Gazete Emek-2019 Seçimleri yaklaşırken birçok araştırma şirketinin yaptığı saha çalışmaları da bir bir kamuoyu ile paylaşılıyor. MAK Araştırma Şirketi, siyasi partilerin oy oranlarına ilişkin yeni araştırmasını K24'e açıkladı. MAK'ın açıklamasına göre, HDP yüzde 8.5 oy alırken AKP ise yüzde 48.5 oy alıyor. Özelikle AKP'ye yakın araştırma şirketlerinin HDP'yi sürekli olarak baraj altında göstermesi de dikkat çekici başka bir ayrıntı. 


Türkiye’de 60 ilde 11 bin kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçlarına göre AK Parti yüzde 48.5 oy alırken MHP ve HDP barajın altında kalıyor. Çok merak edilen yeni parti İyi Parti ise yüzde 6 dolayında.

Araştırmaya göre bugün seçim olsa partilerin alacağı oy oranları şöyle;

AK Parti: 48.5

CHP: 26.5

MHP: 9

HDP: 8.5

İyi Parti: 6

Diğer: 1.5

Araştırma sonuçlarını Kurdistan24’e açıklayan MAK Başkanı Mehmet Ali Kulat, kararsızların oy oranının yüzde 15 dolayında göründüğünü söyledi.

Araştırmanın yapıldığı 16 Kürt ilinde (Doğu-Güneydoğu) kendisinin de bizzat sahaya çıktığını belirten Kulat, özellikle Kürdistan’daki referandum süreci nedeniyle hükümetin sert politikasının Kürt seçmenler üzerinde olumsuz bir etki yarattığına dikkat çekti. Söz konusu politikaların AKP'li Kürt seçmende belirli bir kırılganlığa yol açtığını belirten Kulat, bunun AKP oylarında belirli bir düşüşe HÜDA-PAR’ın oylarında ise küçük de olsa bir artışa yansıdığını ifade etti.

REFERANDUM KIRILMAYA YOL AÇABİLİR

Kulat, konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Barzani ve ailesine karşı bir sempati duyan muhafazakar ve entelektüel Kürtlerin referandum sürecinde Türkiye’nin takındığı tavırdan rahatsız olduklarını gördük. Bunun dışında bölgede ticaret yapan bir kesim var. Referandum sürecinde izlenen politika bölgede fazla kırılmaya yol açabilir. Çünkü insanlar şu soruyu soruyor: Türkiye neden bu kadar sert bir tepki verdi? Bu anlamda bir rahatsızlık var.”

Referandum sürecinde Türk medyasının izlediği yayın politikası ve kullanılan dilin de Kürtlerde rahatsızlığa sebep olduğunu vurgulayan Kulat, medyanın bu süreçte daha çok resmi bir dili öne çıkardığını bunun da Kürt seçmenlerin oy verme tercihini etkilediğini ifade etti.

HDP’NİN OYUNDA DÜŞÜŞ VAR

Yaptıkları araştırmada HDP’nin baraj altında görünmesine dair de değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Kulat, “Bölgede HDP’nin oy oranlarında bir düşüş olduğunu gözlemledik. Tabi şunu da belirtmem gerekir. Bölgede devam eden güvenlik politikaları nedeni ile görüşünü rahat bir şekilde ifade etmekten kaçınan insanlar ile de karşılaştık” dedi.

HALK BAZI KAYYUMLARDAN MEMNUN BAZILARINDAN RAHATSIZ

Bölgede bazı belediye başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmalarının etkilerini de değerlendiren Kulat, atanan kayyumlar ile ilgili de iki farklı tablo gözlemlediklerini söyledi. Kulat, kimi şehirlerde yapılan yerel hizmetlerin halk tarafından olumlu karşılandığı fakat kayyum olarak atanan kimilerinin halktan kopuk daha çok devletçi bir portre çizdiklerini söyledi.

AKÇELİ KONULAR AKP’DE SIKINTI YARATTI

Kürtler dışında da AKP'li seçmenlerde kırılganlık gözlemlediklerini belirten Kulat, “Özellikle akçeli konularla AK Partili belediyeler çok anılmaya başlandı. Daha çok belediyeler ile ilgili yolsuzluk ve yerel iddialar çok fazla oldu. AK Partiyi zaten iktidara taşıyan yerel durumdu ve yerel de şimdi böyle bir olumsuzluk var. Bu şüphesiz genel seçimleri de etkilemektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun farkına vardığı için, bu belediyelerdeki görev değişimlerini de bu anlamda yaptı” diye konuştu.

METAL YORGUNLUK BAŞARISIZLIĞIN GETİRDİĞİ BİR SÜREÇ

Kulat, bazı AKP'li belediye başkanlarının görevden alınmalarıyla ilgili de şunları söyledi: “Belediye başkanları ile yolsuzluk algısı, (bakın yolsuzluk vardır demiyorum algısından bahsediyorum) FETÖ mücadelesi sürecinde yaşanan adaletsizlik toplumsal algı olarak bir olumsuz etki bırakıyor. Özellikle bazı belediye başkanlarının FETÖ ile iltisakı-intisakı toplum arasında çok yayılıyordu ve vatandaş diyordu ki köylü Mehmet ağanın oğlu alınıyorsa, niye belediye başkanına bu uygulanmıyor gibi. Bir diğer neden de şu; bazı belediye başkanları genel merkezle ya da bölgenin vekilleri ile, varsa bakanı ile uyum problemi yaşıyorlar. Son neden de Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği metal yorgunluk, aşırı başarısızlığın getirdiği süreç. Ama şu ana kadar alınan belediye başkanlarını incelediğimizde bu belediye başkanları için başarısızlık çok telaffuz edilemez en azından fazla bir başarısızlık hissedilmiyor. Daha çok akçeli-mali konuların öne çıktığını görüyoruz.”

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim