Gazete Emek- Çavuşoğlu Basra, Necef ve Kerkük'te de Türkiye'nin başkonsolosluk açma girişiminde olduğunu da söyledi.

Çavuoğlu, “Musul ve Basra başkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçiriyoruz. Necef ve Kerkük’te ilk kez başkonsolosluk açılması için çalışyoruz.” şeklinde konuştu.

2014' te Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu'na, IŞİD tarafından silahlı baskın düzenlemiş ve Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ında aralarında olduğu 49 kişi rehin alınmıştı. Olaydan sonra Musul Başkonsolosluğu kapatılmıştı.

'MAZLUM KOBANİ'NİN ÜLKEMİZE İADE TALEBİNİ İLGİLİ ÜLKELERE İLETTİK'

Mazlum Koban'nin ABD ve Almanya’ya seyahat edeceği yönünde çıkan haberler üzerine ilgili ülkelere iade taleplerinin iletildiğini Söyleyen Çavuşıoğlu, "PYD/YPG sözde komutanı PKK’lı terörist Ferhat Abdi Şahin’in ABD ve Almanya’ya seyahat edeceği yönünde çıkan haberler üzerine, adı geçenin tutuklanarak ülkemize iadesi talebimizi süratle anılan ülkelere ilettik. Bu taleplerimizi ısrarla takip ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın geçen haftaki ABD ziyareti sırasında da bu hususa özellikle eğildik" dedi.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından diğer satır başlıkları ise şöyle:

"Son günlerde İran'da yaşanan olayların bir an önce bitmesini ve İran'ın huzura kavuşmasını diliyoruz"

"Milli davamız Kıbrıs konusunda sırf müzakere etmek için tekrar masaya oturmayacağız"

"Kurmakta olduğumuz barış koridoruyla Suriyeli mültecilerin gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşleri için müsait bir ortam yaratılmasına da öncülük ediyoruz. Nitekim, Harekat’ın başlangıcından bu yana yerinden edilmiş kişilerin yüzde 50’sinden fazlası geri döndü."

"ABD’yle ilişkilerimiz zor bir dönemden geçiyor. ABD’nin FETÖ ve PKK/YPG’ye ilişkin tutumun bunun temel nedeni. ABD’nin S400 tedariğimizi bağlamından koparıp alakasız konularla ilişkilendirmesi de sorunlar yarattı."

"Barış Pınarı Harekâtımızla PKK/YPG’nin oyununu bozduk. Bilahare, 17 Ekim ortak açıklamasıyla, ABD harekatımızın meşruiyetini ve arazideki mevcudiyetimizi kabul etti."

"FETÖ’nün yurtdışı yapılanmasına yönelik çalışmalarımız da sürüyor. Bugüne kadar girişimlerimiz neticesinde 110’dan fazla FETÖ mensubu ülkemize sınırdışı edildi. 38 ülkede FETÖ iltisaklı okul ve kursların faaliyetleri kısmen ya da tamamen sonlandırıldı, 19 ülkede ise okullar Maarif Vakfı’na devredildi."

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim