Gazete Emek- Hürriyet Gazetesi yazarı Savaş Özbey yine aynı gazetede sosyal medyanın ‘’Lezzet Abisi’’ olarak tanınan sinema ve futbol eleştirmeni Uğur Vardan ile röportaj yayınladı. Röportajda Özbey’in ‘Maradona mı, Pele mi?’ sorusunu yanıtlayan Vardan, Maradona’yı Ahmet Kaya’ya benzettiğini söyledi.

Röportajın bir kısmı şöyle:

-Mimarlık okudun... Yatay mimari mi, dikey mimari?

Tabii ki yatay. Hem yükseklik korkum olduğu için hem de “yedi tepeli” şehrimizin daha fazla canına kıyılmaması için.

- Yatay futbol mu, dikey futbol mu?

İflah olmaz bir Barcelona taraftarı olarak yatay futbol demem lazım ama Xavi ve Iniesta gidince o futbolun incelikleri ortadan kalktı. Sürekli “tiki taka”yla hayat geçmiyor, dolayısıyla: Dikey futbol.

‘’HAKKINDA EN ÇOK FİLM ÇEKİLEN EFSANELERDEN BİRİ MARADONA’’

-Klasik soru: Pele mi, Maradona mı?

Açık ara Maradona. Çünkü sahada ve hayatta belirsizliğin, kaotizmin, estetiğin, zarafetin, insan bedeninin oyunla kuracağı ilişkinin en uç noktasının temsilcisi. Ayrıca oyunculuk sonrasında da macerası, bize sundukları bitmedi. Pele’nin öyküsü zirveye ulaşıncaya kadardı, Maradona’nınsa ölüme kadar sürdü, belki gelecekte de sürecek. Hakkında en çok film çekilen efsanelerden biri Maradona. Belgesel ya da kurgusal birçok yapıma ilham kaynağı olmuş.

Tanıl Bora, ölümünden sonra kaleme aldığı yazısının bir bölümünde ona ilişkin şu saptamayı da yapar: “Maradona’nın doktriner bir solculuğu hiç olmadı. Onunkisi tipik halk solculuğuydu.” Ben bu açıdan Maradona’yı hep Ahmet Kaya’ya benzetirim.

‘’BU TOPRAKLARA UĞRAMIŞ EN MUHTEŞEM YABANCILARDI’’

-Hagi mi, Alex mi?

İkisi de bu topraklara uğramış en muhteşem yabancılardı sanırım. Bundan sonraki futbol ikliminde böylesi yetenekler sistemin dinamikleri açısından barınmaz. Zaten dünya futbolu da bu tür özel yetenekleri ortaya çıkaramıyor ki yolun bir döneminde bizim coğrafyamıza uğrasınlar. İkisi arasında bir tercih yapmak gerekirse Hagi derim. Bunun mantıki açıklaması da şu: Hagi, Real Madrid ve Barcelona gibi üst düzey takımlarda da forma giydi. Ayrıca Hagi’nin Türkiye kariyerinde UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası şampiyonlukları gibi uluslararası başarılar da var.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim