Gazete Emek- Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019 tarihinde tekrardan Vali Mustafa Yaman’ın kayyum olarak atanmasının ardından, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Belediye Meclis üyelerinin belediye binasına girişlerine izin verilmedi. Ancak, kayyım atandığı tarihten bu yana belediye binasına girişlerine izin verilmeyen seçilmişler adına bugüne kadar çok sayıda "Meclis Toplantısı" yapıldı. Söz konusu toplantıların birinde ise İl Müftülüğü’ne arsa tahsis edildi.

Mezopotamya Aajansı'nın haberine göre, söz konusu toplantılarda alınan 'kararların' duyurusu ise, belediyenin resmi internet sitesine konuldu.

HAYALİ 'MECLİS'TEN 'OY BİRLİĞİ' İLE KARAR

2016 yılındaki kayyum sürecinde belediye encümenleri ve memurları ile yapılan "Meclis Toplantıları"na bu kez kimlerle yapıldığına dair herhangi bir bilgiye yer verilmedi. Eylül ayından bu yana ayda en az bir kez alınan toplantılardaki kararların ise oy birliği ile alındığı ileri sürüldü.

Ayrıca, söz konusu 'Meclis Toplantısı' öncesi görüşülecek kararların duyurusu siteden yapıldı. Aynı gün siteden kaldırılan duyurularda, sadece Belediyenin Genel Sekreteri Abdullah Yenigün’ün imzasına yer verildi. Yapılan duyuruların hiçbirinde 'Meclis Toplantıları'nın 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun hangi maddesine dayandırıldığına dair herhangi bir bilgiye yer verilmiyor.

Söz konusu kanun maddeleri kayyım yönetimindeki belediyenin aldığı "Meclis Toplantıları"na olanak sağlamıyor. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 17’nci Maddesi Belediye Meclisi'nin seçilmiş üyelerden oluştuğunu belirtiyor. Kanunun 31'inci Maddesi ise, meclis görevinin yürütülmesini, "A) Danıştay tarafından feshi veya meclis toplantılarının ertelenmesi, B) Meclis üye tam sayısının yarıdan fazlasının tutuklanması, C) Yedek üyelerin getirilmesinden sonra da meclis üye tam sayısının yarısından aşağı düşmesi, D) Geçici olarak görevden uzaklaştırılması" hükümlerine bağlıyor.


KAÇAK CAMİİNİN BULUNDUĞU ARSA TAHSİS EDİLDİ

Genel olarak imar değişikliklerinin görüşüldüğü toplantılarda ise, farklı ilçelerde birçok mahallede yapılan imar değişikliklerinin onaylanmasına karar verildi. Son olarak Ocak ayında gerçekleşen toplantının gündemini taşınmaz satışları oluştururken, toplantıda alınan kararlar halen paylaşılmadı.

'Belediye Meclisi'nin 2019 Eylül ve Eylül Olağanüstü Toplantısı adı altında yapılan toplantıda alınan kararlarda ise dikkati çekici başlıklar yer aldı. “Teşkilat şemasının revize edilmesi, imar değişiklikleri ve tahsis işlemleri” gibi birçok işleme dair kararın alındığı toplantıda, Artuklu ilçesi Savurkapı Mahallesi 207 Ada, 146 Nolu parselde bulunan belediyeye ait 2 bin 128 metrekare arsa Artuklu İlçe Müftülüğü’ne tahsis edildi.

Müftülük, ilk kayyım döneminde söz konusu arsa üzerine kaçak olarak bir camii inşaatına başlamış ve kaba inşaat tamamladıktan sonra arsanın kendisine tahsis edilmesini istemişti. Parselin ifrazının ise, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra 4 Nisan’da yapıldığı tespit edilmişti.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim