Gazete Emek-Yeni yayımlanan 696 sayılı KHK ile ‘cezasızlığın’ düzenlenmesine birçok kesimden yüksek tepkiler geldi. En yüksek tepki HDP'den gelirken CHP ve İYİ Parti'de ciddi uyarılarda bulundu. 

İYİ Partinin genel başkanı Meral Akşener, ‘iç savaş’ uyarısında bulundu.

Son çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerden (KHK) 696 sayılı olanı ile  “15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğu” kaldırıldı.

KHK’nin söz konusu maddesine muhalefetten ve hukukçulardan tepki yağarken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de çıkarılan yeni KHK’yi, “Sivillere darbe kalkışması isnadıyla silah kullanma hakkı verilmesi ülkeyi bir iç savaşa çekmek olur” sözleriyle eleştirdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Akşener, 696 sayılı KHK için ‘iç savaş’ uyarısında bulundu:

Olağanüstü Hal Yasası’nın arkasına sığınarak KHK ile kar lastiğinden sonra şimdi de Silahlı Kuvvetler bünyesinde anonim şirket kuruldu.

Yeni KHK ile sivillere darbe kalkışması isnadıyla silah kullanma hakkı verilmesi ülkeyi bir iç savaşa çekmek olur.

Son derece kritik bir yasayı, iktidarın Meclis’te açık ara çoğunluğa sahip olmasına rağmen, parlamentodan kaçarak KHK ile yapmasının çok vahim sonuçları olabilir.

696 sayılı KHK’nin 121’inci maddesi


Dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamelerde, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 121’inci maddesi öne çıkmıştı.

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran madde, “iç savaş maddesi” olarak değerlendiriliyor.

Söz konusu 121. madde şöyle:

Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır.

Editör: TE Bilişim