Gazete Emek- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi kapsamında gittiği Belçika'nın başkenti Brüksel'de ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenliyor.

Erdoğan ile Biden, saat 18.00'da başlaması beklenen görüşmelerine 1 saat gecikmeli olarak saat 19.00'da başladı. 45 dakika süren ikili görüşme sonrasında, heyetler arası görüşmeye geçildi. Erdoğan ve Biden'ın, NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'nda başkanlık ettikleri heyetler arası görüşme 40 dakika sürdü.

Görüşmede Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan eşlik etti.

5 AYIN ARDINDAN BİDEN İLE İLK GÖRÜŞME

Heyetler arası görüşmenin de sona ermesinin ardından Erdoğan bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Biden'ın ABD Başkanı seçilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 5 ayın ardından yapılan ilk görüşmenin 'verimli' olduğunu söyledi.

'PYD'YE VERİLEN DESTEĞİN SONLANDIRILMASI GEREKTİĞİNİ AÇIKÇA İFADE ETTİK'

Konuşmasının başlarında, "Dönem sorumluluktan kaçma değil elini taşını altına koyma dönemidir. NATO daha etkin inisiyatifler üstlenmeli" diyen Erdoğan, zirveye ilişkin değerlendirmelerinde şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye DEAŞ'a karşı mücadele etmiş, Suriye'den sökülüp atılmasını sağlamış tek NATO müttefiğidir. İdlib'de tesis ettiğimiz güven atmosferi ile yeni bir insani trajedinin ve büyük göç dalgasının önüne geçtik. Son günlerde İdlib'e yönelik rejim ve YPG saldırılarının yoğunlaşması bu bölgeyi tekrar kaosa sürüklemeyi amaçlamaktadır. .

Zirve hitabımız ve ikili görüşmelerimizde PYD'ye verilen desteğin sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik. Türkiye yabancı terörist savaşçıların engellenmesine yönelik çabalarında tek başına bırakılmıştır. Ülkemiz Suriye mahreçli düzensiz göç yükünü yalnız başına omuzlamak durumunda kalmıştır. Türkiye'ye verilen taahhütlerin çoğu yerine getirilmemiştir.

Meşru hükümetin daveti üzerine sağladığımız hem Libya'nın uzun süre iç savaşa sürüklenmesi engelledi hem siyasi sürecin önünü açtı. Dağlık Karabağ'da 30 yıllık gecikme ile olsa adalet tecelli etti, bölgede umutlar yeniden yeşerdi. Yeni bir dönemin kapıları aralandı. Ülkemizin sınırları dışında yürüttüğü müttefiklerimizin güvenliğine katkı sunan operasyonlara ittifak tarafından güçlü destek verilmesi tercihten öte zorunluluktur.

Müttefiklerimiz sığ hesapları bir yana bırakıp Türkiye ile tam dayanışma sergilemelidir. ABD Başkanı Joe Biden'la az evvel bir araya geldik. Gündemimizde yer alan konularla ilgili kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri, ortak çıkarları yapıcı bir yaklaşımla ele aldık."

'SON DERECE YARARLI VE SAMİMİ BİR GÖRÜŞME OLDU'

Erdoğan, Biden ile yaptığı görüşmeye ilişkin ise, "Uzun yıllara dayalı bir dostluğumuzun bulunduğu Sayın Biden ile kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. İşbirliği imkanlarını ele aldık" dedi. Erdoğan, görüşmeye ilişkin değerlendirmelerini şöyle aktardı:

"Sayın Biden'la önümüzdeki dönemde bu hedefler doğrultusunda işbirliğimizi arttıracağız. Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını tam tersine zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyorum. Türkiye ile ABD'nin bundan sonra da aynı hassasiyetle çalışmalarını yürüteceğine inanıyorum.

İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde doğrudan diyalog kanallarını etkin kullanma hususunda mutabık kaldık. İkili işbirliği, bölgesel istişare mekanizmalarının yeniden canlandırılması gerektiğinin altını çizdik. Neticede son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. Türkiye ile ABD arasında çözülemeyecek bir sorunun olmadığını düşünüyoruz."

