Gazete Emek- Bu yıl "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz kutlamaları için geri sayım başladı. Tertip komiteleri hazırlıklarını sürdürürken, HDP'liler kent kent halkı Newroz alanlarına katılmaya çağırdı. Barış Anneleri, “Cezaevindeki tutukluların sesi için 7’den 70’e herkes bulunduğu alanda Newroz’u kutlamalı” dedi.   

Barış Annesi Kadriye Özgan, Newroz’a sahip çıkma çağrısında bulunarak, “Sokağa çıkın ve bir isyanla Newroz’u kutlayın. Bunu bütün Kürtlerin ve cezaevlerindeki tutukluların direnişi için yapın. Herkes kendi geleneksel kıyafetleriyle Newroz alanlarını doldurmalı” dedi.

‘BARIŞA VE ÖZGÜRLÜĞE VESİLE OLSUN’

"Newroz Kürtlerin başkaldırısıdır” diyen Barış Annesi Hatice Ay da “Küçükken Lice’nin dağlarına Mart’ta ateş yakarlardı. Büyüklerimize ‘Bu nedir’ diye sorduğumuzda bize, ‘O Newroz ateşidir’ derlerdi. Biz o zaman ne olduğunu bilmesek de o günden bugüne Newroz ateşi yükseldi” şeklinde konuştu.

Her şeye rağmen bu yıl da Newroz’u kutlayacaklarını söyleyen Ay, “Çoluk, çocuk, genç, yaşlı Newroz’a her kesimden katılım olması gerekiyor. Newroz’un her sene olduğu gibi barışa ve özgürlüğe vesile olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.

BİNGÖL

Bingöl Newroz Tertip Komitesi, kentte 20 Mart Cumartesi günü yapılacak Newroz kutlamasının yapılacağı alanda Kovid-19 tedbirleri dahil tüm hazırlıklarını tamamladı. Komite, HDP'ye yönelik kapatma davalarının açıldığı, milletvekillerine yönelik baskıların arttığı bir dönemde partilerini sahiplenme çağrısı yaparak, kutlamaya katılım çağrı yaptı.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ve HDP MYK üyesi Veli Saçılık'ın da aralarında olduğu partililer kutlama öncesi bugün kentin birçok noktasında bildiri dağıtıp, halkı Newroz’a davet etti. HDP’livekil Aydemir, “Coşkuyla, kararlılıkla ve umutla Newroz’u kutlayalım” sözleriyle halkın Newroz alına davet etti.

Kentteki Newroz kutlaması, Saray Mahallesi’ndeki Hastane Caddesi’nde gerçekleştirilecek. HDP milletvekilleri Hüda Kaya ve Erdal Aydemir’in katılacağı kutlamada, sanatçılar Pınar Aydınlar ve Azad Bedran sahne alacak.

AĞRI

Ağrı merkezde 21 Mart’ta gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarının hazırlıkları sürüyor. Kürt siyasetçi Sırrı Sakık'ın da katılacağı kutlamalar için bugün de birçok noktada, yurttaşlar Newroz'a davet edildi. HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir'ın de aralarında bulunduğu partililer, Hayvan Borsası ve Kapalı Semt Pazarı'nı ziyaret etti. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı ziyarette yurttaşlar ve HDP'liler bir süre halaya durdu.

Doğubayazıt'ta 21 Mart’ta yapılacak kutlamalar için de hazırlıklar sürüyor. Kent merkezinde anons araçlarıyla kutlamalara çağrı yapılırken, HDP Milletvekili Abdullah Koç'un da aralarında bulunduğu partililer, Newroz bildirileri dağıttı.

GİRESUN 

HDP Giresun İl Temsilciliği, Tüm Emekliler Sendikası Espiye Temsilciliği binasında açıklama yaptı. “Newroz barışa, özgürlüğe, geleceğe açılan köprüdür. Newroz pîroz be” pankartının asıldığı toplantıya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP üyeleri katıldı. HDP Giresin İl Temsilcisi Hulusi Bilgin, Newroz'un "barışa ve özgürlüğe giden yolda halkların sömürgeciliğe ve emperyalizme karşı mücadelesinin adı" olduğunu belirtti. Partilerinin kapatılmasına ilişkin iddianame hazırlanmasına tepki gösteren Bilgin, “2015 yılında başlayan siyasi darbe süreci devam ediyor. Bu siyasi darbe görünürde HDP üzerinde kendini gösterse de öz olarak demokrasiye yapılmaktadır. Ülkemizdeki demokrasi kırıntıları da topyekûn yok edilerek muktedirler için dikensiz gül bahçesi isteklerinin göstergesidir” dedi.

BALIKESİR

HDP Balıkesir İl Örgütü’nün Bandırma ve Burhaniye'de yapmak istedikleri Newroz kutlamalarına İl Emniyet Müdürlüğü, pandemi gerekçesiyle katılımı sınırlandırdı.

Konuya dair açıklama yapan İl Eşbaşkanı Bahise Pirim, "AKP MHP iktidarı hem Newroz ruhuyla bütünleşmiş özgürlük isteğini hem de Kürt halkının mücadele ve büyük bedellerle elde ettiği kazanımlarını yok etmek istiyor. Newroz kutlamalarımızı Burhaniye’de ‘150 kişi ile kutlayacaksanız izin var’, gibi komik bir gerekçe dayatıyor. Bandırma’da ise pandemi gerekçe gösterilerek izin verilmiyor. Bu dayatmalardan dolayı resmi tüm başvurularımızdan vazgeçtik" dedi.

HALK MAHALLELERDE KUTLAYACAK

Pirim, son olarak Balıkesir halkına kendi mahallelerinde Newroz kutlamaları düzenlemesi çağrısında bulundu.

ADANA

HDP Ceyhan İlçe Örgütü, 21 Mart’ta gerçekleştirilecek Newroz kutlaması için kaymakamlığa yaptığı başvuru pandemi gerekçesiyle kabul edilmedi. Başvuruyu değerlendiren Ceyhan Kaymakamlığı, Osmaniye'nin pandemi konusunda riskli bir bölge olup, Ceyhan'a komşu olduğunu savunarak, kutlamaya izin vermediklerini belirtti.

HDP Ceyhan İlçe Örgütü de kaymakamlığın kararını ilçe binalarının damında yaktıkları Newroz ateşiyle protesto etti. Burada konuşan HDP Ceyhan İlçe Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, AKP kongrelerine gönderme yaparak, "Adana'daki merkezi Newroz kutlamasına katılacağız. Ceyhan halkına çağrımızdır; gelin hep birlikte Newroz'a katılalım" dedi.

HDP Adana İl Örgütü de semt pazarında Newroz katılım bildirileri dağıttı. "Piroz be Newroz" sloganını atan partililer, halkı 21 Mart Pazar Günü Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen Newroz kutlamasına davet etti.

IĞDIR

Iğdır'da yarın Kılıçlar Anıtı alanında yapılacak olan Newroz kutlamaları için kentte bildiri dağıtıldı. HDP Milletvekili Habip Eksik'in de aralarında bulunduğu partililer, sırasıyla Cumhuriyet, Rıza Yalçın, Dörtyol ve İrfan caddeleri ile Rus Pazarı ve köy duraklarında bildiri dağıttı. HDP'li Eksik, partilerine dönük baskılara karşı Newroz'da olacaklarını vurgulayarak, herkesi kutlamalara davet etti.

MARDİN

Mardin’in Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinde, 21 Mart’ta gerçekleştirilecek Newroz kutlamalarına dönük çalışmalar sürüyor. HDP il ve ilçe örgütleri, her iki ilçede halka bildiriler dağıtarak, anons araçları eşliğinde Newroz çağrısı yaptı. Anons aracının önünü kesen çocukların, halay çekip “Newroz Pîroz be” sloganı attıkları anlar renkli görüntüler oluşturdu.

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın da eşlik ettiği Nusaybin’deki çalışmalar sırasında ise apartmandaki yurttaşların bildiriler almak için iple kova sarkıttıkları görüldü.

 

ŞIRNAK

“Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla kutlanacak Newroz için her alanda çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda Halkların Demokratik Partisi (HDP) İdil ve Silopi ilçe örgütleri, esnaf ziyareti gerçekleştirdi.  İdil'de gerçekleştirilen esnaf ziyaretine HDP Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, ilçe örgütü yöneticileri ve Barış Anneleri üyeleri katıldı. Ziyaret sırasında halk, kutlamalara çağrıldı.

Silopi'de yapılan esnaf ziyaretine Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve ilçe yöneticileri katıldı. Burada da yapılan esnaf ziyaretinde, halkın Newroz'u kutlanarak, kutlamaya çağrı yapıldı.

Newroz Şırnak'ta, Şehr-i Nuh Oteli'nin yanında bulunan Newroz alanında 11.00 ile 14.00 saatleri arasında kutlanılacak. Cizre'de ise, Konak Mahallesi’nde bulunan Newroz alanında 11.00 ile 16.00 saatleri arasında kutlanılacak.

ANTEP

HDP Antep İl Örgütü, 21 Mart’ta kentte yapılacak Newroz kutlamaları için katılım çağrısı yaptı. İl binasında yapılan basın açıklamasında konuşan Milletvekili Mahmut Toğrul, Newroz için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, “2015 yılından bu yana ezilenlere, işçilere ve muhaliflere büyük bir saldırı var. Bu saldırılara karşı halkımızı Newroz alanlarına davet ediyoruz. Her zalimin olduğu yerde direnenlerde vardır. Dehaklara karşı Kawalar asla teslim olmamıştır” dedi.

Antep Newroz’u 21 Mart Pazar günü Şehitkamil ilçesinde bulunan Tur Otobüsleri Garaj’ında kutlanacak.

VAN

Van Newroz Tertip Komitesi 21 Mart tarihinde Van Kalesi eteklerinde kutlayacakları Newroz’a ilişkin çağrı yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekilleri Sezai Temelli, Murat Sarısaç,   Muazzez Orhan ile partililer açıklamaya katıldı. Bariyerlerle çevrilen Newroz Parkı'nda yapılan açıklama öncesi gazeteciler, güvenlik ekipleri tarafından alandan çıkarıldı.

Yapılan açıklamada konuşan HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, son 10 yılın en görkemli Newroz’una ilişkin hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Doğan, “21 Mart Günü saat 09.00’da tüm halkımızı Van Kalesi eteklerindeki Newroz Parkı’na davet ediyoruz” dedi.

DİYARBAKIR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kayapınar İlçe Örgütü, 21 Mart günü Newroz Parkı'nda yapacakları Newroz kutlaması için ilçenin Pirinçlik Mahallesi’nde halkı ziyaret ederek Newroz'a davet etti. HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer'in de katıldığı etkinlikte mahallede bulunan birçok işyeri ziyaret edildi. Mahalleli HDP'li heyeti alkış ve zılgıtlarla karşıladı. Heyet etrafında dolaşan çocuklar ise “Newroz pîroz be” sloganları attı.

Mahalleyi dolaşan heyet esnaf ve yurttaşları Pazar günki Newroz'a davet ederek mahalleden ayrıldı.

BATMAN

HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri ile HDP’liler  21 Mart günü kutlanılacak Batman Newroz’u için Petrolkent Mahallesi’ndeki yurttaşlar ile bir araya geldi. HDP'liler Batman Newroz'u için halka güçlü katılım çağrısında bulundu.

Yurttaşlar HDP'lileri zafer işareti, zılgıt ve sloganlar ile karşıladı. HDP'lilerin esnaf ziyaretinde sık sık “HDP halktır halk burada”, “Bîjî Newroz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim