Gazete Emek- Van Barosu tarafından “Süreklileşen OHAL’de İfade Özgürlüğü”konulu seminer yapıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Van Baro Başkanı Murat Timur, OHAL sürecinde ifade özgürlüğünün neredeyse hiçleştirildiğini söyledi. 


Bu süreçte hukuki olarak kendilerinin de kimi noktalarda yetersiz kaldıklarını ve özelleştiri vermeleri gerektiğini söyledi. Türkiye’de resmî olarak OHAL’in kaldırıldığını belirten Timur, “Resmî olarak OHAL, kaldırıldı. Ancak hepimiz çok iyi biliyoruz ki OHAL’in bütün koşulları uygulanıyor. Pratikte hala OHAL koşullarında yaşıyoruz” dedi.  

Timur’un konuşmasının ardından seminer Prof. Dr. Sibel İnceoğlu ve Av. Aynur Tuncel Yazgan’ın konuşmacı olduğu panel ile devam etti. Sibel İnceoğlu son dönemlerde yaşanan tutuklamaların hukuki boyutlarının çok ciddi tartışıldığını söyledi. 


AİHM ve uluslararası hukuka göre ifade özgürlüğüne en fazla devlet ve siyasetçilerin açık olması gerektiğini belirten İnceoğlu, Türkiye’de ise bu durumun tam tersine işlediğini söyledi. Türkiye’de siyasilerin vatandaşa göre yasalar önünde daha çok korunduğunu vurguladı. 

Avukat Aynur Tuncel Yazgan ise Türkiye’de sokağa çıkma yasakları ile başlayan ve 15 Temmuz ile devam eden büyük bir karmaşa ve hukuksuzluğun yaşandığını söyledi.

Editör: TE Bilişim