Gazete EmekAdalet Bakanı'nın 'Görüşme yasağı kaldırıldı' sözlerinin ardından Öcalan'ın avukatlarından açıklama geldi.

 Adalet Bakanı Gül'ün "Öcalan üzerindeki yasak" kalktı açıklamasının ardından Asrın Hukuk Bürosu'ndan da açıklama geldi. Hukuka aykırı olan yasak kararı kalktığından, avukat görüşmelerinin periyodik olarak yapılmasını isteriz.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine ilişkin, "Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı" açıklamasını yapmasının ardından Asrın Hukuk Bürosu'ndan açıklama geldi.

Öcalan'ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu yaptıkları yazılı açıklamada müvekkilleri Abdullah Öcalan'a 2 Mayıs'ta bir görüşme yaptıklarını ve bu görüşmeyi 6 Mayıs'ta kamuoyuna duyurduklarını hatırlattı.

6 Mayıs'taki söz konusu açıklamada avukat görüşünü yasaklayan hakimlik kararının itirazları üzerine Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılmış olduğunu da hatırlatan büro, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Yasal haklarının bir bütün olarak tesisi hukuki bir zorunluluktur"

"2 Mayıs 20192da yapmış olduğumuz görüşmeden sonra her gün yenilediğimiz başvurularımıza rağmen yeni bir görüşme halen sağlanabilmiş değildir. Öcalan ile aile görüş başvuruları ise 22 Nisan 2019'da yeni bir disiplin cezası gerekçe gösterilerek mahkeme kararı ile engellenmeye devam etmektedir.

"Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında da ifade edildiği üzere, zaten hukuka aykırı olan yasak kararı da kalktığından, avukat görüşmelerinin periyodik olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmek isteriz.

"Öcalan'ın avukat ve aile görüşmesi ile mektup, telefon ve diğer iletişim haklarını da kapsayan yasal haklarının bir bütün olarak tesisi hukuki bir zorunluluktur.

"CPT'den tespit raporu bekliyoruz"

"Bizler adalet/yargı mekanizması açısından en yetkili kurumlardan biri olan Adalet Bakanlığı'nın bu açıklamasını hukuken yapılması gerekenlerin ifadesi olarak değerlendiriyor ve tüm yargısal ve idari kurumları hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz.

"Ek olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) 'nin de 2016 Nisan'dan bu yana ilk kez İmralı adasını ziyaret ettiği paylaşılmıştır. CPT'nin gerçekleştirmiş olduğu ziyarete dair öneri ve tespitlerini içeren raporunu en kısa sürede açıklamasını bekliyor ve sürecin takipçisi olması konusundaki beklentimizi ifade ediyoruz."

Kaynak: M.A

Editör: TE Bilişim