Gazete Emek-Başbakan Binali Yıldırım ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, arasında yapılan görüşmenin ardından ikili basın açıklaması yaptı. 

Yıldırım ile Merkel görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in durumu gündemdeydi. Merkel konu ile ilgili “Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır. İddianame hazırlanmamış olmasına rağmen tutuklu bulunuyor” derken, Yıldırım ise “Ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içinde gereği yapılacaktır”  ifadelerini kullandı. Toplantı sırasında Yıldırım, bir gazetecinin Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda yaşanan sivil ölümlerine ilişkin fotoğrafları çıkarttığı sırada Başbakan Yıldırım duruma tepki gösterdi. Yıldırım, “Afrin’de olanları bilmek istiyorsan oraya gel orada görürsün” dedi.


Yıldırım ile Almanya Başbakanı Merkel görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel’in durumu ve Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonu damga vurdu.

Merkel toplantıda gazeteci Deniz Yücel’in tutukluluk haline vurgu yaptığını söyledi.

‘Deniz Yücel büyük önem taşımaktadır’


Merkez basın toplantısında tutuklu gazeteci Yücel’in durumu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır. İddianame hazırlanmamış olmasına rağmen tutuklu bulunuyor. Hukuk devleti ilkelerini görüştük. Konunun aydınlarılması açısından hukuk devleti ilkelerine saygı duyulması gerektiğini ifade ettik.  3 milyon Türk kökenli insan Almaya’da yaşıyor. Köprü görevi görüyorlar. Bu açıdan çıkarlarımızı ilerletmek açısından güven dolu ilişkimizi yürütmek önem taşımaktadır. Türkiye kendi çıkarlarını gözetmelidir. ABD ile ilişkilerde kaygılarımız var.”

Merkel, Almanya-Türkiye ilişkilerine ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

“Bir Alman vatandaşı söz konusu olduğu zaman, elimizden gelen her şeyi yapmak yükümlülüğüne sahibiz. Fakat biz farklı konular arasında bir bağlantı kurmuyoruz. Elbette ki farklı konular üzerine konuşuyoruz. Mesela NATO müttefikleri olarak savunma sanayinde ilgili konuları da ele alıyoruz. Her bir bağımsız olarak ve kendi başına ele alınır. Deniz Yücel üzerine de elbette konuşuyoruz. Türk tarafının görüşmeye hazır olduğunu, iki tarafın da ilişkileri iyileştirmeye gönüllü olduğunu gördük.”

Başbakan Yıldırım ise Deniz Yücel konusunda şunları söyledi:

“Deniz Yücel ve diğer zanlılar tabii ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklu durumdalar. Bunlar mahkemelerin kendi kapasitesinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içinde gereği yapılacaktır. Bize düşen mahkemenin işini kolaylaştırmak ve onların önünü açmak”

Yıldırım’da Afrin fotoğrafına tepki

Basın toplantısının sonuna doğru bir Alman gazeteci Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonunda yaşanan sivil ölümlerine ilişkin fotoğrafları çıkarttığı sırada Başbakan Yıldırım duruma tepki gösterdi.

Yıldırım, gazetecinin sorusunu da almayarak şunları söyledi:

“Arkadaş meşgul herhalde. Onlar başka olayların resimleri. Burada propaganda yapma. Afrin’de olanları bilmek istiyorsan oraya gel orada görürsün. Gösterdiklerin başka olaylara ait, burada etkilemeye kalkma.

Bize yalan yanlış resim gösteren arkadaş bu gerçeği görsün. Ne yaptığımızı biliyoruz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla çalışıyoruz.”

‘Osmanlı tokadı cevabı’

Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD için kullandığı “Osmanlı tokadı” ifadeleriyle ilgili “Osmanlı tokadı Türkiye’ye de gelecek mi?” sorusu üzerine üzerine ise “Okuduğum bazı haberler var. Kullanılan belli kavramlara değinmek istemiyorum. Ben açık bir dili tercih ediyorum. Bu temelde bir araya geldik ve görüşlerimizi dile getirdik.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Karınca

Editör: TE Bilişim