Gazete Emek-Her yıl nisan ve mayıs aylarında çıkan kuzugöbeği mantarının tazesi 250 liradan, kurusu ise bin liraya kadar alıcı buluyor. Vücut direncini arttırdığı kan basıncını düzenleyen etkileri olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı, mangalda, yumurtalı, kavurma, sote olarak tüketiliyor. Kurusu ise önce haşlanıp ardından tüketilebiliyor.


Kuzu göbeği mantarı nedir?

Kuzu göbeği mantarı, "morchellaceae" olarak anılan bir familyanın en ilginç üyelerinden biri. Kendisi kuzu göbeği mantarı dışında morel mantarı, höbelen mantarı ve döbelen mantarı gibi isimlerle de anılabiliyor. Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in kıyı bölgelerinde; çam, akçaağaç, kayın, fındık gibi ağaçların altında yetişiyor.

Kuzu göbeği mantarının faydaları nelerdir?

1 adet kuzu göbeği mantarının neredeyse 1 kilogram kırmızı etten alacağınız proteine dek protein içerdiği söyleniyor. Proteinin yanı sıra içinde bolca B1,B2 ve C vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, sodyum,çinko mineralleri de bulunuyor.

Tüm bu içindeki maddeler sayesinde antioksidan özellikler taşıyan kuzu göbeği mantarı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Beynin sağlıkla çalışmasına destek olduğundan zihin açıcı bir etkisi bulunuyor.

Vücutta demir eksikliğine bağlı olarak oluşan kansızlık, yani anemi problemine çözüm oluyor.

Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde sadece grip, nezle gibi hastalıklara karşı değil birçok kanser türüne karşı da vücudu koruyor.

Kan şekerinin dengelenmesine destek olan kuzu göbeği mantarı, bu özelliği sayesinde diyabete iyi geliyor.

Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesini sağladığından kalp ve damar sağlığını da koruyor, kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi çeşitli kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudumuzun yanında yer alıyor.

Özellikle ileri yaşlarda kendini gösteren katarakt problemi başta olmak üzere birçok soruna karşı göz sağlığını da koruduğu biliniyor.

Editör: TE Bilişim