DİĞER LİDERLERLE GÖRÜŞMELER

Erdoğan, diğer ülke liderleriyle yaptığı görüşmelere ilişkin de şunları söyledi:

"Zirve marjında bir diğer görüşmeyi Birleşik Krallık Başbakanı sayın Boris Johnson'la yaptık. Dost, müttefik ve stratejik ortak olarak ikili işbirliğini sürdürme irademizi karşılıklı olarak vurguladık.

Video konferansla sıklıkla konuştuğum Şansölye Merkel ile yüz yüze görüştüm. Sayın Micotakis'le görüşmemizde yeniden canlandırdığımız diyalog mekanizmalarının sürdürülmesini kararlaştırdık. Pozitif gündemi destekleyecek adımların atılması hususunda fikir birliğine vardık. Hatta görüşmelerimizi ikili yapalım, daha da ilerisi görüşmelerimizi özel hattan yapmak suretiyle araya birilerini sokmanın anlamı yok kararına vardık.

İspanya, Hollanda, Fransa Cumhurbaşkanı ile biraraya geldik. Litvan ve Leton mevkidaşlarımla görüşmelerim oldu. 24 Haziran'daki zirve öncesinde Türkiye-AB ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulundum. Dün ayrıca Macaristan Başbakanı ile verimli ikili bir görüşme yaptık."

KABİL HAVALİMANI: AMERİKA'NIN VERECEĞİ DESTEK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR

Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Türkiye'nin Kabil'dkei havalimanını işletmesi konusundaki bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Afganistan konusundaki düşüncelerimizi çok açık olarak Sayın Biden'a ifade ettim. Eğer Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, özellikle orada belli bir desteğin verilmesi isteniyorsa Amerika'nın bize vereceği destek büyük önem arz ediyor."

'S-400 KONUSUNDA DAHA ÖNCEKİ DÜŞÜNCEMİZ NEYSE AYNISINI İFADE ETTİM'

Erdoğan, aynı gazetecinin S-400 konusunun gündeme gelip gelmediği yönündeki sorusuna ise,"Böyle bir görüşmede S-400 konusunun gündeme gelmemesi mümkün değildi. S-400 konusunda daha önceki düşüncemiz neyse aynısını ifade ettim" şeklinde yanıt verdi.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile yapılan görüşmeye ilişkin bir soru yöneltilen Erdoğan, "Miçotakis'in, 'Sessiz sakin bir yıl oldu' düşüncesini paylaşıyorum. Kendisine şunu söyledim; 'Bu tür sıkıntılı anlar olduğunda siz beni özel hattan arayın rahatlıkla, ben de sizi özel hattan arayayım rahatlıkla böylece herhangi bir sıkıntı yaşamadan adımlarımızı atalım' dedim" yanıtını verdi.

Erdoğan, Patriotlar konusuna ilişkin de, "Amerika, Patriotları vermedi. Biz de o zaman S-400'ü almak zorunda kaldık. İlişkilerin devamı açısından bu görüşmenin önemli olduğunu söylüyorum" dedi.

'BİDEN'I TÜRKİYE'YE DAVET ETTİM'

Bir gazetecinin sorusu üzerine Biden'ı Türkiye'ye davet ettiğini söyleyen Erdoğan, "Siz de ABD'ye gidecek misiniz?" sorusuna, "Niye gitmeyeyim ya?" yanıtını verdi.

Erdoğan, bir gazetecinin, "24 Nisan konusu gündeme geldi mi?" şeklindeki sorusunu da, "Hamdolsun 24 Nisan konusu hiç gündeme gelmedi" şeklinde yanıtladı.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞEN BİDEN’DEN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden, "Türkiye ile ilerleme kaydedeceğimizden eminim" dedi. Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesine ilişkin, "Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık." ifadesini kullandı.

Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilişkin, "Ekiplerimiz görüşmelere devam edecek, Türkiye ile ABD arasında gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim