Gazete Emek- DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani resmi twitter hesabından yaptığı paylaşımda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Rojava’da Türkiye’nin önerisini incelemek için süratle bir ekip oluşturacağı konusunda yaptığı açıklamasına tepki gösterdi.

Guterres’in söz konusu kararını ‘son derece endişe verici ve tehlikeli’ olduğunu söyleyen Kobani şunları kaydetti:

“Türkiye’nin, uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Rojava’da demografik değişim hedeflerine ulaşma çabası var. BM başkanının teklifi incelemek ve Türk yetkililerle konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak için bir ekip oluşturma konusundaki istekliliği son derece endişe verici ve tehlikelidir.”

BM’nin asıl işinin uluslararası hukuku korumak olduğunu hatırlatan DSG komutanı, “BM, uluslararası hukukun korunması adı altında etnik temizlik ve demografik mühendislik projelerinin kurulması ve haklı gösterilmesine izin vermemelidir” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ile Guterres görüşmesi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres İstanbul’da bulunan Vahdettin Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmişti.

Görüşmede Guterres, mültecilerin gönüllü, emniyetli ve onurlu biçimde geri dönüşüyle alakalı temel ilkelerine vurgu yapmıştı.

Guterres, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Türkiye’nin önerisini incelemek için süratle bir ekip oluşturacağı ve bu ekibin yetkisi kapsamında Türk yetkililerle görüşmeler yapacağı yönünde açıklama yapmıştı.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim