Gazete Emek- HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, T24'de Murat Sabuncu'nun sunduğu programa katıldı.

 

 

Sancar, “Bizim önerilerimiz karşılık bulmazsa, Demokrasi İttifakı'nda yer alan bileşenlerle, yurttaşlarla görüşerek bir aday çıkarırız. En az ikinci tura kalmayı hedefleyeceğiz. Herkes şu soruyu kendisine sormalı: HDP'nin adayı Erdoğan ile ikinci tura kalsa kime oy vereceksiniz? Bu soruya açık cevap verilmedikçe bize bu sorunun sorulması etik değil” dedi.

 

HDP'nin Gemlik Yürüyüşü hakkında konuşan Sancar, ''Bizim çok net bir talebimiz var. Tecrit hukuki değil. İkincisi olarak politik olarak doğru değil. Üçüncüsü de siyasi olarak ortamı bulanıklaştırma durumu ortaya çıkıyor. Biz Öcalan'ın görüşme hakkını gündeme taşımaya çalıştık'' ifadelerini kullandı.

 

2019'DA GÖNDERİLEN MEKTUP

 

AKP ve HDP'nin yeni bir çözüm süreci için anlaşacağı yönündeki iddialara yanıt veren Sancar, 2019 Yerel Seçimleri'nde Öcalan'dan gelen mektuba ilişkin de açıklamalarda bulunarak; ''2019 seçimlerinde gönderilen mektup ve açıklamalar doğru okunmadı. O mektup da HDP'ye doğrudan bir çağrı yok. Esasen o mektup ile birlikte avukatlarla gönderdiği mesaj HDP kendi kararını verir. Tartışmaların bu noktaya gelmesinde en çok fayda uman çevrenin iktidar olduğunu uyararak söylüyoruz. Bu tartışmaları bitirmenin basit bir yolu var. Herkes Öcalan'ın avukatları ile görüşmesini talep etsin'' ifadeleri ile yanıt verdi. 

 

Sancar'ın açıklamaları şöyle:

 

Kılıçdaroğlu'ndan 'Marmaris' tepkisi: Bunların yatacak yeri yok

 

''HDP iktidara karşı en etkili mücadeleyi veren parti. HDP, siyasetini şeffaf yapıyor. Diğer muhalefet partilerine çağrısını da bir yıla yakın süre önce yaptı. Oradan cevap gelmedi. HDP bunu yapmıyormuş da herkes iktidara karşı mücadele etmiş de HDP'nin olağan şüpheli olması normal. Denklem buradan kurulunca bunun son derece sıkıntılı, yanlış, gerçeğe aykırı olduğunu niye görmüyorlar?

 

Herkes Kürt sorunu konuşmaya başladı. Niye? Seçim yaklaşıyor diye. Sadece AKP değil. Diğer muhalefet partileri de.

 

Neden Kürt sorunu bu kadar süre diğer partilerin gündeminde değilken; şimdi herkes bir şeyler söylemeye başladı? Büyük haksızlık ve yanlışlık yapılıyor. Kürtler sadece sayı ve seçmen olarak görülüyor.

 

AKP'nin seçim döneminde başka manevraları olabiliyor. Fakat muhalefetinde sanki Kürtler sadece seçmenmiş gibi bir hava yaratan yaklaşımı da bu kadar sorunludur.

 

Biz İYİ Parti hariç partilerle görüşen heyetlerimiz var. Bu görüşmeler pazarlık gibi değil. Bizim istediğimiz seçim süreci başladı. O zaman bütün dünyada olağan olan görüşmeler dışında açık müzakare. Bizin neyi amaçladığımızı kamuoyu bilsin. Diğer partilerin hangi konularda nasıl öneriler yaptığı kamuoyu bilsin istiyoruz. Kapalı kapılar ardından yürüyecek bir süreç değil. Çok kritik bir seçime gidiyoruz.

 

HDP ADAY ÇIKARACAK MI?

 

Yüzde 13'ün üstüne oy almış, anketlere göre daha fazla oy alması muhtemel iddiası olan bir parti ne yapsın? Ne isteniyor HDP'den? Gölgede kalın, desteğinizi verin, sonra Allah kerim mi diyorlar? 100 yıllık kısır döngünün parçası olmamızı talep etmenin etik olarak kabul edilebilir bir tarafı yok. İktidarın HDP'yi dışlama pozisyonuna onay veriyorsanız sizi anlarım.

 

Diğer partiler bizimle görüşmekten neden kaçıyorlar? Bu algının kendi üzerlerinde yaratabileceği etkilerden korktukları için. Peki hangi cesaretle bu ülkeyi değiştireceksiniz sorusu benim de halkın da hakkı.

 

Bizim önerilerimiz karşılık bulmazsa, Demokrasi İttifakı'nda yer alan bileşenlerle, yurttaşlarla görüşerek bir aday çıkarırız.

 

En az ikinci tura kalmayı hedefleyeceğiz. Herkes şu soruyu kendisine sormalı: HDP'nin adayı Erdoğan ile ikinci tura kalsa kime oy vereceksiniz? Bu soruya açık cevap verilmedikçe bize bu sorunun sorulması etik değil.

 

Biz oturmuş diğer muhalefet partilerinden gelecek cevabı bekliyor değiliz. Ama ortak aday kapısı her zaman açıktır.

 

Biz hiçbir parti ile isim konuşmuyoruz. Bizim sıraladığımız ilkeler, müzakere başlıkları var. İlla bizim programımız kabul edilsin diye bir dayatmamız yok. Bizim yaklaşımımız ortada. Bunlarla uyuşmayacak isimleri bana niye sorarsınız ki? Gerçekten ortak adayla uzlaşma konusunda istek varsa o zaman kendi içlerinde bu tartışmayı yürütsünler. Sonra bizimle paylaşırlar. Şu isimler var dediklerinde, açık ve doğrudan bu isimlerle ilgili fikirlerimizi o zaman söyleriz.''




 

Editör: TE Bilişim