Gazete Emek- Kobani, Türkiye ile Rusya arasında yapılan anlaşmanın siyasi değil askeri olduğunu, anlaşmanın bazı maddelerine itirazları olduğunu, bunu daha sonra Rusya ile müzakere ettiklerini ve bazı noktalarda uzlaştıklarını söyledi.

Rusya'nın bu itirazlarını dikkate alarak bazı hususları gözden geçirdiği belirten Kobane, "Ruslar bazı şeyleri gözden geçirdiler, Şu an aramızda bazı noktalarda bir askeri anlaşmaya varılmış durumda. Bazı hususlar netleştirildi. Fakat siyasi alanda benzer bir netleşme sağlanmış değil." dedi.

Kobani, Rusya ile yaptıkları müzakerelerde "'Biz halkımızın korunmasını yabancı bir güce teslim edemeyiz, halkımız da kendi güçleri tarafından korunmak ister' dedik. Bizim bu talebimizi makul gördüler ve bu konuda bir görüş birliğine varlığımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Mazlum Kobane'nin verdiği mülakatın satırbaşları şöyle:

RUSYA İLE DSG HANGİ BAŞLIKLARDA ANLAŞTI?

"Türkiye ile Rusya'nın anlaşması daha çok askeri konular üzerineydi. Suriye Demokratik Güçleri şu anda resmi olarak 32 kilometrenin gerisinde fakat bu halkımızın korumasız kaldığı anlamına gelmiyor.

ATEŞKES ANLAŞMASI SAHADA NE DURUMDA?

Ateşkes başarılı değil ve tam anlamıyla gerçekleşmemiştir. Türk devleti saldırılarına devam ettiriyor, bu sabaha kadar bile devam ediyordu saldırılar. Güçlerimizi vuruyorlar, bombardıman ediyorlar hatta bizimle Türkiye'nin güçleri arasına çatışmalar yaşanmasın diye Suriye ordusu girmişti ancak Suriye ordusu bile vuruldu Türkiye tarafından."

ABD'NİN TUTUMU

Amerikalılar kendi üstlerine Türkiye'nin ateşkeste uymadığına dair raporlar sunuyorlar. Şimdi Amerika'nın yapması gereken Türkiye'yi zorla durdurmaktır. Suriye hükümetinin Türkiye'ye zorla durdurabilecek askeri gücü yok. Suriye ordusu Rusya'nın garantisi ile bölgeye gelebildi. Suriye hükümetinin diplomatik ve siyasi rolünü oynaması gerekir askeri olarak Türklerin ordusu karşısında duramazlar.

ÇATIŞMALARIN DEVAM ETTİĞİ TİL TEMİR NEDEN ÖNEMLİ?

Til Temir stratejik bir yerde konumlanıyor, yolların kesiştiği bir yerde. Bizim için de stratejik öneme sahip bir yer. Orada hem Kürtler hem Araplar hem Hıristiyanları yaşıyor. Hatta bir Hristiyan kenti olarak biliniyor. ABD Türkiye anlaşmasını kapsamında değildir.

ABD'NİN PETROL BÖLGELERİNDE KALMAYA KARAR VERMESİ

Trump'ın tek bir kelimesi bu savaşı durdurmaya yeterdi. Hatta başlatmaması neden olurdu. Eğer Trump Erdoğan'a yapma deseydi Türkiye bunu yapamazdı; fakat Amerika, Türkiye ile ilişkilerini bozmak istemiyordu. Amerika'nın orada kalmasının sebebi petrol değildir. Herkes de biliyor ki Amerika'nın petrole ihtiyacı yok. Onların amacı oradaki petrolün IŞİD'in eline ya da Suriye hükümetinin eline geçmemesi. Amerikan askerlerinin burada kalmasının sebebi petrol değil ve petrol için kalmayacaklar. Biz hiçbir zaman Amerikan güçleri sonuna kadar burada kalsınlar demedik. Biz diyoruz ki Amerika dahil olsa buradaki uluslararası güçler bir Suriye sorununa çözüm bulununcaya kadar burada kalsınlar. ABD Derik gibi yerlerde yeni üsler kuracak.

KÜRTLER ARASI ULUSAL BİRLİK

Rojava'daki bütün partilerle görüştük, hepsinin görüşlerini aldık. Onların da Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte hareket etmesini istedik. Tarihi ve hassas bir süreçteyiz: Bu dönemde bütün Kürt siyasi partilerine çağrımız var. Bu süreci başarılı bir şekilde sürdürmemiz için. Güney Kürdistan'ın desteği bu süreçte olumluydu, iyiydi. Güney Kürdistan'daki halkımız QSD'nin yanında durdu, destek verdi. Türkiye'nin mallarını boykot ettiler. Bu destek bizim için çok değerliydi. Onlara teşekkür ediyoruz. Bu desteğin devam etmesi gerekiyor. Batı Kürdistan'ın güçlü olması Güney Kürdistan'ın güçlü olması demektir. Batı Kürdistan'ın sorunu sadece Batı Kürdistan ilgilendirmiyor bütün parçaları ilgilendiriyor.: Güney Kürdistan Yönetimi'nin de diplomatik alanda, siyasal alanda önemli bir gücü var. Güney Kürdistan Yönetimi Batı Kürdistan'a destek verdi
Rojava'da birliğin sağlanması konusunda bazı partiler biliyoruz ki Güney Kürdistan Yönetimi'nin sözünü dinliyorlar. Bu konuda bir etki yapılabilir.

BAĞDADİ OPERASYONU

Bağdadi operasyonu ortak bir operasyondur, ne biz tek başımıza yapabilirdik ne de ABD tek başına yapabilirdi. Bizim güçlerimizi birleşmemiz gerekiyordu bu operasyonun başarılı olabilmesi için. Biz Bağdadi'nin nerede olduğunu biliyorduk, yerini belirlemiştik
Türkiye'nin saldırısı Bağdadi operasyonunu erteletti. Amerikalıların bazı yerlerden çekilmemesi bu operasyonun gerekliliği nedeniyle oldu.
Biz Bağdadi'nin İdlib'den önce nerede kaldığını biliyorduk, ona ulaşan arkadaşımız aracılığıyla eşyalarını almıştık, kimliğinin tespiti için.
Arkadaşımız daha sonra İdlib'e gitti ve Bağdadi'nin kanını getirdi ve operasyon büyük bir başarıyla sonuçlandı. Bu operasyonda görev alan arkadaşlarımıza teşekkür ettiler."

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim