Gazete Emek-

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, son dönemde satılan 128 milyar dolarlık döviz rezervini yerine koymanın doğru politikalar uygulansa bile 6-7 yılı bulacağını söyledi. AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılında, Türkiye'nin her 100 dolarlık kısa vadeli dış borcuna karşılık kasasında 173 dolar rezerv olduğunu vurgulayan Öztrak, “Şu anda her 100 dolarlık kısa vadeli borca karşı kasada sadece 68 dolar rezerv var. Kasadaki altın dahil brüt rezerv bile artık bir yıl içinde ödenmesi gereken dış borcu karşılamıyor. Merkez Bankası kendi evini sattı, sattığı eve kiracı çıktı” dedi.

‘MERKEZ BANKASI’NIN KASASI SADECE BOŞ DEĞİL, GIRTLAĞA KADAR DA BORÇLU’

Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre hükümetin 20 Temmuz'da OHAL ilan ederek başladığı ‘sivil darbe’ sürecinde, devletin her kademesinde olduğu gibi Merkez Bankası'nda da şeffaflığın ortadan kalktığını ifade eden Öztrak, şunları söyledi: “TCMB'deki döviz rezervleri, Hazine ile yapılan bir protokolle arka kapıdan satılmaya başlandı. Bu dönemde Türkiye'nin 128 milyar dolarlık rezervi buharlaştı, yerine swap (takas) yoluyla gelen emanet paralar kondu, TCMB'nin kasası yamandı. Tabiri caizse, TCMB kendi evini sattı, sattığı eve kiracı çıktı. Şu an TCMB'nin kasası, swap yükümlülükleri de göz önüne alındığında 43.4 milyar dolar açık veriyor. Yani TCMB'nin sadece kasası boş değil, gırtlağa kadar da borçlu.”

‘BRÜT REZERVİMİZ ANCAK 5 AYLIK İTHALATI KARŞILAYABİLİR’

Ülkelerin döviz rezervlerinin yeterliliği değerlendirilirken, rezervlerin kısa vadeli dış borca oranının yanı sıra ithalatı karşılama oranının da önemli olduğunu vurgulayan Öztrak, onun da alarm verdiğini söyledi. Öztrak, “Şu anda TCMB kasasındaki brüt rezervler, ülkenin ancak 5 aylık ithalatını karşılayabilecek düzeyde” dedi.

‘KUR FARKI NEDENİYLE OLUŞAN KAMU ZARARI 260 MİLYAR LİRA’

Rezerv satışının yoğunlaştığı dönemde ortalama dolar kurunun 6.28 TL olduğunu hatırlatan Öztrak, “Bugün dolar kuru 8.30 TL civarında. Satılan rezervi yerine koymaya kalksak, kur farkı nedeniyle ortaya çıkan kamu zararı 260 milyar TL'yi buluyor” dedi.

‘SORUMLU ‘BENİM BEN’ DİYEN ERDOĞAN’

Hükümetin 128 milyar doları çarçur ederken, halkı hayat pahalılığı ve işsizliğe de mahkum ettiğini vurgulayan Öztrak, şunları söyledi: “Saray, kerameti kendinden menkul faiz-enflasyon teorilerini ispatlamak için rezervleri bitirdi, ülkeyi yüksek döviz kuru-yüksek enflasyon-yüksek faiz sarmalına soktu. Bu zararın sorumlusu da ‘Ekonominin sorumlusu benim ben' diyen Erdoğan ve onun şahsım hükümetidir.”

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim