Gazete Emek- İmralı Adası Yüksek Güvenlik F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Hamili Yıldırım aileleriyle telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhuriyet Başsavcılıklarında gerçekleşen görüşmeye ilişkin Öcalan’ın müvekkiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu konuya ilişkin açıklama yaptı.

Uyuşturucudan gözaltına alınan AKP’li Kürşat Atvatoğlu’nun nasıl milyoner olduğunu gazeteci arkadaşı tek tek anlattı

Hukuk bürosundan yapılan açıklamada şöyle denildi: “İmralı Cezaevi’nde bulunan müvekkillerimiz Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Ömer Hayri Konar, Sayın Hamili Yıldırım ve Sayın Veysi Aktaş’ın aileleri, müvekkillerimiz ile telefon görüşme haklarını kullanmak üzere savcılıklara çağırılmışlardır.

TIKLAYIN- Fenerbahçe'de Erol Bulut gönderildi; Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü de açıklandı

Sayın Öcalan’ın kardeşi ile yapmakta olduğu görüşme, çok kısa süre sonra kesintiye uğramış ve görüşmeye devam edilememiştir. Sayın Hamili Yıldırım’ın da görüşmesi oldukça kısa sürmüş ancak Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş’ın görüşmesi, tecrit koşullarına karşı protesto olarak görüşe çıkmadıkları beyan edilerek gerçekleşmemiştir.

OLUMLU YANIT ALAMADIK 

Bilindiği üzere Sayın Öcalan’dan 27 Nisan 2020 tarihinden bugüne kadar haber alamıyorduk. Kendisi ile yapabildiğimiz son avukat görüşmesi de 7 Ağustos 2019 tarihinde gerçekleşmişti. 14 Mart 2021 tarihinde sosyal medyada Sayın Öcalan’ın yaşamı ile ilgili kaygı oluşturan ciddi iddialar ortaya atıldıktan sonra sağlığını teyit edebilmek amacıyla ve yasal bir hak olarak aralıksız her gün yüz yüze görüşme talebinde bulunduk. Ancak bunların hiçbirine olumlu yanıt alamadık.

TIKLAYIN- Mesut Yeğen, HDP ve Gergerlioğlu kararlarının arka planlarını yazdı: Bir devlet mühendisliği projesi

SAĞLIKLI BİLGİYE ULAŞAMADIK 

Bugün de Sayın Öcalan’ın sağlık durumu ile ilgili sağlıklı bilgiye ulaşma imkanımız olmamıştır. Bizlerin Sayın Öcalan ile İmralı Cezaevi’nde ivedilikle görüşme talebimiz devam etmektedir. Nitekim Sayın Öcalan da görüşmenin gerçekleşebilen kısmında bu talebin yerine getirilmemesini kabul etmediğini, bu durumun hukuka aykırı olduğunu beyan etmiş, devamında da görüşme kesilmiştir. Yaşanan bu gelişmeleri kamuoyunun bilgisine sunuyor, yetkilileri hukuka uygun davranmaya ve sorumluluğa davet ediyoruz.”

TIKLAYIN- Tansu Çiler, AKP ile Dışişleri Bakanı olacak iddiası!

“KAYGILARIMIZ DAHA DA ARTTI”

Telefon görüşmesine ilişkin konuşan Mehmet Öcalan, görüşmenin sabote edildiğini, kaygılarının daha da arttığını söyledi.

Mehmet Öcalan, "Söyleyecek bir şey yok. 4-5 dakika görüşme mi olur. Konuşamadık. Kaygılarımız daha da arttı. Bizler orada işkence mi var, şiddet mi var bilemiyoruz" dedi.

İmralı Hapishanesi'ndeki tutsaklardan Hamili Yıldırım'ın da yakını ile yaklaşık 10 dakika görüştüğü öğrenildi. Pandeminin başlarında yaptığı görüşmenin yaklaşık 20 dakika sürdüğünü belirten Yıldırım'ın yakını, Tunceli Adliyesi'nden gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde sadece sağlık durumunu sorabildiğini, görüşmenin kesildiğini aktardı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Mehmet Öcalan ağabeyi ile Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yaklaşık 5 dakika süren görüşmenin detaylarını paylaştı. 

TIKLAYIN- CNN Türk’te Altan Tan ile Hulki Cevizoğlu arasında PKK kavgası: Cevizoğlu yayını terk etti

TEK BAŞINA ODAYA ALINDI

Kendisini İmralı Cezaevi Müdürü olarak tanıtan bir kişi tarafından 24 Mart’ta saat 18.00 sıralarında arandığını belirten Mehmet Öcalan, "25 Mart saat 13.45’te Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na ağabeyi ile telefon görüşmesi yapmak için gelmem gerektiğini söyledi" dedi. Sabah saatlerinde kente giderek, kendisine bildirilen saatte Urfa Adliyesi’nde olduğunu anlatan Mehmet Öcalan, oradaki yetkililerin de telefon görüşmesinden haberdar olduğunu, yaklaşık 10 dakika sonra tek başına alt katta bir odaya alındığını, odada bir çalışanın olduğunu ve götürüldüğü bu odada ağabeyiyle görüşme yapacağının kendisine söylendiğini ifade etti.


