Gazete Emek-Metiner yazısında“’Cemevleri’, Alevilerin tarihinde var olan bir kurum değildir. Alevi kardeşlerimiz tarih boyunca inançlarını, ayinlerini ve ibadetlerini tekke, dergah vb. kurumlarda yapmışlardır” diye yazdı.

 

 

 

Haber Global kanalında katıldığı programdaki açıklamalarının çarpıtıldığını yazan Metiner, suçlamalara konu edilen sözlerin kendisine ait olmadığını yazdı.

 

Metiner, şöyle devam etti:

 

“‘Cemevleri’, Alevilerin tarihinde var olan bir kurum değildir. Alevi kardeşlerimiz tarih boyunca inançlarını, ayinlerini ve ibadetlerini tekke, dergah vb. kurumlarda yapmışlardır. CHP’nin devr-i iktidarında dergah, tekke, ocak vb. kurumların yasaklanarak kapatılması haliyle yeni bir arayışa kapı aralamıştır. 1970’li yıllarda büyük şehirlere akan iç göç dolayısıyla Alevi vatandaşlarımız da adına Cemevleri dedikleri merkezler açarak kendi kültürlerini ve inançlarını ortak bir dayanışma bilinciyle yaşatmaya kalkmışlardır. Tanım olarak ‘cemevleri’nin tarihsel bir kurum olmayıp yeni zamanlara ait bir tanımlama olduğunu söylemek, ‘cemevleri uydurmadır’ demek değildir. Birlikte Haber Global’de katıldığımız bir programda Murat Özer’in bu bağlamda dediklerini çarpıtarak sunanlar Alevicilik üzerinden başkaca bir düşmanlık siyasetini sürdürmeye çalışan zavallılardır. Bu çevrelerin Aleviliği İslamiyet’ten ayrı bir din, cemevlerini de Alevilik dininin mabedi gibi sunmaları asla boşuna değildir. Dışarıda tezgahlanmış bir bölücü-düşmanlaştırıcı projenin elemanları olan odakların Alevilik iddiaları da Alevicilikleri de en başta Aleviliğe ve Alevilere büyük bir kötülüktür.”

 

Konuyla ilgili kendisine eleştiri yöneltenlere “‘Korkak devşirme’ tanımı tam da üstünüze oturuyor” diyen Metiner, “Amerikan’ın Kürdü/solcusu, Almanya’nın Alevicisi olan devşirmeler, kişiliksizlik vadisinde bile yeri olmayan kötücül yaratıklardır” dedi.

 

NE OLMUŞTU?

 

Haber Global’de Erhan Ertürk’ün sunduğu “Müzakere” isimli programda Alevilerle ilgili tepki çeken ifadeler kullanılmıştı. Murat Özer, “Cemevleri aslında uydurma bir isim” demiş, Gazete Pencere yazarı Necdet Saraç bu sözlere itiraz etmişti.

 

AKP eski Milletvekili Mehmet Metiner de Saraç’ın sözlerinin “tarihsel olmadığını” iddia ederek Özer’in sözlerine destek vermişti. 

 

Alevi Dernekleri Federasyonu, Haber Global yayınında gerçekleşen skandala ilişkin açıklama yapmıştı.

 

Yapılan açıklama şöyleydi:

 

“Mehmet Metiner ve gibileri Alevilere çatıyor. 

– “Cemevleri Terör yuvası” dedi;

-“Adam, ‘ben buraya Cemevi yaptım, devlet de buna ibadethane mi desin?” dedi;

–“Alevi dedeleri ‘ayin’ yapıyor” dedi;

-“Alevilerin yemeği yenir mi yenmez mi” tartışması ile Alevi toplumunu aşağılamaya çalıştı;

–“Cemevleri uydurmadır” diyen Murat Özer’e Destek verdi!

 

İşte her seçim öncesi AKP’nin seçim tanıtım broşürü olan bu zatlar, Sünni İslam’ın siyasi anlayışı olan, “farklı toplumları devlet eliyle sünnileştirme ve fetihçi zihniyetin” temsilcisidir. 

 

Dolayısıyla özgürlüğü ve demokrasiyi dinsizlik olarak,  Alevilerin kendi ibadethanelerine sahip çıkmalarını ise kendine dert olarak görüyor .

 

Evet, sevgili canlar;

 

Biz Alevilerin ibadet, kültürel ve sosyal merkezleri olan Cemevlerinin  mevcut koşullarının  resmi hukuk statüsüne göre  tanınmaması, çeyrek yüzyıldır Türkiye’nin en önemli siyasi ve  demokratik sorunlarından biridir. 

 

Ülke nüfusunun yaklaşık  %20 kısmını oluşturan  ve devletle hiçbir mali ilişkisi olmayan Alevi inanç kurumlarının, eşit yurttaşlık, tanınma talepleri  ve özellikle Cemevlerinin ibadethane sayılması konusundaki istekleri ve ısrarı sadece özgürlük adınadır.

 

Bu duruş, inanç özgürlüğü anlamındaki hak ihlalleri yapan birçok kesimi ve özellikle devlet-din ilişkisini Sünni İslam’a göre kurgulayan AKP ve onun yandaşlarını rahatsız etmektedir.

 

Ancak bizler bireysel inanç konusundaki mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz ,asla geri adım atmayacağız, uydurma iftiralara boyun eğmeyeceğiz.”


 

Editör: TE Bilişim