Kadir Sakçı yaşamını yitirirken 16 yaşındaki oğlu B. S. de aynı saldırıda ağır yaralandı. İddiaya göre Kürtçe konuşan baba ve oğula "Kürt müsünüz, Suriyeli mi?” diye soran H. U., baba ve oğlun "Evet, Kürt'üz” demesi üzerine "Zaten sizi sevmiyorum” diyerek belindeki tabancayı çıkarıp ateş etti. Baba Kadir Sakçı yaşamını yitirdi. Aynı saldırıda yaralanan oğlu B. S. hayati tehlikesini atlatsa da tedavisi uzun süre devam etti.

ŞİRİN TOSUN

23 Ağustos 2019'da Sakarya'da tarım işçiliği yapan Şirin Tosun, ırkçı 6 kişinin saldırısına uğradı. 

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Kürtçe konuştuğu için önce 6 kişi tarafından linç edilen ve sonra başından silahla vurulan 19 yaşındaki Şirin Tosun, 54 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Öz Diyarbakır firmasında muavinlik yapan ve ailesiyle birlikte fındık toplamak için mevsimlik işçilik için Adapazarı'na fındık toplamaya giden Şirin Tosun, 54 gündür tedavi gördüğü Adapazarı Devlet Hastanesi Yoğun bakım ünitesinde verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

Kaynak: dokuz8HABER

Editör: TE Bilişim