TIKLAYIN -Banu Güven ile Nedim Şener'den Twitter üzerinden sert tartışma: Nedim yazanı iyi oku

ABDULLAH ÖCALAN: ÇOK TEHLİKELİ

Gelen telefonu açmasıyla PKK Lideri Öcalan’ın kendisine, “Sen buraya nasıl geldin? Kim seni getirdi? Nasıl oldu? Nereden arıyorsun?” diye sorduğunu aktaran Mehmet Öcalan, şöyle devam etti:

“Ağabeyim, ‘Bu yapılanlar için hem sen hem de devlet yanlış yapıyor. Nedeni şudur; bir yıldır hiçbir şekilde görüşme yok. Bu yapılanlar ne devlet hukukunda ne de başka bir hukukta yer alıyor. Senin gelmen yanlış ve çok tehlikeli. Devlet de çok tehlikeli. Bu doğru bir şey değil. Bir görüşme olacaksa hukuksal çerçevede olmalıdır. Bir yıl sonra kendi istekleri üzerine telefonla görüşme yaptırmak olmaz’ dedi. Başkan tekrar tekrar, ‘Bu yaptığınız çok yanlış. Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Bu hukuki değil, doğru da değil. Bu asla kabul edilemez. Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum. Bu hukuki bir şeydir. 22 yıldır buradayım. Bu sorun gelecekte nasıl olacak? Bu sorun ancak hukukla çözüme kavuşturulabilir. Neden buraya gelmiyorlar? Şayet bir görüşme olacaksa bu avukatlarla olmalıdır. Çünkü bu durum hem siyasi hem de hukukidir’ dedi.”

 

TIKLAYIN- Hakkında siyaset yasağı istenen Altan Tan’dan çözüm süreci ve Hakan Fidan’a ilişkin dikkat çeken sözler

‘BENİM İÇİN KİMSE ÖLMESİN’

Mehmet Öcalan görüşmeye gelmesinin sebeplerinden bir tanesinin de cezaevlerinde devam eden açlık grevleri olduğunu ağabeyine aktardığını belirterek, şunları kaydetti:

 “Başkan, ‘Benim için hiç kimsenin açlık grevinde ve zindanlarda ölmesini istemiyorum. Bunu daha önce de söyledim, şimdi de söylüyorum. Buna gerek de yok. Bu çok ağır bir şey. Bunu göz önüne almanız gerekiyor’ dedi. Yaklaşık 4-5 dakika konuştuk. İnce bir sesti. Sanırım Başkan’ın sesiydi. Başkan bana, ‘Bu görüşme çok yanlış. Bu görüşme değil’ dedikten sonra telefon kesildi.”

TELEFON KESİLDİ

Telefonun kesilmesi üzerine orada bulunan yetkiliye durumu bildirdiğini, beklemesini istediklerini dile getiren Öcalan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Daha sonra bir telefon daha geldi. Arayan başka biriydi. Bana beklemem gerektiğini ve orayı terk etmememi söyledi. Yaklaşık 10-15 dakika bekledikten sonra telefon gelmeyecek dedim. Orada bulunan yetkililere bildirdim. Daha sonra bana, ‘Görüşme bitmiştir’ dediler."

TIKLAYIN- Rasim Ozan Kütahyalı, Damat Berat Albayrak'ın yeniden sahneye döneceği tarih ve olayı açıkladı

CPT’YE ÇAĞRIYA

Hem devlete hem de vicdan sahibi herkese çağrıda bulunan Mehmet Öcalan, yapılanların hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Bir insanın cezaevinde yasal ve demokratik hakları var. Türkiye yasalarına göre, 15 günde bir görüşme hakkımız var. Her hafta avukatların görüş hakkı var. Bir yıldır görüşme yok. Bu dünyanın neresinde var? Biz telefonda görüştük. O da 4-5 dakika oldu. Canlı görüşmedik. Bu antidemokratiktir. Türk hukukuna göre dahi kabul edilemez. Buradan CPT, Avrupa Konseyi’ne, insan hakları savunucularına, aydın, demokrat insanlara çağrıda bulunuyoruz. Bir an önce bu sorun çözülmelidir. Bu kabul edilemez. Bu gülünç duruma düşürülmemelidir. Buranın yurttaşıysak bizim de yasal ve demokratik haklarımız var. Bu haklarımızın tanınması gerekiyor.”

‘KÖPRÜYÜ YIKMAYIN’

Mehmet Öcalan, yaşananların sürdürülemez olduğunu yineleyerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Başkanı Türkiye’ye teslim edenlerin de sorumluluğu var. Onlara da çağrıda bulunuyoruz. Bir an önce aile ve avukat görüşmelerinin sağlanması gerekiyor. Binlerce insan açlık grevinde. Devlet, 22 yıldır Başkanı cezaevinde tutuyor. 4-5 dakika görüş yaptırmak gülünçtür. Başkan halklar arasında bir köprüdür. Hiç kimsenin bu köprüyü yıkmaya hakkı yok.”

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim