Gazete Emek- Sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar nedeniyle mükerrer oy kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan kadın, Belçika'da oy kullanmadığını, arkadaşlarının oy pusulasıyla fotoğraf çektirdiğini, oyunu ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda kullandığını savundu.

Sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar nedeniyle mükerrer oy kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan kadın, Belçika'da oy kullanmadığını ileri sürdü.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "seçim kanununa muhalefet" ve "resmi evrakta sahtecilik" suçlarından başlattığı soruşturma kapsamında İzmir'in Selçuk ilçesinde gözaltına alınıp Ankara Emniyet Müdürlüğüne getirilen Şengül E, ifadesinde, Belçika'da yaşadığını, Brüksel'de oy kullanan arkadaşlarına eşlik edip konsolosluğa gittiğini, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafı arkadaşlarının oy pusulasıyla konsoloslukta çektirdiğini ancak oy kullanmadığını öne sürdü.

POLİSE TESLİM OLDU

Şengül E, kendisinin bir gün sonra İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda oy kullandığını, burada fotoğraf çekip sosyal medyada paylaştığını, ardından da İzmir'in Selçuk ilçesine geçtiğini ve çıkan haberler üzerine karakola gidip polise teslim olduğunu anlattı.

DOĞUM YERLERİ FARKLI 2 VATANDAŞ TESPİT EDİLDİ

Öte yandan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, Belçika'da yaşayan Şengül E. isimli anne ve baba adları, doğum yerleri farklı iki vatandaşın tespit edildiğini, bunlardan birinin 17 Haziran'da saat 16.27'de Brüksel'de, diğerinin de 18 Haziran'da saat 17.16'da Adnan Menderes Havalimanı'nda oy kullandığının tespit edildiğini bildirdi.

FETÖ SORUŞTURMASI BAŞLATILDI

Savcılık yetkilileri, konsolosluktan güvenlik kamerası görüntülerinin talep edildiğini, şüpheliyle ilgili incelemenin, "FETÖ üyeliği de dahil" her yönden sürdüğünü bildirerek, Brüksel ve Adnan Menderes Havalimanı'ndaki sandık kurulu görevlileri hakkında da görevi ihmal suçundan soruşturma başlatıldığını kaydetti.

AKP'DEN AÇIKLAMA

AKP İstanbul Milletvekili ve Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bir seçmenin dün sosyal medyada paylaştığı bir fotoğraf üzerinden ortaya atılan hem Belçika’da hem de İzmir’de mükerrer oy kullanıldığı iddialarını yalanladı.

Mükerrer oy kullanıldığı iddialarının asılsız olduğunu vurgulayan Yeneroğlu, şöyle devam etti:

''SEÇSİS’e göre bir sandıkta oyunu kullanan kişinin bilgileri anında kayıtlara düşmekte ve böylece bırakın başka bir ülkede saniyeler sonra yan taraftaki sandıkta dahi oy kullanması mümkün olmamaktadır. Zaten böyle bir suistimale asla müsaade edilmez."

Yeneroğlu, iddialara konu olan kişinin 15 Haziran tarihinde Brüksel Konsolosluk Bölgesi seçim mahalline oy kullanmaya giden bir grup arkadaşına eşlik ettiğini ileri sürerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Bu vatandaşımız oyunu kullanan bir arkadaşı zarfını sandığa atmadan önce bir hatıra fotoğrafı istediğini belirterek sandık başkanının gözetimi altında fotoğraf çektirmiş, oy kullanmamıştır. Aynı vatandaşımız oyunu birkaç gün sonra Türkiye’ye geldiğinde İzmir Adnan Menderes Havaalimanı’nda kullanmıştır. Vatandaşımızın sosyal medya hesabında kendince şaka yapmak maksadıyla fotoğrafını paylaşması üzerine medyada asılsız iddialar ortaya çıkmıştır. Söz konusu hususun ardından Brüksel Başkonsolosluk yetkililerimiz ve sandık görevlileri ile görüşerek detaylı bilgi aldık. Seçim Bilişim Sistemine göre (SEÇSİS) şüpheye yer vermeyecek şekilde seçmenin Belçika’da değil sadece İzmir’de oy kullandığı açıkça görülmektedir.''

Söz konusu kişinin Brüksel’de de oy kullanmış olması halinde ilgili sandıkta 1 oyun fazladan çıkması ve bunun üzerine sandık görevlilerinin tutanak tutması gerektiğini vurgulayan Yeneroğlu, şu görüşlere yer verdi:

''Böyle bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Zaten SEÇSİS’e göre bir sandıkta oyunu kullanan kişinin bilgileri anında kayıtlara düşmekte ve böylece bırakın başka bir ülkede saniyeler sonra yan taraftaki sandıkta dahi oy kullanması mümkün olmamaktadır. Öte yandan olayın ardından medyada gözaltına alınan kişinin yalnızca mükerrer oy kullandığı iddiasıyla tutuklandığı aksettirilmiştir. Şahıs hakkında tahkikat devam etmektedir. Kesinlikle mükerrer oy kullanılmadığı gibi kamuoyunu yanıltıcı ve yanlış anlaşılmalara müsait açıklamalarda bulunmak da doğru değildir. İlgili kurumlar en kısa sürede konuyla ilgili gerekli açıklamaları mutlaka yapacak ve konuyu açığa kavuşturacaktır.''


Yeneroğlu, yurt dışında oy kullanma işlemlerinin başladığı 7 Haziran'dan işlemlerin sona erdiği güne dek çalışmaların tüm güvenlik önlemleri alınarak büyük bir hassasiyet ve titizlikle yürütüldüğünü hatırlatarak, fotoğraf çektirmenin mükerrer oy karinesi olmadığını, aslolanın SEÇSİS verileri olduğunu ve böyle bir suistimale asla fırsat verilmediğini kaydetti.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "kendisine ait sosyal medya hesabında, oy kullanırken çektirdiği fotoğrafları paylaşmak suretiyle mükerrer oy kullandığı izlenimi yaratarak, vatandaşların yoğun tepkisine neden olan ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığının suç duyurusu üzerine hakkında soruşturma başlatılan Polatlı nüfusuna kayıtlı Şengül E. hakkındaki soruşturma kapsamında Brüksel Başkonsolosluğu aracılığıyla, sandık kurulu başkanınca imzalanan tutanağın temin edildiği bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tutanak içeriğinde, 'sistemin aynı kişinin iki kez oy kullanmasına izin vermediğini, Şengül E.'nin 15 Haziran 2018'de bir grup arkadaşıyla oy kullanmaya geldiğini ancak oy kullanmadığını, sandık kuruluna oy kullanmayacağını, sadece arkadaşlarına eşlik etmek için geldiğini ve arkadaşının zarfıyla sandık kurulunun bilgisi dahilinde hatıra fotoğrafı çektirdiğinin' bildirilmesi, şüpheliyle aynı ismi taşıyan ve Belçika'da yaşadığı belirlenen Çankırı ili Şabanözü ilçesi Gümerdiğin nüfusuna kayıtlı, farklı T.C. kimlik numaralı Şengül E'nin 17 Haziran 2018 günü saat 16.27'de Brüksel Başkonsolosluğunda oy kullandığı, şüpheli Ankara ili Polatlı ilçesi nüfusuna kayıtlı Şengül E'nin ise Adnan Menderes Havalimanı Gümrük Kapısı'nda kurulu sandıkta 18 Haziran 2018 saat 05.16 itibarıyla oy kullandığı hususlarının tespit edilmesi üzerine, şüphelinin mükerrer oy kullanmadığının belirlenmesi nedeniyle ifadesinin alınmasını müteakip, serbest bırakılmasına karar verilmiştir."

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim