Gazete Emek- Diyarbakır'ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013 tarihinde kalekol protestoları sırasında askerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Medeni Yıldırım davasının 5’inci duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım, avukatları Reyhan Yalçındağ ve Mehmet Emin Aktar katıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU MAHKEMEYE ULAŞTI

Mahkeme, Yıldırım'a hangi yönden ateş edildiğinin tespiti için olayın meydana geldiği Kayacık Jandarma Komutanlığı önünde, Adli Tıp ve balistik uzmanı bilirkişiler gözetiminde uygulamalı yapılması istenen bilirkişi raporunu bekliyordu. Beklenen rapor aylar sonra mahkeme ulaştı. Raporda çarpıcı tespitler yer aldı.

MEDENİ YILDIRIM’A İKİ AYRI NOKTADAN ATEŞ AÇILDI

Bilirkişi tarafından hazırlanan rapora göre kalabalığa sadece bir yerden değil, iki ayrı yerden ateş edilmiş. Atışta ise MG3 piyade tüfeği ya da biksi denilen ağır silah kullanılmış. Rapora ilişkin konuşan Yıldırım ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ, 5 yıl aradan sonra ancak asli bir delile ulaşabildiklerini söyledi.

NİZAMİYE GİRİŞİ VE 6 NOLU KULÜBEDEN ATEŞ AÇILMIŞ

Bugün dosyada sadece er Adem Çifçi’nin sanık olarak yargılandığını hatırlatan Yalçındağ, “Ancak raporda iki ayrı noktadan yapılan ateş sonucu Medeni Yıldırım’ın öldürüldüğü belirtilmiştir. Nizamiye girişi ve 6 nolu nöbet kulübesinden ateş edildiği raporda belirtilmiş ancak nizamiye girişinde kimlerin olduğu belli değil. 6 nolu kulübede Adem’in bulunduğu ise sabit. Orada ateşli silah kullanan yüzlerce asker var ancak tanıklıkları kopyala yapıştır şeklinde düzenlenmiş. Asıl failler beş buçuk seneden beri korunmaktadır. Faillerin hak ettikleri cezaya çarptırılmasını talep ediyoruz. Mahkemeden yeterli ve adil karar çıkması için uğraş veriyoruz. Her iki noktayı gören askerlerin kim olduğu, bu askerlere emri veren komutanların beyanlarının alınmasını ve suç duyurusunun akıbetinin sorulmasını talep ediyoruz” dedi.

“FAİLLER KOMUTANLARDIR”

Mehmet Emin Aktar da mahkemeye ulaşan bilirkişi raporundaki tespitlere değindi. Raporun genel olarak beyanlarını doğruladığını ifade eden Aktar, “Raporun 25’inci sayfasında, seri ateş yapan MG3 veya biksi diye tabir edilen silahlardan olduğu belirtilmiştir. Sanığın biksi kullandığı bilinmektedir. Kulübeden seri ateş eden bir silahtan bahsediliyor, bu nedenle kovanları sağ tarafa değil, alt tarafa atması gerekmektedir. Bilirkişi bunları da söylemektedir. Olay yerinde bulunan mermiler kulübelerde bulunmamıştır. Bu durumda iki ihtimal olduğu raporda belirtilmiştir. Ya kulübelerden ateş edilmemiş ya da mermiler toplanmıştır. Bu nedenle asil failleri komutanlardır” ifadelerini kullandı.

Duruşmada söz alan Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım, önceki duruşmalardaki beyanlarını tekrarladı. Olayın emir komuta zincirine de dikkat çeken Yıldırım, “Adem Çiftçi ve iki komutandan şikayetçiyim, cezalandırılmalarını talep ediyorum. Büyük bir sabırla sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Telefon ile konuşurken hedef oluyor. Her şey ortada” dedi.

Savunmaların ardından duruşma 16 Mayıs’a ertelendi.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim