Gazete Emek- Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 19 aylık SGK borcunun yalnızca 9 ayının kendi dönemlerine ait olduğunu kalanın ise kendilerinden önceki kayyum yönetiminin borcu olduğunu ifade etti.

‘TÜM HESAPLARIMIZI BLOKE ETTİLER‘

Tüm çevre illerin de SGK borçlarının olduğunu aktaran Maçoğlu, “Biz elbette ki borçsuz olmayı önemsiyoruz. Böylelikle öz gücümüzle hareket edebileceğimizi biliyoruz. Ama çevre illerinde borçları var. Bu tür borç durumlarında İller Bankası gelirlerinizin yüzde 40’ına kadarını doğrudan borcunuza karşılık tahsil edebiliyor. Ama bizim tüm hesaplarımızı bloke ettiler” dedi.

‘YASALARA AYKIRI UYGULAMA YAPTILAR, TEPKİ SONRASI KALDIRDILAR‘

Belediye yönetimlerinde şartlı hesap kavramının olduğunu işaret eden Maçoğlu, bu tür hesapların blokesinin ya da haczinin yasalarla engellendiğini söyledi ve ekledi: “Mesela sokak hayvanları ile ilgili bir projeniz vardır. Ya da eğitim, dernekler gibi işler. Bu işler için şartlı hesap açılır ve gelir o hesaba yönlendirilir. Belediye başkanının bu hesabı başka işlerde kullanma yetkisi de yoktur. İller Bankası’nın bu hesapları engelleme, haczetme yetkisi de yoktur. Sonuç olarak bu hesaplar halka hizmet götürmek için vardır. Ama bu hesaplara bile bloke koydular. Bu yasal bir şey değildi. Basın açıklamamız ve ardından gelen tepkilerden sonra hesapların bazılarının blokesini kaldırdılar.”

BELEDİYE BAŞKANI MAÇOĞLU: ALTINDAN KALKABİLECEK PROGRAMA VE KABİLİYETE SAHİBİZ

Kendilerinden önceki kayyım yönetiminin projeleri en az 6-7 tane banka kredisiyle yaptığını belirten Maçoğlu, bu borçlanmanın faiziyle beraber yaklaşık toplam 45 milyon TL olduğunu ifade etti. Haciz meselesinin sol/sosyalist bir belediyenin halk nezdinde itibarının zayıflatılması için yapılan bir uygulama olduğunu aktaran Maçoğlu, “Mevcut koşullarda 2021’in sonuna kadar maddi anlamda zorlanmak mümkün. Ama biz bunun altından kalkabilecek programa ve kabiliyete sahibiz” dedi.

Kaynak: BirGün

Editör: TE Bilişim